A doua tranşă de informaţii sensibile ajunge la Consiliul Judeţean via Registrul Agricol

ANAF şi-ar putea pune la dispoziţie bazele de date administraţiei judeţene

ANAFDupă ce, în virtutea participării la un proiect legat de implementarea Registrului agricol electronic în Timiş, administraţia judeţeană a făcut demersurile pentru a căpăta acces la bazele de date de evidenţă a populaţiei, acum o nouă tranşă de informaţii sensibile ar putea ajunge la Consiliul Judeţean Timiş prin intermediul aceluiaşi proiect. Este vorba despre datele despre contribuabili ale ANAF, care nu au în regim de acces public.

 

Noi date cu uz restricţionat, în calculatoarele CJ Timiş

Motivând necesitatea acestui demers cu implicarea sa în proiectul “Sistem Integrat Pentru Taxe, Impozite şi Registru Agricol la nivelul Judeţului Timiş“, derulat de către Consiliul Judeţean Timiş în parteneriat cu Primăriile localităţilor Moşniţa Nouă, Buziaş, Becicherecu Mic, Bucovăţ, Chevereşu Mare, Dudeştii Noi, Dumbrăviţa, Giarmata, Giroc, Jebel, Niţchidorf, Pişchia, Sacoşu Turcesc, Sînmihaiu Român şi Tormac, administraţia judeţeană propune pentru următorul plen un “Protocolul de colaborare între Consiliul Judeţean Timiş şi Agenţia Naţională de Administrare Fiscală în vederea colaborării interinstituţionale prin schimbul de informaţii.”

Acest proiect, aprobat spre finanţare, constă în crearea unui ansamblu de componente hardware, software şi comunicaţii care să pună la dispoziţie servicii administrative prin mijloace electronice, care să participe la fundamentarea deciziei manageriale în Primăriile partenere, prin implementarea unui sistem informatic capabil să optimizeze funcţionarea structurilor organizatorice din administraţia publică locală, şi care să furnizeze servicii publice on-line către cetăţeni.

După ce, prin intermediul său, CJ Timiş a făcut demersuri pentru accesarea unor baze de date ale evidenţei populaţiei, acum se doreşte acces la date ale Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, menţionându-se că protocolul va permite schimbul de informaţii între parteneri prin intermediul unei soluţii informatice compatibile datele necesare implementării şi atingerii obiectivelor proiectelor realizate.

Problema e că, la fel ca şi datele legate de evidenţa populaţiei, acest tip de informaţii sunt destul de sensibile, şi trebuie să existe certitudinea că nu ajung la discreţia unor persoane rău intenţionate sau că nu sunt folosite pentru scopuri ce exced scopului proiectului.

„ANAF gestionează informaţii care nu pot fi puse la dispoziţia oricui şi au grade diferite de clasificare. Nimănui nu cred că i-ar conveni să se afle toate informaţiile stocate de ANAF. Trebuie stabilite proceduri peciale prin care aceste date pot fi puse la dispoziţie, şi anumite grade de declasificare”, declară Voinea Negoiţă, vicepreşedintele Sindicatului „Pro Lex”, al Poliţiştilor şi personalului din ANAF.

Intenţii bune

Proiectul implementat acum de CJ Timiş prevede ca sistemul informatic aferent Registrului agricol electronic creat să fie interconectat cu Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură, Agenţia Naţională de Cadastru şi Publicitate Imobiliară, Direcţia de Evidenţă a Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date, Agenţia Naţională de Administrare Fiscală şi Registrul Comerţului, toate aceste conexiuni urmând să se realizeze nu prin reţeaua internet, ci securizate printr-o reţea Virtual Privat Network.

„În procesul de implementare a Registrului Agricol în format electronic de către Consiliile judeţene, Direcţia de Evidenţă a Persoanei şi Administrarea Bazelor de Date a Ministerului Afacerilor Interne va comunica, în mod gratuit, în sistem off-line, date şi informaţii către reţeaua informatică dezvoltată în cadrul proiectului. Aceste informaţii vor permite verificarea datelor specifice vehiculate în cadrul Sistemului integrat de Taxe, impozite şi Registru Agricol”, spun reprezentanţii CJ Timiş.

Nu trebuie uitat că acest tip de informaţii cu caracter personal trebuie utilizate doar în condiţiile în care există autorizare de la structura de profil, respectiv Autoritatea Naţională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal şi, că în cazul unor vulnerabilităţi legate de transmitere a acestora, există riscul utilizării unor astfel de informaţii pentru comiterea de fraude, inclusiv electorale.

Print Friendly, PDF & Email