Registru agricol cu STS-ul

STSConsiliul Judeţean Timiş vrea să obţină sprijinul Serviciului de Telecomunicaţii Speciale pentru realizarea unui proiect ce presupune înfiinţarea unui „Sistem integrat pentru taxe, impozite şi registru agricol la nivelul judeţului Timiş”, care să lege CJ Timiş de 15 comune. Sprijinul STS este solicitat în ideea că mijloacele normale de comunicaţii normale online nu ar fi suficient de sigure, deşi e greu de estimat de ce ar fi nevoie de un grad atât de mare de secretizare pentru taxe şi impozite publice sau operaţiuni cadastrale.

 

Reţele de comunicaţii ultra-securizate

Pentru următoarea şedinţă de plen, executivul CJ Timiş le-a pregătit consilierilor pentru aprobare un aşa-numit „Protocol de colaborare între Consiliul Judeţean Timiş şi Serviciul de Telecomunicaţii Speciale privind realizarea în comun de activităţi, servicii, proiecte, care să conducă la asigurarea de servicii de tehnologia informaţiei şi de comunicaţii”.
Mai precis este vorba despre un proiect intitulat „Sistem integrat pentru taxe, impozite şi registru agricol la nivelul judeţului Timiş”, în care parteneri sunt CJ Timiş şi Primăriile Moşniţa Nouă, Buziaş, Becicherecu Mic, Bucovăţ, Chevereşu Mare, Dudeştii Noi, Dumbrăviţa, Giarmata, Giroc, Jebel, Niţchidorf, Pişchia, Sacoşu Turcesc, Sânmihaiu Român şi Tormac.

Scopul proiectului este de a crea un fel de platformă comună de comunicare, în care să se realizeze schimburi de informaţii pe probleme de taxe, impozite şi registru agricol, pe baza unor baze de date folosite în comun.

În perspectivă, se doreşte ca această platformă informatică să fie replicată şi extinsă la nivelul tuturor localităţilor dinTimiş, permiţând astfel o gestionare unitară şi rapidă a informaţiei şi conducând la îmbunătăţirea serviciilor oferite cetăţenilor.

Sistemul informatic creat urmează să fie interconectat cu Agentia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură, Agenţia Naţională de Cadastru şi Publicitate Imobiliară, Direcţia de Evidenţă a Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date, Agenţia Naţională de Administrare Fiscală şi Registrul Comerţului.

Acesta este motivul pentru care iniţiatorii proiectului de la CJ Timil cred că nu poate fi folosită reţeaua normală de internet, şi este nevoie de securizarea conexiunilor printr-o reţea Virtual Privat Network.

De la acest punct este cooptat şi STS, considerându-se că este necesară realizarea unui mediu securizat de transmitere a informaţiilor în cadrul reţelei, lucru ce poate fi asigurat cu ajutorul STS: “În perspectiva extinderii acestei platforme informatice la nivelul întregului judeţ, există o justificare adiţională în colaborarea cu STS pentru evitarea oricăror incidente legate de informaţiile vehiculate”.

Deşi iniţiativa poate fi una bună, este greu de anticipat de ce ar fi nevoie de un grad atât de mare de secretizare atunci când e vorba de transmiterea de date legate de taxe şi impozite publice, precum şi date cadastrale. Poate însă măcar aşa registrul agricol electronic, promis de ani buni în Timiş, să aibă şanse de finalizare.

“Sunt încă destule probleme legate de registrul agricol. Nu este pus la punct, se cer adeverinţe de către fermieri pe care primarii nu au pe baza a ce să le elibereze, şi se crează blocaje în acordarea de subvenţii şi finanţări. Sibiul este singurul judeţ unde s-a reuşit implementarea completă a registrului agricol electronic. Timişul mai are de aşteptat, putând constata că e rămas în urmă pe destul de multe segmente, deşi este unul dintre judeţele cu cel mai bun grad de colectare de taxe şi impozite la bugetul de stat”, ne-a declarat fostul ministru al Agriculturii, Valeriu Tabără.

CJ Timiş – STS – o relaţie de lungă durată

Relaţia administraţiei judeţene cu STS este una veche, anul trecut aprobându-se preluarea în folosinţă gratuită de către CJ Timiş şi Direcţia de Evidenţă a Persoanelor Timiş a unor bunuri de la STS  – UM 0695 Timişoara, pentru prima oară enumerându-se logistica de specialitate cu care, pe vremuri se lăuda un fost  preşedinte al CJ Timiş, probabil fără să înţeleagă mare lucru în privinţa echipamentelor în sine.

Era vorba de echipamente care asigurau servicii de voce în reţeaua telefonică interurbană (trei telefoane guvernamentale instalate la preşedinte şi vicepreşedinţi), servicii de voce în reţeaua telefonică interurbană de cooperare IC (un telefon la secretariatul preşedintelui) şi servicii de comunicaţii de date SMEC (Servicii de Mesagerie Electronică Criptată) – un calculator la secretariatul preşedintelui pentru comunicare informaţii clasificate, prin mail criptat cu toate instituţiile.  

STS nu a precizat care este motivul acestui transfer. Titu Bojin, preşedintele administraţiei judeţene, spunea, în acest context, că aparatura respectivă la CJ Timiş de ani de zile, şi doar s-a oficializat această preluare în folosinţă. 

Print Friendly, PDF & Email