Pentru ca oamenii străzii să nu mai aglomereze inutil secţiile de urgenţă ale spitalelor timişorene, odată cu venirea sezonului rece, şi pentru ca gerul să nu mai facă victime, Primăria Timişoara susţine realizarea cât mai rapidă a lucrărilor la Centrul Social de Urgenţă pentru Persoane fără Adăpost, de pe strada Telegrafului. Proiectul ar fi putut fi în momentul de faţă avansat dacă nu ar fi existat o serie de impedimente legate de acţiunile unor rezidenţi din zonă, care s-au opus construcţiei centrului pe motiv că… scade valoarea zonei.
Lucrări susţinute de Primărie
Dovedind că ţine la proiectul ce prevede reabilitarea, modernizarea, dezvoltarea şi echiparea Cantinei de Ajutor Social Timişoara pentru dezvoltarea unui centru social de urgenţă pentru persoane fără adăpost, Primăria Timişoara a anunţat zilele trecute organizarea unei proceduri de achiziţie publică pentru execuţia lucrărilor în completarea celor prevăzute în contractul iniţial aferent acestui obiectiv de investiţii.
Valoarea acestui proiect realizat din fonduri europene este de 3.994.333,55 de lei, şi un avantaj major este faptul că contribuţia proprie a Timişoarei la cofinanţarea proiectului este foarte mică, de 64.557,45 de lei, ceea ce reprezintă doar 2% din cheltuielile eligibile ale proiectului.
Proiectul legat de Centrul de zi de pe Telegrafului s-a lovit, însă, la început de opoziţia unor localnici din zonă, care nu doreau amplasarea unei astfel de instituţii în vecinătatea lor, unul dintre motivele invocate fiind că, aşa, ar scădea valoarea proprietăţilor din zonă. Reprezentanţii Primăriei s-au chinuit să convingă rezidenţii de necesitatea acelui centru, însă pentru că argumentele nu au fost de natură să schimbe nimic, disputa s-a mutat în instanţă. Cantina de Ajutor Social Timişoara a câştigat procesul în toate fazele, însă această tracasare a întârziat demararea efectivă a proiectului.
“Evident că, dacă nu am am fi avut aceste probleme, proiectul ar fi fost acum într-un stadiu mult mai avansat. Sper ca măcar în momentul în care se va finaliza şi va începe funcţionarea, cei care s-au opus proiectului să-şi dea seama că nu au avut dreptate, şi temerile lor erau nejustificate”, spune Rodica Cojan, director al Cantinei de Ajutor Social Timişoara.
Doar 300 de oameni ai străzii puteau fi cazaţi iarna, dintr-un total de 1200
Din informaţiile Poliţiei Locale, la Timişoara stau în stradă aproximativ 1.200 de persoane, care şi-au pierdut locuinţa şi familia. O bună parte dintre ei sunt foşti tineri instituţionalizaţi, care au fost daţi afară din căminele de copii în care au crescut, odată cu împlinirea vârstei de 18 ani. Deşi s-ar crede că aproape toţi sunt veniţi din alte părţi, lucrurile nu stau aşa, peste 300 fiind localnici.
Doar pentru un sfert dintre aceşti oameni există alternative de cazare. Există Azilul de Noapte al Federaţiei Caritas de pe bulevardul Constantin Brâncoveanu, Adăpostul Fundaţiei Timişoara 89 de pe Splaiul Nicolae Titulescu şi un adăpost care funcţionează temporar la punctul termic al Colterm de pe strada Învăţătorului. Una peste alta, există soluţii de cazare temporară pentru cel mult 300 de oameni ai străzii. Pentru restul, fiecare iarnă este un adevărat exerciţiu de supravieţuire.
Ultimele comentarii