Primăria Timişoara reglementează situaţia „pieţelor inexistente”

După intabulare, spaţiile, utilizate de zeci de ani ca pieţe, vor primi şi autorizaţii

Piata Dacia TimisoaraDeşi se stabilise iniţial că SC Pieţe SA se va ocupa de această operaţiune, Primăria Timişoara a preluat intabularea, respectiv autorizarea, adică intrarea în legalitate a cinci pieţe din oraş, folosite pentru comerţ agro-alimentar de zeci de ani, dar care în documentaţiile cadastrale nu apar ca atare.

 

Ordine în haosul cadastral

Pentru următoarea şedinţă de plen Primăria Timişoara a pregătit şi un proiect de hotărâre care oficializează realizarea documentaţiilor cadastrale necesare pentru cinci pieţe din municipiu, care în prezent sunt inexistente în acte. Deşi anul trecut, în octombrie, stabilise printr-o Hotărâre de Consiliu Local că SC Pieţe SA urmează să se ocupe de întocmirea documentaţiilor cadastrale pentru obţinerea autorizaţiilor de funcţionare a tuturor pieţelor din Timisoara şi suportarea costurilor acestora, acum Primăria rectifică această decizie, tot printr-o hotărâre de Consiliu, integrând şi intabularea pieţelor în operaţiunea de amploare de reglementare cadastrală a terenurilor şi clădirilor din proprietate, demarată la început de an. Şi îşi motivează decizia de preluare a costurilor pentru documentaţiile cadastrale ale pieţelor cu faptul că „între timp Municipiul  Timişoara a achiziţionat serviciul de topografie şi cadastru pentru bunuri imobile, clădiri şi terenuri din domeniul public şi privat al municipiului  Timişoara şi a fost încheiat acordul-cadru nr.1/08.01.2016.”

Rămâne de văzut ce va face SC Pieţe SA cu banii pe care i-a economisit în acest fel, şi rămâne speranţa că se va vedea unde i-a cheltuit, prin renovări şi servicii de curăţenie mai bune în pieţele din Timişoara. Curtea de Conturi a constatat la ultimele controale că o parte din pieţele agroalimentare timişorene nu sunt intabulate şi nu au autorizaţii de funcţionare – noţiuni care depind una de alta. Cele cinci pieţe care nu sunt nici intabulate şi nu au nici autorizaţie de funcţionare sunt Dacia, de pe strada Stelelor, din zona Circumvalaţiunii, Mehala, de pe strada Grigore Alexandrescu, Giroc, de pe strada Naturii, Doina, din strada Mureş, şi Iosefin, din zona străzilor Văcărescu – Iosefin.

„Am înţeles că se fac demersuri pentru reglementarea regimului cadastral al acestor pieţe, după care aceste spaţii se vor putea autoriza. Erau autorizate de mult dacă avea documentaţia cadastrală necesară”, ne-a declarat Victor Ştefan, directorul SC Pieţe SA.

Elucidarea „enigmelor” din documente

Prima achiziţie de valoare a Primăriei Timişoara pe 2016 a fost un pachet destul de mare de servicii de topografie şi cadastru. Astfel, Municipalitatea a făcut un prim pas concret în vederea elucidării degringoladei cadastrale în care se găsesc o parte din terenurile şi imobilele sale. Astfel, în baza unui acord-cadru se vor încheia contracte subsecvente pe câte un an calendaristic sau ori de câte ori va fi necesar pentru prima înscriere în sistemul integrat de cadastru, sau actualizarea informaţiilor cadastrale pentru clădiri şi terenuri ale Primăriei. Acordul cadru stabileşte o „marjă de prestare” generoasă, respectiv minim un metru pătrat şi maxim cinci milioane de metri pătraţi. Pentru acest acord-cadru Primăria Timişoara vrea să investească suma de două milioane de lei, valoarea unui contract anual subsecvent fiind de maxim 500.000 de lei.

Această primă alocare de fonduri bugetare din acest an este de natură să sugereze faptul că Primăria chiar vrea să-şi facă ordine în haosul cadastral în care se găsesc şi acum o bună parte din bunurile imobiliare ale oraşului.

De-a lungul ultimilor ani au existat numeroase controverse legate de clădiri şi terenuri care aparţinuseră Municipalităţii şi care au fost revendicate şi ulterior retrocedate, deşi existau îndoieli cu privire la justeţea respectivelor revendicări. După cum a ieşit ulterior la iveală, aceste revendicări controversate au fost posibile şi pentru că o bună parte din patrimoniul Primăriei este în ceaţă. Conform oficialilor Primăriei, proprietăţile care nu sunt intabulate se află în tot oraşul, dar şi în zona în care urmează să se construiască inelele rutiere aferente centurii oraşului. După calculele angajaţilor Primăriei, mai sunt „vreo 2.000 de terenuri” care trebuie intabulate.

Print Friendly, PDF & Email