Premii pentru actori ai Teatrului German de Stat din Timişoara

Andreea Andrei (o) Foto TGSTCoordonatoarea Festivalului „Eurothalia“ și trei actori ai Teatrului German de Stat din Timişoara au obţinut distincții pentru promovarea valorilor culturale ale orașului.

 

Teatrologul Andreea Andrei, membră a echipei Compartimentului de dramaturgie al Teatrului German de Stat Timișoara și, din acest an, coordonator artistic al Festivalului European de Teatru „Eurothalia“, a fost distinsă, ieri, cu Premiul „Pro Cultura Timisiensis“ al Consiliului Județean Timiș.

Andreea Andrei are 26 de ani și a absolvit Teatrologia la Universitatea „Babeș-Bolyai”, din Cluj Napoca, obținând apoi diploma de master în Artele spectacolului la Université Libre, din Bruxelles. De doi ani este parte din echipa TGST, unde a preluat, anul acesta, selecția și coordonarea artistică a Festivalului „Eurothalia“. „Concepția asupra ediției din octombrie anul acesta, care a cuprins creații ale unora dintre cei mai importanți artiști europeni, a purtat pentru prima oară semnătura tinerei selecționere”, spun reprezentanţii TGST.

Actori TGSTActorii Olga Török, Konstantin Keidel şi Isolde Cobeț vor fi premiați în 14 decembrie, în cadrul Galei Excelenței Municipiului Timișoara, pentru contribuţia pe care la promovarea valorilor culturale ale orașului. Festivitatea va avea loc în Sala mare a Senatului Universității Politehnica din Timișoara, în clădirea Rectoratului, începând cu ora 16.

Actrița Isolde Cobeț s-a pus de mulți ani în slujba artei scenice la TGST, aparținând acestui colectiv actoricesc începând cu 1989, transmit reprezentanţii TGST. Alături de activitatea sa actoricească – în spectacole precum Mireasa din Messina, Cântăreața cheală, Sunetul muzicii, Ținuturile joase sau Hotel PM – Isolde Cobeț a dobândit merite fundamentale pentru promovarea teatrului școlar și de tineret de expresie germană și astfel pentru asigurarea generațiilor următoare ale teatrului german din România.

Actrița Olga Török a evoluat prima dată pe scena TGST încă din timpul studenției, la Secția de Actorie în limba germană de la Universitatea de Vest din Timișoara, pe care a absolvit-o în 2008, spun oficialii Teatrului German. Adăugând că „activitatea sa prolifică și prezența sa în variate ipostaze artistice au făcut să devină în scurtă vreme una dintre cele mai îndrăgite și apreciate actrițe ale generației tinere a TGST”. Olga Török a realizat numeroase proiecte și a obținut diverse premii, printre care nominalizarea la Premiul UNITER pentru cel mai bun rol secundar feminin în spectacolul Fetița din bolul peștelui auriu, în regia lui Radu Afrim. La TGST a jucat sub direcția de scenă a unor reputați regizori, ca de pildă Radu Afrim, Alexandru Dabija, Yuri Kordonsky sau Radu Alexandru Nica.

În anul 2012, la doi ani după absolvirea studiilor de actorie la Schauspielschule Mainz, în Germania, actorul Konstantin Keidel vine la Timișoara, după ce consemnase în Germania colaborări cu instituţii importante de cultură precum Teatrul de Stat din Wiesbaden sau Teatrul Schauspiel Frankfurt. În România se integrează în ansamblul TGST, cu care participă și la numeroase turnee și festivaluri, astfel că, în doar câțiva ani, devine nu doar un actor foarte îndrăgit, ci și unul prețuit deopotrivă de publicul spectator, de critica de specialitate și de colegii din teatru. Calitățile sale l-au recomandat pentru distribuțiile unor importante spectacole din portofoliul TGST, ca de pildă în derdiedans, Urâtul, Nunta micilor burghezi, Cabaret, Electra, Fuchsiada sau Hotel PM.

Print Friendly, PDF & Email