Conflictul administrativo-legal legat de sporurile încasate de funcţionarii din administraţia publică-locală nu dă semne că s-ar rezolva pe plan local, dimpotrivă, pare să ia amploare. Ultimele luate în vizor sunt sporurile de dispozitiv şi de condiţii vătămătoare, considerate nejustificate inclusiv în urma ultimului audit de la Primăria Timişoara.
Puncte de vedere diametral opuse
Ultimul audit privitor la gestionarea fondurilor publice la nivelul Primăriei a dus la reactualizarea conflictului mai vechi legat de sporurile acordate unor funcţionari, primul luat în vizor fiind deja celebrul spor de dispozitiv şi felul în care acesta se acordă sau nu se acordă. De această dată, însă, după ce această ultimă misiune de audit a inclus acordarea sporului de dispozitiv la capitolul legat de nereguli, conducerea Primăriei a ţinut să aibă un punct de vedere clar pe această temă. „Cu privire la includerea în mod nelegal în salariul de baza, a indemnizaţiei de dispozitiv în cuantum de 25% din salariul de bază – e o dispută mai veche între Primăria Timişoara şi Curtea de Conturi, o dispută care s-a purtat şi în alte locuri, peste tot, practic, în ţară. Primăria Timişoara a câştigat în instanţă, dar, între timp, au mai fost schimbări de lege. Toţi juriştii din Primărie spun că nu are dreptate Curtea de Conturi” a declarat primarul Timişoarei Nicolae Robu.
De altfel, acordarea sau neacordarea sporului de dispozitiv de 25% funcţionarilor din Primării a devenit un motiv de controverse serioase la nivelul administraţiei publice locale, Tiberiu Negrei, liderul Sindicatului Funcţionarilor Publici din Primăria Timişoara, susţinând că reprezentanţii Federaţiei Sindicale a Funcţionarilor Publici din Administraţia Locală au ajuns să înregistreze şi câte patru – cinci acţiuni în instanţă, în perioade scurte de timp, prin care contestă deciziile conducerii unor Primării din Timiş de a recupera retroactiv acest spor de la propriii angajaţi, în urma unor decizii luate de către Curtea de Conturi. Acesta mai spune că este de neînţeles felul în care Curtea de Conturi le impune primarilor recuperarea acestor bani, în condiţiile în care există din 2007 o hotărâre definitivă şi irevocabilă a instanţei, care impune plata acestor sporuri de către primării. “Diverşi primari din judeţ văd acele dispoziţii de recuperare date de Curtea de Conturi şi se sperie, luând măsuri de recuperare, deşi nu este cazul”, mai spune Tiberiu Negrei.
În cazul Primăriei Timişoara, liderul sindical susţine că există o decizie a Curţii de Apel Timişoara, dată recent, în care se admite recursul formulat şi se anulează deciziile de recuperare a sporului de dispozitiv acordat la Primăria Timişoara pentru anul 2010. Cu toate acestea, acum Curtea de Conturi pare decisă să recupereze din nou aceste sume, pentru perioada 2011 – 2014, în urma misiunii recente de audit. „Probabil că va urma un nou proces, însă este o situaţie ce frizează absurdul” susţine Tiberiu Negrei.
Sporul pentru condiţii vătămătoare este discutabil
Pe lângă sporul de dispozitiv, ultimul audit realizat la Primăria Timişoara a remarcat şi „efectuarea de plăţi nelegale de natura sporului pentru conditii vătămatoare persoanelor care ocupă funcţii de demnitate publică.” Aici lucrurile sunt ceva mai discutabile, neexistând prea multe procese care să confirme justeţea acordării acestui spor.
Încă din 2012 a fost considerată nelegală acordarea sporului de condiţii vătămătoare, în cuantum de 15% din salariul de bază, care se plătea pentru că pe clădirea Primăriei ar fi amplasate dispozitive care emit radiaţii electromagnetice puternice.
Potrivit legii, condiţiile legate de acordarea acestui spor nu sunt precis specificate, menţionându-se că „acesta se acordă funcţionarilor publici care îşi desfăşoară activitatea în cadrul autorităţilor şi instituţiilor publice în care funcţionează instalaţii care generează câmpuri electromagnetice de radiofrecvenţă produse de emitători pentru comunicaţii, instalaţii de microunde, instalaţii de curenţi de înaltă frecvenţă sau staţii de bruiaj”. Corpul de Control al primului-ministru a considerat, în 2012, că aceste sporuri au fost încasate nelegal de către mai mulţi reprezentanţi ai conducerii Primăriei Timişoara, de aceeaşi părere fiind şi Curtea de Conturi care a estimat că, prin acordarea acestor sporuri, s-a creat un prejudiciu de peste 300.000 de lei, pentru care a solicitat luarea măsurilor de recuperare.
Ultimele comentarii