Spațiile verzi din Timişoara au ajuns măr al discordiei în Primărie

Edilul liberal îi acuză pe reprezentanții PSD din Primărie că dezinformează opinia publică referitor la situația atribuirii contractelor de întreținere a spațiilor verzi din oraș

 Intretinere spatii verzi 2Edilul Timișoarei îi acuză pe reprezentanții PSD că dezinformează opinia publică, vehiculând în mod deliberat informații eronate despre modul în care ar fi încredințate de către Municipalitate contractele de licitație privind întreţinerea spaţiilor verzi din oraş. Pe fondul acestor informații controversate și în contextul recentei descinderi la Primăria Timișoara a reprezentanților DNA, pentru a verifica legalitatea atribuirii unor contracte de întreținere a spațiilor verzi, edilul a asigurat că, de când a preluat mandatul de primar, criteriul de selecție al ofertelor este reprezentat de prețul cel mai mic. Și dă asigurări că, „dacă cineva face o ilegalitate şi aflu, eu l-aș da pe mâna Procuraturii”.

 

Horticultura, atrasă într-un joc politic de către viceprimarul PSD Traian Stoia?

Edilul liberal al Timișoarei, Nicolae Robu, a prezentat public, zilele acestea, informații referitoare la o serie de achiziții publice efectuate prin licitație, în perioada de doi ani și jumătate de mandat al său în fruntea Primăriei. El a precizat că răspunde în acest fel și informațiilor eronate vehiculate prin intermediul unor canale diverse, potrivit cărora ar fi fost încredințate numeroase contracte unor firme care ar aparține unor oameni politici liberali sau unor apropiați ai acestora. Informațiile au fost furnizate de acesta pe fondul numeroaselor discuții generate de recenta descindere a procurorilor DNA la Primăria Timișoara, pentru a se verifica documentele legate de atribuirea contractelor de întreținere a spațiilor verzi din oraș. Vizate de suspiciuni ar fi fost, cu precădere, contractele atribuite, în baza licitației, SC Horticultura SA.

Nicolae Robu a prezentat o situație a sumelor alocate operatorilor și a apreciat că, dat fiind criteriul de atribuire a lucrărilor, care a ținut cont de prețul cel mai mic de efectuare a lucrărilor, apreciază chiar că au fost făcute economii la bugetul Municipalităţii. Nicolae Robu spune că din septembrie 2010 până în august 2012, Primăria ar fi achitat 17,5 milioane de lei pentru efectuarea de lucrări în sectoarele necentrale din oraș, în vreme ce, din septembrie 2012 până în septembrie 2014, au fost plătite 15,5 milioane de lei, adică cu două milioane de lei mai puțin. În privinţa încasărilor de la bugetul local, care au ajuns în conturile Horticultura, care a deținut contractul de întreținere a spațiilor verzi în zona centrală a orașului, primarul spune că această societate ar fi încasat, în intervalul septembrie 2010 – august 2011, 8,7 milioane de lei, în intervalul septembrie 2011 – august 2012 – 8,5 milioane de lei, în intervalul septembrie 2012 – august 2013 – 8,7 milioane de lei, în vreme ce în intervalul septembrie 2013 – august 2014 suma încasată de către Horticultura a fost de 11,2 milioane de lei.

PSD-ul face o adevărată demagogie acum, iar un individ care are tupeul să stea în echipa executivă ca viceprimar (referirea este la persoana viceprimarului PSD Traian Stoia – n.r.) și să nu stea la vot pentru proiectele executivului, mai face pe apărătorul Horticultura”, acuză Nicolae Robu.

Oficial, de întreținerea spațiilor verzi din oraș nu se mai ocupă oficial nimeni

Ingrijire-spatii-verzi-TimisoaraInformațiile oferite de edil vin în contextul în care, recent, reprezentanții societății Horticultura, aflată în subordinea Primăriei Timișoara, au manifestat rețineri în a prelua sarcinile legate de întreținerea spațiilor verzi din oraș, după expirarea contractelor încheiate de Municipalitate cu celelalte firme, invocând drept argument faptul că tarifele de execuție a lucrărilor stabilite în urma licitațiilor anterioare sunt prea mici și diferențiate de la sector la sector și solicitând negocierea unor noi tarife. Varianta negocierii tarifelor a fost respinsă, însă, de primarul Nicolae Robu, care a invocat caracterul nelegal al unor eventuale negocieri de tarife. Așa se face că, de la începutul acestei toamne, când a expirat și ultimul contract, de întreținerea spațiilor verzi din oraș nu se mai ocupă oficial nimeni.

Referindu-se la situația SC Horticultura SA, edilul Timişoarei a mai precizat și că acesată societate, „pe care chipurile administrația Robu o pune în mare dificultate, a încasat (în intervalul septembrie 2013 – august 2014 – n.r.) 11.2 milioane lei, deci cu vreo 40% mai mult decât înainte. Păi, cine asigură condiții de bună funcționare pentru Horticultura, cei care i-au dat în jur de 8.5 milioane lei pe an sau administrația care i-a dat comenzi de 11.2 milioane într-un an? Cât de mare e diferența dintre aceste cifre și minciunile pe care le aruncă înspre cetățeni PSD-ul? Vedeți ce tupeu au acești oameni?”

Un viciu de procedură perpetuat tacit

Nicolae Robu Foto Constantin DumaDiscuțiile pe marginea refuzului Horticulturii de a prelua lucrările de întreținere a spațiilor verzi din întreg orașul, până la clarificarea situației viitoarelor contracte de întreținere, au început în septembrie, atunci când a expirat și ultimul contract încredințat în urma procedurilor de licitație. Din acel moment, din punct de vedere legal, spațiile verzi din Timișoara au rămas în grija nimănui, iar edilul a anunțat că unul dintre motivele tergiversării situației pleacă și de la identificarea unui viciu procedural, care ar fi fost perpetuat tacit, încă din perioada fostei administrații. La începutul lunii octombrie Nicolae Robu declara că, în intervalul rămas până la o nouă atribuire a serviciilor, responsabilitatea de întreținere a spațiilor verzi din întreg orașul revine SC Horticultura SA.

Edilul a precizat la început de octombrie și că, la nivelul Municipalităţii, trebuie să se lămurească din punct de vedere procedural, care este maniera legală în care ar trebui să fie încredinţate pe viitor contractele pentru diferitele sectoare din oraş. “Eu, personal, aş prefera ca toate spaţiile verzi din oraş să fie preluate în întreţinere de Horticultura, pentru că această societate are know-how-ul necesar, angajaţii, dotarea tehnică şi priceperea necesare, plus că are şi pepinieră, sere”, a declarat primarul Nicolae Robu.

Acesta a precizat atunci şi că a fost înştiinţat despre o serie de nemulţumiri dezbătute în şedinţa de Consiliu de Administraţie al Societăţii Horticultura, în legătură cu preţurile alocate pentru serviciile de întreţinere a spaţiilor verzi şi de toaletare a arborilor, în condiţiile în care toate contractele de servicii de acest gen expiraseră. Dar, a declarat atunci primarul, nicio notificare oficială cu privire la aceste nemulţumiri nu a fost adusă direct la cunoştinţa sa. Nicolae Robu a mai declarat și că nu poate fi vorba despre o restabilire din mers a preţurilor pentru efectuarea acestor servicii, fără organizarea unei noi licitaţii. Iar demararea acestei etape ar fi amânată, explica primarul, întrucât, la nivelul instituţiei, nu se convenise asupra corijării unui viciu procedural. “Am fost informat, neoficial, că au existat discuţii în Consiliul de Administraţie şi că ar exista reţineri de asumare a lucrărilor de către această societate la tarifele stabilite în urma ultimei licitaţiei”, a informat edilul.

Acesta a precizat, însă, că nu se poate proceda la restabilirea tarifelor prin negociere, singura variantă legală care ar permite modificarea tarifelor fiind organizarea unei alte licitaţii, “la care va câştiga cel mai bun ofertant”.

Primarul a mai precizat şi că, până în acest moment, la majoritatea licitaţiilor desfăşurate de către Primărie, criteriul de selecţie utilizat pentru evaluarea ofertelor depuse a fost preţul cel mai bun, în rare situaţii, atunci când în caietul de sarcini au figurat prevăzuţi anumiţi parametri tehnico-economici, criteriul de evaluare utilizat fiind diferit.

În ceea ce privește prețurile stabilite pentru lucrările de întreținere a spațiilor verzi care trebuie efectuate în oraș până la clarificarea situației procedurale, Nicolae Robu a anunțat, însă, că tarifele stabilite anterior, în urma licitaţiilor, nu sunt de negociat. Edilul a adăugat și că, dacă preţul unor servicii nu se stabileşte prin competiţie deschisă, atunci cei care stabilesc prin negociere tarifele îşi asumă răspunderea, iar el personal nu dorește să dea naştere unor discuţii. “Nu s-a organizat licitaţia în timp util”, a admis edilul Nicolae Robu. “Nu ştiu din ce motiv, probabil că a fost o disfuncţie la nivelul Direcţiei de Mediu de nu a demarat procedura de decizie”, a explicat edilul, referindu-se la decizia în urma căreia să se stabilească dacă se va recurge la externalizarea acestor servicii sau la atribuirea lor, în exclusivitate, către operatorul propriu, Societatea Horticultura.

Director Horticultura: „Nu pot să fac decontare după cinci preţuri”

Muncitori HorticulturaChestionat pe marginea declaraţiilor edilului, directorul Horticultura, Andrei Drăgilă, a explicat că, în perioada 5 septembrie 2013 – 5 septembrie 2014, Societăţii Horticultura i-a revenit, prin contract, sarcina de a întreţine parcurile, scuarurile şi zonele verzi din zona centrală a oraşului. Responsabilităţi similare au revenit şi unor alte societăţi comerciale, desemnate prin licitaţie, pentru zonele I, II şi III din oraş.

După expirarea contractului, în 5 septembrie anul acesta, nu mai există, însă, nicio bază legală din punct de vedere juridic, nici pentru efectuarea unor lucrări, nici pentru aplicarea unor tarife. Cu toate acestea, spune Andrei Drăgilă, societatea pe care o reprezintă nu a întrerupt lucrările pe care le avea asumate prin contractul expirat, aşa cum au făcut, imediat după expirare, celelalte societăţi aflate în relaţii contractuale cu Primăria.

Sunt 180.000 de plante bienale, sunt plante bulboase care au nevoie constantă de îngrijire. Dacă nu le uzi tot la trei zile, poţi să le uiţi”, explică această decizie directorul Horticultura. Care adaugă şi că preocuparea sa se leagă de respectarea unui cadru de legalitate pentru desfăşurarea activităţii societăţii pe care o reprezintă.

Tarifele la care Horticultura lucrează sunt stabilite după normativ. Aceasta este temelia stabilirii tarifelor noastre”, explică Andrei Drăgilă, care spune şi că Horticultura va respecta hotărârea Consiliului Local din data de 1 august 2014, în baza căreia îi revine responsabilitatea îngrijirii spaţiilor verzi din oraş în zonele în care contractele au expirat. Şi, mai spune Andrei Drăgilă, discuţiile din Consiliul de Administraţie al Societăţii Horticultura au fost legate exclusiv de prevederile din paragraful al treilea din hotărârea de Consiliu Local menţionată, care prevăd efectuarea de lucrări la tarifele asumate prin contract de celelalte societăţi care au efectuat servicii. Or, aici, situaţia se complică, spune el, precizând că restul operatorilor comerciali au aplicat tarife ce nu au ţinut cont de normativul de stabilire a preţurilor şi care au variat pe o plajă foarte largă: “Nu pot să fac decontare după cinci preţuri. Vă dau un singur exemplu: la tăieri de corecţie arbori, cu utilaje, la înălţime, sunt preţuri foarte diferite. Horticultura aplică un tarif de 77,50 lei pe oră. Una dintre firmele care au executat lucrări percepea un tarif de 15 lei pe oră, alta, de 270 de lei pe oră. Eu la ce tarif să decontez?”  În plus, Curtea de Conturi, mai spune Andrei Drăgişă, a constatat, în urma controalelor efectuate, că preţurile solicitate de Horticultura sunt reale şi conforme cu normativele.

Anul trecut, în afară de Horticultura, au mai semnat contracte de întreţinere a parcurilor, scuarurilor şi spaţiilor verzi, de refacere a spaţiilor verzi, de amenajare a acestora, de toaletare şi defrişare a arborilor şi de întreţinere a locurilor de joacă pentru copii cu Primăria Timişoara companiile Rogera SRL, Green City Andliv SRL, Tradecomia SRL şi Bindalim SRL.

O problemă de procedură moştenită de la vechea administraţie    

În contextul referirilor la situaţia atribuirii contractelor de întreţinere a spaţiilor verzi, edilul a precizat şi că, după preluarea mandatului, a aflat că, la nivelul Municipalităţii, s-a procedat multă vreme la o nerespectare a legii în ceea ce priveşte procedurile de încredinţare a contractelor de întreţinere a spaţiilor verzi. “Legea prevede să existe o decizie de principiu a Consiliului Local. La PMT s-a mers în mod implicit, tacit aş spune, pe varianta de licitaţie. Cel puţin administraţia pe care o conduc şi eu personal n-am ştiut că niciodată în timp nu s-a luat această decizie. Când am aflat era destul de târziu, am cerut să se facă preparativele pentru a se putea lua o asemenea decizie ca să intrăm în legalitate”, afirmă primarul Nicolae Robu. Care adaugă: “Până acum, s-a mers, în virtutea inerţiei, cu licitaţie”, precizând că nici Curtea de Conturi nu a sesizat că e necesară o asemenea decizie de Consiliu Local, identificarea acestui viciu procedural perpetuat tacit petrecându-se abia tardiv.

Situaţia legată de gestionarea spaţiilor verzi, pentru care nu mai există niciun contract valabil, este, însă, similară cu cea din cazul întreţinerii drumurilor municipale. Primarul Nicolae Robu a precizat că îşi doreşte intrarea în legalitate din punct de vedere procedural, întrucât nu poate asuma o situaţie de nerespectare a legii. “După ce aceste decizii vor fi luate, atunci se va trece fie la organizarea unei noi licitaţii, fie la atribuirea acestor servicii Societăţii Horticultura”.

Nemulţumirile de la Horticultura, cunoscute în Consiliul Local

ConstantinStefan SanduNemulţumirile legate de preţurile la care se execută lucrările de întreţinere a spaţiilor verzi au fost cunoscute, însă, şi în rândul consilierilor locali ai Primăriei Timişoara.

Există această intenţie de a se încredinţa lucrările de întreţinere, prin atribuire directă, societăţii Horticultura. Însă a rămas deschisă discuţia legată de preţuri. S-a spus că firma care a câştigat licitaţia anul trecut avea tarife prea mici şi nu se pot efectua lucrări de întreţinere cu tarife similare. Şi s-a venit cu ideea că tarifele pentru Horticultura să fie de bun simţ. Fiind societatea Primăriei, nu există interes legat de obţinerea de profit, ci doar pentru servirea cetăţenilor, însă la preţuri reale”, a declarat recent consilierul local PDL Ştefan Constantin Sandu.

În plus, în ultimii ani, în Consiliul Local Timişoara, au existat nu o dată discuţii aprinse legate de costurile de reabilitare sau modernizare a unor spaţii verzi. Mai mulţi consilieri locali au atenţionat, în repetate rânduri, că aceste probleme existau şi în fosta administraţie. Aleşii municipali au atenţionat şi că, în mod normal, costurile de proiectare în cazul unor astfel de lucrări nu ar trebui să depăşească 7% din valoarea lucrării, cu tot cu studiul de fezabilitate, cu studiul de prefezabilitate şi cu proiectările aferente. Or, au existat cazuri în care doar studiull de fezabilitate ajungea să reprezinte 15 – 20% din valoarea lucrării.

Print Friendly, PDF & Email