Reabilitarea taberelor timişene, tot încremenită în proiect

Ministerul Tineretului vrea să expertizeze ruina

Tabara BogdaDe ani de zile, la începutul verii se constată că sunt tot mai mai puţine tabere şcolare funcţionale în Timiş şi că degradarea celor închise se accentuează. Chiar dacă situaţia este evidentă, ministerul de resort are nevoie de expertize de specialitate pentru a se lămuri cu privire la starea de fapt.

 

Un nou apel pentru Poieni Sat

Un nou apel pentru salvarea taberei Poieni Sat, din Timiş, a fost făcut recent către Ministerul Tineretului şi Sportului, solicitându-se luarea unor măsuri urgente pentru salvarea a ceea ce a mai rămas din patrimoniul acestei tabere şcolare. 

În această interpelare se arată că ambele tabere şcolare care mai funcţionează în Timiş, respectiv, Poieni Strâmbu şi Chevereşu Mare, reprezintă excepţii, majoritatea celorlalte fiind nefuncţionale de ani buni, din cauza stării avansate de degradare, accentuată începând cu 2002, când Statul a stopat alocările de fonduri de investiţii pentru aceste obiective. În lipsa unor finanţări minime, tabere precum Bogda, Nădrag, Poieni Sat şi Hemeacova, aflate în zone cu potenţial turistic extraordinar, se află în stadiul de ruină, se arată în aceea petiţie transmisă Ministerului de resort.  „În condiţiile în care aceste tabere sunt administrate de Direcţia Judeţeană pentru Tineret şi aparţin Ministerului Tineretului şi Sportului, există posibilitatea, aşa cum s-a mai solicitat anterior de către autorităţile locale şi judeţene, fie să primească prin intermediul Ministerului Tineretului şi Sportului fondurile necesare reabilitării, fie să fie transferate administraţiilor judeţene sau administraţiilor locale în parteneriat cu cele judeţene, soluţii care s-au aplicat deja cu succes în alte judeţe”, se menţionează în acelaşi apel.

Tabăra din Poieni Sat, anexă a taberei Poieni Strâmbu, se află într-o stare de degradare avansată, care se accentuează semnificativ de la un an la altul, şi care necesită investiţii urgente pentru conservare şi reabilitare.

În aceste condiţii, ştiindu-se de ani de zile starea acestor repere turistice timişene, ajunse ruine, poziţia Ministerului Tineretului şi Sportului, transmisă zilele trecute, pare paralelă cu realitatea. „Vă informăm că am luat la cunoştinţă situaţia prezentată şi vă vom înştiinţa cu privire la punctul nostru de vedere, imediat ce vom încheia analiza situaţiei în cauză”, se arată în răspunsul semnat de ministrul Elisabeta Lipă. Astfel, e ca şi cum degradarea evidentă a acestor tabere trebuie să fie expertizată şi certificată de minister, pentru a se stabili o soluţie.

„Noi am avut promisiuni că se va face ceva, din partea miniştrilor care au venit şi au plecat, fără să se întâmple nimic. Ni s-a promis din nou, recent, că se va regândi situaţia acestor tabere, şi că se vor lua măsuri pentru transferarea acestora către autorităţile locale. Din păcate, până la luarea unor măsuri clare, aceste tabere ajunse în ruină nu mai sunt în grija nimănui”, declară deputatul PSD Dorel Covaci, autor al unor interpelări pe această temă.

Ruine „în conservare”

Ca în fiecare vară, de ani şi ani, părinţii care ar dori să-şi trimită copiii în tabere din Timiş constată că oferta este tot mai slabă, că tabere şcolare renumite în urmă cu 10 – 15 ani se afundă într-o stare de degradare din care nu mai au şanse să iasă. La început de mandat, fosta echipă din fruntea administraţiei judeţene promitea o trecere rapidă în subordinea sa a taberelor şcolare din Timiş care, pentru a fi salvate, trebuiau reabilitate rapid. După demersuri făcute în 2014, când conducerea CJ Timiş era rugată să urgenteze măsurile pentru trecerea în subordine locală a taberelor care au nevoie rapidă de lucrări de renovare, nu s-a mai întâmplat nimic.

Direcţia Administrarea Patrimoniului din cadrul CJ Timiş nu a avut până acum un punct de vedere clar pe această temă, precizând doar că “sunt anumite imobile care nu sunt intabulate şi cade în sarcina ministerului să facă demersurile necesare în vederea intabulării”.

Print Friendly, PDF & Email