Primăria Timişoara revizuieşte, din nou, spaţiile atribuite ONG-urilor

În Consiliul Local a fost cerută revizuirea modului în care Primăria Timişoara atribuie spaţii organizaţiilor neguvernamentale. Asta, după ce discuţiile pe această temă de la ultima şedinţă de Consiliu Local au dus la retragerea unui proiect de hotărâre.

 

Retragere de proiect

Atribuirea de spaţii către organizaţiile neguvernamentale a revenit în discuţie după ce, la ultima şedinţă de plen a Consiliului Local Timişoara, polemicile pe această temă au dus la retragerea unui proiect. E vorba despre proiectul prin care se aproba prelungirea atribuirii în folosinţă gratuită, către Asociaţia Femeilor Ţigănci „Pentru copiii noştri” a spaţiului de pe Calea Dorobanţilor nr. 42, pe o perioada de cinci ani, începând cu data de 4 noiembrie 2017.

„În urma intervenţiei mele, primarul Nicolae Robu a retras 07proiectul de pe ordinea de zi. Era vorba de un spaţiu destul de mare, şi cred că ar trebui analizată cu mai multă seriozitate modul de atribuire a acestor spaţii”, declară consilierul local PNL Simion Moşiu.

 

Intenţii de revizuire

Încă din 2015 Primăria Timişoara anunţa că va revizui atribuirile de spaţii către organizaţiile neguvernamentale.

Şi atunci o propunere de atribuire gratuită a unor spaţii a generat polemici în Consiliul Local, ducând la solicitându-se verificării retroactive a resurselor publice alocate.

Iniţiativa a venit de la conducerea instituţiei. „Am stabilit la începutul mandatului – a fost propunerea mea agreată de toată lumea –, să nu mai dăm bani la ONG-uri, numai pentru că sunt ONG-uri, ci să aprobăm sprijin pentru acele ONG-uri care ne conving că fac fapte de interes public, nu că sunt de interes public în sens juridic, că fac fapte de interes public dovedite prin probe clare. Altminteri, simplul fapt că sunt ONG-uri nu este un motiv ca să beneficieze de sprijin financiar de la bugetul local. Comisiile trebuiau să analizeze din această perspectivă dosarele prin care se cer finanţări sau spaţii. Să vedem ce au făcut ONG-urile până acum, de ce s-ar justifica să le dăm bani”, declara primarul Nicolae Robu.

S-a stabilit astfel ca propunerile de atribuiri de spaţii să fie reverificate şi că va fi conceput un nou regulament. „Trebuie să existe cineva care să poată susţine cu argumente foarte clare, convingătoare solicitările. Şi consilierii sunt în legitimitate când doresc să ştie ce argumente există pentru atribuiri. Vom fi atenţi în astfel de situaţii”, s-a precizat în plenul Consiliului Local.

Nevoia de clarificare a statutului unor spaţii atribuite de către Primărie, de-a lungul ultimilor ani, către organizaţiile neguvernamentale a apărut şi în contextul în care s-a menţionat de mai multe ori că trebuie realizată o inventariere clară a patrimoniului imobiliar al Municipalităţii.

În ultimii ani, conducerea Primăriei Timişoara a descoperit terenuri şi clădiri pe suprafeţe mari care ar fi trebuit să fie ale sale, dar care, scriptic, sunt ale nimănui, pentru că nu apar cu niciun proprietar la cartea funciară.

Print Friendly, PDF & Email