Ca rezultat direct al auditorilor, anchetelor şi obiecţiilor Curţii de Conturi legate de finanţarea de către administraţia judeţeană a asociaţiilor sportive, nimeni nu pare să se mai înghesuie să facă parte ca reprezentant al Consiliului Judeţean Timiş în aceste asocieri. Este şi cazul asocierii cu ACS Poli, unde se caută de patru luni un reprezentant al CJ Timiş în Consiliul de Administraţie.
O demisie şi… pauză
După obiecţii în serie şi anchete iniţiate de diverse instituţii ale statului cu privire la finanţare din bugetul Consiliului Judeţean Timiş al asocierilor sportive, se pare că, în administraţia judeţeană nimeni nu se mai înghesuie să facă parte din structurile de conducere ale acestor structuri asociate.
Aşa s-a ajuns ca pentru şedinţa de plen din această lună a CJ Timiş să se propună numirea unui reprezentant al Judeţului Timiş în conducerea Asociaţiei ACS Poli Timişoara, după ce în septembrie 2015 vicepreşedintele CJ Timiş, Călin Dobra, şi-a dat demisia din Adunarea Generala a Asociaţiei ACS Poli Timişoara. Astfel, se solicită imperativ, după patru luni fără reprezentare în această structură asociativă, numirea reprezentantului Judeţului Timiş în Adunarea Generala a Asociaţiei ACS Poli Timişoara.
Conform Statutului Asociaţiei ACS Poli Timişoara, adoptat prin hotărâre a CJ Timiş, în actualul mandat, în 2012, administraţia judeţeană trebuie să fie reprezentată în Adunarea Generală a Asociaţiei de un consilier judeţean.
„Preşedintele Consiliului Judeţean, Titu Bojin este convins că nu va mai avea puterea legislativă să finanţeze ca până acum, asocierile sportive. Răspunsul primit pe această temă de la Curtea de Conturi nu este unul de natură să îl încurajeze. Probabil că locul acela va fi desemnat acum numai ca să fie ocupat de cineva de amorul artei, ca să fie pion de sacrificiu”, spune consilierul judeţean PNL Marius Martinescu.
Incertitudine prelungită
După ultimul audit al Curţii de Conturi legat de finanţarea de către Primăria Timişoara a activităţilor sportive, şi cu precădere, de asocierea cu echipa ACS Poli, Municipalitatea şi Consiliul Judeţean se pare că încă nu s-au lămurit ce se va întâmpla pe viitor cu acest tip de finanţare. De care unele cluburi sportive locale depind într-o mare măsură.
Până una alta, nelămuriri sunt şi cu privire la ultimul audit al Curţii de Conturi care dezvăluie presupuse nereguli ce ar fi trebuit constatate nu acum, ci în urmă cu trei ani, când ar fi fost produse nereguli legate în mare măsură de finanţarea de către Primărie a asocierii cu privire la echipa ACS Poli. Conform acestui audit recent, „forma pe care a luat-o noua asociaţie înfiinţată – acea de persoană juridică de drept privat fără scop patrimonial nu este în acord cu prevederile Legii nr. 215/2001, deoarece noua asociaţie înfiinţată nu este de utilitate publică şi nici nu este serviciu public de interes local. Atâta timp cât asociaţiile, fundaţiile, federaţiile asociaţiilor sau ale fundaţiilor nu şi-au obţinut statutul de utilitate publică, ele sunt persoane de drept privat fără scop lucrativ”. Concluzii care ar fi trebuit trase încă de acum trei ani, din momentul asocierii.
Conform aceluiaşi audit, angajarea cheltuielilor pentru finanţarea celor patru asociaţii fără scop patrimonial, cluburi sportive de drept privat prin aprobarea de contribuţii financiare sub formă de cotizaţie anuală, este contrară prevederilor legale în vigoare cu privire la sprijinirea finanţării structurilor sportive de către unităţile administrativ teritoriale.
În acest moment, raportat la aceste concluzii, viitorul finanţării cluburilor sportive timişorene de către administraţia locală este pus sub semnul întrebării.
Totuşi, este greu de estimat de ce Curtea de Conturi nu a depistat neregulile evidenţiate acum din momentul producerii lor.
Ultimele comentarii