Un fost inspector şcolar general propune înființarea de clase cu profil agricol

Marin PopescuIminenta desființare, din anul școlar 2015-2016, a Liceului Agricol din Timișoara ar trebui să determine autoritățile județene să ia măsuri, pentru a oferi o perspectivă învățământului agricol din Timiș, este de părere fostul inspector școlar general Marin Popescu. Acesta propune înființarea de clase cu profil agricol, în zona urbană mică.

 

“E nevoie de resursă umană de calitate și calificată în domeniul agricol”

Subiectul legat de desființarea, începând cu anul școlar 2015-2016, a Liceului Agricol din Timișoara a fost adus în discuție recent de către consilierul județean PNL (fost PDL) Marin Popescu, fost inspector școlar general al județului Timiș.

Acesta a apreciat că autoritățile județene ar trebui să se implice, în parteneriat cu reprezentanții ISJ Timiș și cu Primăriile, în crearea cadrului necesar înființării unor clase cu profil agricol, menite să le permită elevilor să se califice în diverse meserii de care este acută nevoie, mai cu seamă datorită potențialului agricol însemnat al județului.

Marin Popescu a relevat faptul că, în ultimii ani, tendința înregistrată la nivelul județului a fost de diminuare a numărului de licee cu profil agricol, de la opt, câte se înregistrau în 2002, la doar două, în prezent, urmând ca, începând cu anul viitor de învățământ, să mai funcționeze unul singur , Grupul Școlar Agricol de la Sânnicolau Mare. Și aceasta în condițiile în care Timișul are una dintre cele mai mari suprafețe agricole cultivate la nivel național, iar nevoia de expertiză în domeniu rămâne, în continuare, foarte mare.

Cred că e nevoie de o resursă umană de calitate și calificată în domeniul agricol. Avem nevoie de oameni calificați, pe care îi impun inclusiv finanțările europene pe domeniul agricol. Voi încerca să inițiez un proiect de hotărâre la Consiliul Județean, astfel încât în zona urbană mică, acolo unde există licee, să înființăm clase cu profil agricol. Este nevoie de o clasă medie de calitate, pe care nu cred că reușim să o punem la dispoziție în acest moment”, spune consilierul județean PNL Marin Popescu.
Acesta a informat și că a adus deja în dezbaterea Comisiei pentru Agricultură a CJ Timiş subiectul legat de implicațiile desființării unităților de învățământ cu profil agricol și că intenționează să depună un proiect de hotărâre care să susțină necesitatea înființării unor clase cu profil agricol care să califice profesioniști în domenii pentru care există solicitare pe piața de muncă locală, așa cum este cazul tehnicienilor veterinari sau a tehnicienilor din domeniul vitivinicol.

De altfel, a mai precizat Marin Popescu, o primă propunere în acest sens ar urma să vizeze tocmai înființarea unor clase cu profil agricol care să formeze tehnicieni în viticultură, pe lângă Liceul cu profil teoretic din Recaș, alte clase cu profil agricol urmând să fie înființate pe lângă unități de învățământ din Jimbolia sau Dudeștii Vechi.

Fostul inspector școlar general Marin Popescu a explicat și că iminenta desființare, începând cu anul școlar viitor, a Liceului Agricol din Timișoara, este o consecință a prevederii care vizează finanțarea per-capita, aplicată în acest moment în sistemul de învățământ. Și a precizat că o posibilă soluție de corectare a acestei situații ar fi angajarea parteneriatului propus între autoritățile județene, reprezentanții ISJ Timiș și Primării, menit să creeze și să faciliteze premisele înființării unor astfel de clase cu profil agricol. Despre care Marin Popescu informează că vor trebui să parcurgă, în prealabil, etapa de autorizare, în acord cu exigențele actuale ale sistemului de autorizare a funcționării instituțiilor de învățământ preuniversitar.

Și, mai spune el, întrucât planul de școlarizare pentru anul școlar 2015 – 2016 a fost structurat deja, demersurile vizând înființarea unor astfel de clase cu profil agricol s-ar putea materializa în perspectiva anului școlar 2016 – 2017. Până atunci ar urma să intre, însă, în vigoare prevederea potrivit căreia Liceul Agricol din Timișoara ar urma să își transfere o parte din clase la Colegiul Silvic „Casa Verde” din Timișoara.

Marin Popescu a amendat și modul inechitabil în care sunt distribuite, cu precădere pe criterii politice, fondurile de la bugetul consolidat de stat. Situație despre care acesta subliniază că obligă județul la a se îndatora, prin angajarea unor credite dificil de returnat, în loc să beneficieze de fonduri care ar trebui să îi fie alocate de la bugetul de stat, ținând cont de faptul că se numără în primele trei locuri în topul contribuabililor la bugetul consolidat de stat. Marin Popescu s-a referit în termeni critici și la atitudinea obedientă sau chiar la lipsa de reacție a autorităților județene și a opinat că nu trebuie să luăm poziția ghiocelului de fiecare dată când județul este nedreptățit la împărțirea de fonduri, ci că se impune o atitudine mai fermă și mai vocală din partea reprezentanților autorităților județene.

Consilierul județean PNL a mai precizat că, potrivit informațiilor pe care le deține, Administrația Domeniilor Statului a alocat, prin concesionare, fiecărei unități de învățământ cu profil agricol, câte zece hectare de teren arabil. Context în care a opinat că este necesară o informare referitoare la situația exploatării acestor terenuri de după momentul când unitățile de învățământ agricol cărora terenurile le-au fost concesionate au fost desființate. “ADS a alocat prin concesiune fiecăruia din aceste licee agricole cel puțin zece hectare de teren arabil. Din informațiile mele, ADS a concesionat peste 200 de hectare. În contextul desființării liceelor, unde sunt aceste hectare?”, a chestionat consilierul județean PNL Marin Popescu.

Print Friendly, PDF & Email