7,5 milioane de lei, cotizaţia Primăriei pentru ACS Poli în 2014

meci poli1Dacă pe la Consiliul Judeţean Timiş au început să apară unele rezerve legate de finanţarea fotbalului din bani publici, după ultimele controale ale Curţii de Conturi, Primăria Timişoara pare să sprijine mai departe necondiţionat asocierea ACS Poli, din care face parte. Mai mulţi consilieri locali spun că pe viitor această finanţare trebuie neapărat condiţionată de o serie de obiective clare de performanţă.

 

500.000 de lei, de final de an

Printre proiectele pe care consilierii locali vor trebui să le adopte la viitoarea şedinţă de plen se numără şi unul prin care se aprobă suplimentarea contribuţiei financiare cu titlu de cotizaţie pe anul 2014, din partea PrimărieiTimisoara, pentru ACS Poli Timişoara, cu suma de 500.000 de lei, din bugetul local, din capitolul „Cultură, recreere şi religie – Servicii recreative si sportive”. Astfel, cotizaţia alocată de Primăria Timişoara pe anul 2014 asocierii  ACS Poli Timişoara se va ridica la 7.500.000 de lei, adică peste 1,7 milioane de euro.

Iniţial se stabilise că bugetul alocat în acest an de către Primăria Timişoara echipei timişorene va fi de şapte milioane de lei, însă printr-o adresă trimisă, zilele trecute, Asociaţia ACS Poli Timişoara a solicitat aprobarea unei cotizaţii pentru anul bugetar 2014 de opt milioane de lei, pentru a încheiaanul fără datorii în vederea obţinerii licenţei de Liga I. Deocamdată, Primăria a aprobat suplimentarea cotizaţiei cu suma de 500.000 de lei, rămânând să se decidă dacă până la sfârşitul anului, eventual printr-o decizie suplimentară, bugetul alocat ACS Poli se va suplimenta, până la plafonul de opt milioane de lei solicitat de către asociaţie.

În aceeaşi şedinţă de final de an vor mai fi propuse suplimentări de bugete pentru echipe finanţate de către Primăria Timişoara. Prin comparaţie, cotizaţia alocată de Primărie pe 2014 către Asociaţia Sportivă “Clubul de Handbal Politehnica Timişoara” va fi în sumă totală de 1.350.000 de lei. “Rugby Club Municipal Universitatea de Vest Timişoara” primeşte de la Primărie o cotizaţie anuală totală de 3.100.000 de lei. Iar Asociaţia “Baschet Club Timişoara” are alocată de către Municipalitate o cotizaţie totală de 3.154.000 de lei.

Suplimentarea de fonduri  pentru echipa ACS Poli la ultima şedinţă de plen pare să devină un fel de tradiţie, la Timişoara. Anul trecut, în şedinţa de plen din decembrie, Consiliul Local a decis să aloce clubului ACS Poli, suplimentar faţă de cotizaţia iniţial stabilită, jumătate de milion de lei, pentru prime acordate fotbaliştilor.

“Să se premieze performanţa sau să acorde bani la echipele de juniori”

Stefan Sandu, consilier localConform unor consilieri locali, treptat, contribuţia Primăriei la bugetul ACS Poli ar trebui să se reducă şi să se găsească surse de finanţare din mediul privat. “Nu s-a discutat niciun fel de strategie legată de viitorul finanţării Poli. Din punctul meu de vedere, în timp contribuţia Primăriei ar trebui să se reducă şi să se găsească surse de finanţare din mediul privat. Dacă se consideră că acest club poate reprezenta prin performanţele sale un plus de imagine pentru oraş, atunci poate că ar trebui implicat şi mediul privat în finanţare. Nu neapărat cu sume fabuloase, nu prin întoarcere la ce se întâmpla în perioada când era finanţator Marian Iancu. Însă nu este normal ca doar Primăria Timişoara şi Consiliul Judeţean să fie principalii finanţatori ai acestui club”, spune consilierul local PDL Ştefan Constantin Sandu.

În opinia sa, finanţarea acordată în continuare de către Primărie trebuie condiţionată de îndeplinirea unor obiective clare de performanţă, şi, în cazul în care nu se reuşeşte atingerea nivelului de performanţă dorit, finanţarea ar fi de dorit să se îndrepte cu precădere către echipele de juniori, pentru formarea unor viitori sportivi de performanţă, dar şi pentru a încuraja practicarea sportului în rândul tineretului.

Print Friendly, PDF & Email