Reprezentanții etniilor din cadrul Consiliului Consultativ al Minorităților Naționale, care funcționează la nivelul Primăriei Timișoara, au duscutat cu primarul Dominic Fritz despre o nouă viziune pentru păstrarea multiculturalității orașului.
În cadrul discuțiilor s-a vorbit despre promovarea multiculturalității Timişoarei ca brand, iar în acest context primarul Dominic Fritz a propus realizarea primei Strategii de dezvoltare a orașului multicultural autentic. O altă propunere a Municipalității a fost legată de realizarea unui Muzeu al minorităților în viitorul Centru Multicultural Mărășești, ideea fiind salutată de reprezentanţii Consiliului Consultativ al Minorităților Naționale.
La rândul lor, aceştia au solicitat alocări de spații, de fonduri pentru evenimente culturale, folosirea limbilor utilizate în mod tradițional în Timișoara pe inscripțiile statice, plăci cu denumirea localității, numele de instituții, inscripțiile monumentelor, respectiv aplicarea plăcuțelor multilingve.
Primarul Timișoarei, Dominic Fritz, spune că este nevoie de crearea unui for mai larg în cadrul Consiliului Consultativ al Minorităților Etnice, din care să facă parte orice organizație interesată. Consider că acest lucru ar duce la dezvoltarea unui Consiliu Consultativ mult mai inclusiv și operativ, funcțional și cu rezultate palpabile: „În momentul de față fiecare minoritate este reprezentată de către o singură organizație, în general fiind vorba de uniunea respectivei minorități, care are reprezentare și în parlament. Deschiderea și către ONG-uri care activează în domeniul culturii și în domeniul educațional ar fi benefică pentru a oferi o viziune de ansamblu asupra vieții culturale a fiecărei minorități și, ca primărie, să venim în întâmpinarea nevoilor reale ale comunităților pe care le reprezintă.”
În momentul de față, în Consiliul Consultativ al Minorităților Naționale sunt reprezentate nouă minorități naționale: maghiari, romi, ucraineni, germani, sârbi, bulgari, italieni, evrei, macedoneni.
Ultimele comentarii