Europarlamentarul PC Maria Grapini, rezerve la adresa tratatului care reglementează schimburile comerciale dintre UE și SUA

maria grapini_adevarul_roPrevederile din tratatul comercial dintre UE și SUA, document supus acum dezbaterii în plenul Parlamentului European, au fost amendate recent de europarlamentarul PC Maria Grapini. Aceasta susține că nu se opune încheiererii unui astfel de acord, dar spune că schimburile comerciale trebuie reglementate astfel încât producătorii din UE să nu fie prejudiciați și economia UE să nu fie afectată. 

 

Europarlamentarul PC Maria Grapini a informat succint, vineri, despre conţinutul dezbaterilor recente din Parlamentul European, din Comisia de Piaţă Internă a UE (IMCO), pe marginea acordului care îşi propune să reglementeze schimburile comerciale dintre UE şi SUA, Transatlantic Trade and Investiment Partnership (TTIP).

Potrivit informaţiilor oferite de Maria Grapini, Comisia de Piață Internă a UE ar fi permis tardiv accesul europarlamentarilor la textul acordului. Conținutul documentului, despre care afirmă că a beneficiat de susținere din partea Grupului Conservatorilor și Reformiștilor din Parlamentul European și din partea unei părți a Popularilor germani, a fost amendat de europarlamentarul PC din pricina unor prevederi care ar putea genera consecințe nefaste asupra economiei UE. Maria Grapini declară că este benefică încheierea unui astfel de acord comercial cu SUA, însă doar cu condiţia ca acesta să nu transforme UE într-o piaţă de desfacere şi să nu submineze, în acest fel, economia UE, afectând măsurile ce vizează crearea de noi locuri de muncă şi reindustrializarea UE. Maria Grapini a avertizat, în context, și asupra riscului pe care l-ar presupune, din partea UE, neinstituirea unor bariere tarifare. În plus, mai spune ea, este amendabilă și propunerea conţinută în acord vizând înfiinţarea unui tribunal privat care să judece procesele investitorilor americani în UE. O astfel de măsură, opinează Maria Grapini, ar fi inechitabilă faţă de investitorii europeni, care nu beneficiază de acelaşi tratament în SUA. Şi, mai apreciază Maria Grapini, este imperios necesară şi instituirea unor standarde legate de condiţiile de calitate, precum și a unor standarde de siguranţă, pentru a evita riscul invadării pieţei UE cu produse ieftine, dar de o calitate îndoielnică.

Print Friendly, PDF & Email