Dacă până acum în zona Clisurii Dunării utilizatorii de telefonie mobilă trebuiau să aibă grijă să nu vorbească sau să facă trafic de date pe reţelele de telefonie mobilă din Serbia, acum acest risc este extins şi la zeci de localităţi din Timiş, apropiate de graniţă.
Roaming involuntar
Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii a transmis zilele trecute că folosirea telefoanelor mobile în peste 500 de localităţi din 19 judeţe ale ţării trebuie făcută cu atenţie, pentru a evita potenţiale costuri de roaming.
Roaming-ul involuntar poate apărea în localităţile de graniţă de pe teritoriul României numai în cazul în care utilizatorii au activat serviciul de roaming, iar telefonul mobil sau tableta sunt setate pe identificarea automată a reţelei, caz în care echipamentul mobil se va conecta la reţeaua operatorului cu cel mai bun semnal în punctul în care se află utilizatorul. Din cele 512 localităţi, 38 sunt din Timiş: Jimbolia, Deta, Sânnicolau Mare, Periam, Sânpetru Mare, Igriş, Saravale, Cenad, Dudeştii Vechi, Cheglevici, Chereştur, Beba Veche, Colonia Bulgară, Valcani, Nerău, Teremia Mică, Teremia Mare, Comloşu Mic, Comloşu Maee, Cărpiniş, Checea, Cenei, Uivar, Otelec, Ionel, Foeni, Cruceni, Toager, Giera, Livezile, Banloc, Soca, Partoş, Denta, Gaiu Mic, Stamora Germană, Moraviţa, Gherman şi Jamu Mare.
Fiind vorba de localităţi aflate la graniţă, este posibil ca echipamentul mobil să se conecteze la reţeaua unui operator din ţara vecină, iar utilizatorul să fie facturat pentru serviciile utilizate la tarife de roaming.
Utilizatorii pot evita accesarea involuntară a serviciilor în roaming la graniţă prin selectarea manuală a reţelei şi dezactivarea opţiunii telefonului de selectare automata a reţelei, prin solicitare către operator de activare a serviciului de roaming numai la cerere sau prin verificarea reţelei înainte de a utiliza dispozitivul mobil, în cazul în care selectarea reţelei rămâne pe modul automat.
Reclamaţii pentru „taxe de portare”, nu pentru roaming
Deşi problema nu este nouă, avertismentul emis de către Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii a fost dat acum probabil în urma unor constatări legate de puterea mult mai mare de acoperire a reţelelor din ţara vecină, în cazul unor localităţi româneşti apropiate de graniţă.
Rămâne de văzut dacă vor fi surprize neplăcute, reclamaţii şi litigii pe această temă.
Deocamdată, conform structurilor de protecţia a consumatorilor, altele par să fie nemulţumirile utilizatorilor de telefonie mobilă. „Avem sesizări legate de serviciile de telefonie mobilă, dar cele mai multe vizează taxele care le sunt impuse cu titlu de justă despăgubire atunci când vor să întrerupă un abonament sau să treacă în alte reţele. Situaţii de taxe de roaming percepute abuziv nu ne-au fost semnalate recent”, declară Costel Stanciu, preşedintele Asociaţiei pentru Protecţia Consumatorilor din România.
„Nu lipsesc nici în Timiş sesizările legate de posibile abuzuri sau încălcări ale drepturilor consumatorilor cu privire la servicii de telefonie mobilă. De obicei,sunt reclamate contracte cu clauze abuzive, dar şi chestiuni de facturare sau acoperire a serviciilor”, spune Liliana Ardelean, comisar-şef la OPC Timiş.
Ultimele comentarii