Muzeul Național de Artă Timișoara continuă seria de expoziții retrospective prin prezentarea lui Romul Nuțiu, cel mai proeminent artist expresionist abstract român, într-un context de o anvergură muzeală fără precedent, care prezintă, cronologic și tematic, peste 120 de lucrări în tehnici diverse (pictură, sculptură, grafică, film), alături de un bogat fond documentar alcătuit din fotografii, materiale multimedia, cataloage, broșuri, texte de autor.
Expoziţia Jocul cu hazardul: Romul Nuţiu. O retrospectivă reprezintă cel mai amplu eveniment dedicat artistului care a trăit și a lucrat în Timișoara din 1958 până la finalul vieții.
Vernisajul va avea loc în 30 iunie, de la ora 18, în Sala Barocă a Muzeului de Artă Timișoara, expoziţia fiind curatoriatî de Andreea Foanene și Simona Nuțiu Gradoux. În cadrul expoziţiei Jocul cu hazardul: Romul Nuţiu. O retrospectivă publicul va avea ocazia să descopere și un film despre pictura performativă a lui Jackson Pollock, provenit din colecția Pollock-Krasner House and Study Center din East Hampton, Long Island, New York.
Romul Nuţiu (1932- 2012) a trăit și a creat în Timișoara, optând pentru un stil bazat pe dialogul dintre abstracție și experiment, pe care l-a dezvoltat și l-a îmbogățit continuu și sistematic, de la finele anilor 1950 până în 2012. Opera lui este înțeleasă, cercetată și expusă în contemporaneitate, reprezentând un important subiect de studiu, expunere și contextualizare a unui artist care și-a asumat să trăiască și să creeze liber în România comunistă urmată de anii de tranziție.
„În momentul în care stilul oficial național al României era realismul socialist, Nuțiu picta abstract, conectându-se prin modalitatea de exprimare cu mari artiști ai artei europene și americane, precum: Andrej Jemec (n. 1934), Jan Kotik (1915-2002), Tadeusz Kantor (1915-90), Edo Murtic (1921-2005) dar și cu și Paul Klee (1879- 1940), Chaïm Soutine (1893- 1943) sau Jackson Pollock (1912- 1956). Joc, afront, subversiune? Toate au fost asumate de artist prin rămânerea lui în țara de baștină, cultivarea și practicarea unei picturi seducătoare, energetice, excentrice, care nu aparținea stilului oficial al spațiului totalitarist din care făcea parte. Pentru Romul Nuțiu pictura înseamnă viață, energie vitală, dinamica universului, risc, timp, experiment, trudă, libertate, iar el a fost conștient de aceste mize”, explicăAndreea Foanene, curatoarea expoziției.
Ciclurile tematice care vor putea fi descoperite în expoziția Jocul cu hazardul: Romul Nuţiu. O retrospectivă/ Playing hazard: Romul Nuţiu. A retrospective vor releva multiple fațete cunoscute și necunoscute ale marelui artist.
„Lucrările sale, metafore cromatice, volumetrice și performative ale unei vieți dedicate creației, îl conturează ca pe unul dintre cei mai interesanți artiști ai Europei Centrale și de Est, consolidând identitatea lui culturală, interesul pentru cercetarea teoretică a fenomenului picturii expresionist- abstracte cât și pentru relația stilistică dintre pictura europeană și cea americană a celei de-a doua jumătăți a secolului XX”, mai spune Andreea Foanene.
Născut pe 28 iulie 1932, în Bilbor. În 1940, în urma Dictatului de la Viena și a cedării Transilvaniei de Nord către Ungaria, familia artistului s-a refugiat la Blaj. După stabilirea la Reghin, în 1941, Romul Nuțiu a absolvit Liceul Pedagogic „Petru Maior” la sfârșitul anilor ’40. Apoi a studiat pictura la Institutul de Arte Plastice din Cluj (1951-1957). În 1958 s-a stabilit în Timișoara, ca bursier al Uniunii Artiştilor Plastici. A urmat cursurile Institutului de Arte Plastice, București în 1958 și din 1961 până la finalul vieții a fost membru activ al Uniunii Artiștilor Plastici din România filiala Timiș.
A fost şi conferențiar la Facultatea de Desen din cadrul Universităţii din Timișoara (1961- 1979), apoi la Facultatea de Arte și Design a Universităţii de Vest Timișoara (1992- 2010), unde a influențat numeroase generații de artiști, precum: Gheorghe Fikl, Róbert Köteles, Tajo, Cristian Sida și alții.
Prima expoziţie a avut-o în 1975, Univers dinamic, la Galeria de Artă Helios, Timişoara, iar ultima în 2012, Romul Nuţiu. Life and Work, la Muzeul Național de Artă Timișoara. A fost însă expus şi postum atât în ţară, cât şi în SUA şi în Germania.
Expoziția va fi prezentă pe simezele Palatului Baroc în perioada 30 iunie -13 august și se derulează în paralel cu proiectul de cercetare, contextualizare și promovare dedicat artistului Romul Nuțiu, care este în desfășurare la Muzeul de Artă Timișoara din 2022.
Este un eveniment organizat de Muzeul de Artă Timişoara şi Fundația Joana Grevers, având ca partener Pollock-Krasner House and Study Center din East Hampton, Long Island, New York şi sprijinul Universităţii de Vest Timișoara, al Facultăţii de Arte și Design Timișoara, al Uniunii Artiștilor Plastici Timiș, al Universităţii Politehnica şi al 418 Gallery. De asemenea, în organizare sunt implicate Helen Harrison, de la Krasner House and Study Center, New York, Flavia Frigeri, curator Chanel pentru National Portrait Gallery London, şi Joana Grevers, 418Gallery, Múnchen/Cetate. Finanțator este Consiliul Județean Timiș.
Ultimele comentarii