După o lungă perioadă în care în fosta administraţie nu s-a întâmplat nimic în această direcţie, proiectul de refacere a unuia dintre cele mai cunoscute monumente din Banat – Colonada din Parcul Buziaş este aproape de finalizare.
Degradare stopată
Colonada de la Buziaş, cel mai reprezentativ monument istoric din zonă, s-a degradat accentuat, în ultimii ani, pe unele porţiuni lemnul putrezise, hoţii începuseră să demonteze bucăţi din ea, iar construcţia începea să fie un pericol pentru trecători. De aceea primarul oraşului Buziaş, Sorin Munteanu, a considerat lucrarea de reabilitare o prioritate, de la preluarea mandatului, acum lucrările de restaurare a Colonadei, începute în martie 2016, apropiindu-se de final.
Proiectul a avut un buget de peste 1,1 milioane de euro, bani de la bugetul local, în mare parte şi de la Consiliul Judeţean Timiş.
„Cel târziu în septembrie lucrările sunt terminate. Vorbim de 533 de metri liniari de colonadă restauraţi complet. Acum sunt la faza în care se lucrează la foişoare. Sunt mulţumit de ce a ieşit. S-a respectat proiectul aprobat de Ministerul Culturii”, declară Sorin Munteanu.
Istoricul timişean Ioan Haţegan, specializat pe istoria Banatului, confirmă că era o lucrare absolut necesară: „Am observat în ultimii ani cât de părăginit era, şi dacă nu se intervenea, riscam să pierdem acest monument reprezentativ pentru Buziaş şi Banat”.
Colonada, construită în 1875, a fost construită la cererea împăratului Franz Joszef ca un cadou pentru soţia sa, împărăteasa Sissi, care vizita adesea Buziaşul pentru a se plimba prin parcul din centrul staţiunii.
Colonada a fost gândită ca o alee acoperită, construită din lemn, care face legătura între principalele clădiri ale complexului balnear. Clienţii erau protejaţi indiferent de vremea de afară. Colonada făcea legătura între Izvorul Iosif, Hotel Bazar, Izvorul Mihai, Hotelul Grand, Cazinoul şi Baia Phoenix.
Următorul pe listă, parcul
Primăria Buziaş a depus un proiect pe finanţare de la Uniunea Europeană, în valoare de cinci milioane de euro, pentru reabilitarea parcului. Proiectul este la stadiul de evaluare, însă conform Primăriei Buziaş, are şanse foarte mari de a fi acceptat.
În cazul colonadei, ca şi al parcului, proiectele nu puteau fi demarate decât după încheierea procesului cu moştenitorii familiei Muschong, care au revendicat parcul, iar în final au primit despăgubiri materiale. Colonada a fost intabulată pe Primăria Buziaş, iar lucrările au putut fi începute.
Mai multe proprietăţi importante din Buziaş au fost revendicate de moştenitorii lui Jacob Muschong, industriaşul care, în anul 1906, a achiziţionat băile din localitate şi, ulterior, în jurul lor a dezvoltat una dintre cele mai importante staţiuni balneare din România. Nepoata sa, Margareta Wening, singura moştenitoare a averii de milioane de euro a industriaşului bănăţean, locuieşte în Germania şi a împuternicit delegaţi care au întreprins demersurile de revendicare, cărora li s-a dat câştig de cauză. Urmaşii lui Muschong ar fi trebuit să recupereze, numai de la Băile Buziaş, peste 200 de hectare de teren – doar parcul aflat în centrul staţiunii având 37 de hectare. Primele demersuri legate de revendicarea parcului au fost făcute în 2001.
BOGDAN PITICARIU
Timpolis, refacere colonada buzias, sorin munteanu, parc buzias
Ultimele comentarii