Promisiunile făcute pentru terenurile şi clădirile Apărării, amânate la Timişoara

Corp Garnizoana TimisoaraÎn ultimii ani, în Timiş, bunuri imobiliare valoroase ale Ministerului Apărării au fost cedate Consiliului Judeţean şi Primăriei Timişoara. În schimbul promisiunii construirii unor ansambluri ANL pentru militari. Cum nu s-a făcut nimic, Ministerul Apărării ar putea pretinde înapoierea terenurilor şi clădirilor cedate.

 

Prelungire de termen la Primăria Timişoara

Pentru prima şedinţă de plen din acest mandat, Primăria Timişoara a propus şi un proiect care prevede modificarea termenilor contractuali conveniţi cu Ministerul Apărării în anul 2010, atunci când Municipalitatea prelua din patrimoniul MApN mai multe terenuri şi clădiri.

Atunci se  convenea că în maximum cinci – şase ani Primăria va facilita construcţia unui ansamblu ANL în care 33% din locuinţe, dar nu mai puţin de 300, să revină cadrelor medicale.

Din cauza blocării oricărui proiect ANL la Timişoara, odată cu începerea crizei economice, Primăria Timişoara nu s-a încadrat în termenul asumat şi, acum, doreşte să prelungească termenul de realizare asumat iniţial, fiind prevăzută o perioadă de zece ani pentru realizarea ansamblului ANL promis. Ceea ce înseamnă că, până în anul 2020, Primăria va trebui să realizeze un ansamblu ANL în care cel puţin 300 de locuinţe să revină cadrelor medicale. Rămâne de văzut dacă şi oficialii ANL o vor sprijini în acest angajament.

Problema promisiunilor neonorate către Ministerul Apărării nu o are doar Primăria Timişoara. După ce ani de zile nu a mai spus nimic pe această temă, Consiliul Judeţean Timiş şi-a amintit brusc anul trecut promisiunea neonorată făcută către Ministerul Apărării, care cedase o serie de terenuri administraţiei judeţene în schimbul realizării unor blocuri ANL pentru militari. „Revelaţia” e legată, probabil, de riscul ca CJ Timiş să piardă respectivul teren, care deja e cuprins în tot felul de proiecte, cum ar fi cel de realizare a „super-spitalului” de la Giroc sau de mutare a Clinicii de Psihiatrie de pe strada Văcărescu.

CJ Timiş recunoştea că primirea unui teren MApN, de pe Calea Martirilor nr. 198, era condiţionată de construirea de către ANL a 50 de apartamente pentru angajaţii din Apărare. În cazul în care nu se respecta promisiunea, terenul şi clădirile reveneau în administrarea MApN. Realizarea a 50 de apartamente pentru militari trebuia făcută în termen de trei ani, însă ANL nu a putut realiza acest obiectiv din lipsă de fonduri. „După mai multe consultări între cele trei părţi implicate, MApN, CJTimiş şi ANL, s-a reuşit ca acest obiectiv să fie cuprins în programul ANL începând cu anul 2015”, menţiona administraţia judeţeană. Lucru care nu a fost, în esenţă, decât o altă promisiune, pentru că ANL are pe lista de priorităţi o grămadă de proiecte aflate în stadiu incipient, care nu se ştie când şi dacă vor fi realizate.

 

“Consiliul Judeţean şi-a mai amenajat un corp de clădire în spate şi tot nu îi ajunge”

Niculae Mircovici Foto romaniatvDeputatul timişean Niculae Mircovici fost şef al Centrului Militar Zonal Timişloara consideră că în Timiş Ministerul Apărării nu ar trebui să mai cedeze niciun fel de terenuri sau clădiri către administraţie, şi ar trebui să-şi valorifice patrimoniul în beneficiul propriu.

“Din punctul meu de vedere, nu aş mai ceda absolut nimic. Aceste proprietăţi pot fi valorificate, iar banii pot fi folosiţi pentru apărare, în condiţiile în care de ani de zile vorbim despre alocări bugetare insuficiente pentru acest sector. De câte spaţii mai au nevoie instituţiile administrative locale? Să luăm exemplu Consiliului Judeţean – înainte de 1989 acesta găzduia şi Comitetul Judeţean de Partid, şi o sumedenie de alte instituţii. Acum  Consiliul Judeţean şi-a mai amenajat un corp de clădire în spatele Palatului Administrativ şi tot nu îi ajunge. Cât şi ce să se mai ia de la Apărare?”, mai spune parlamentarul timişean.

Print Friendly, PDF & Email