Povestea „Ecorşeului” lui Brâncuşi, „disecată” de chirurgul Irinel Popescu

„Ecorşeul” lui Constantin Brâncuşi, expus la Muzeul de Artă Timişoara, Foto: MNArT

Chirurgul Irinel Popescu, coordonatorul Centrului Integrat de Excelență în Boli Hepatice, numit părintele transplantului hepatic în România, îşi lansează la Muzeul de Artă Timişoara volumul O întâlnire astrală: Dimitrie Gerota – Constantin Brâncuşi. Povestea Ecorşeului.

 

Lansarea cărţii va avea loc miercuri, 10 ianuarie, de la ora 18, la Muzeul Naţional de Artă Timişoara. Dezbaterile vor fi susţinute de către coordonatorul lucrării, prof. dr. Irinel Popescu, de Doina Lemny, doctor în istoria artei și muzeograf-cercetător la Centrul Pompidou din Paris, şi de Filip Petcu, managerul Muzeului de Artă Timişoara.

Proiectul volumului s-a născut în urma unor discuții pe care Irinel Popescu le-a avut cu academician Răzvan Theodorescu, privind această operă unică în felul ei, numită „Ecorșeu”.

Realizat de Constantin Brâncuși în perioada în care a fost student la Școala Națională de Arte Frumoase din București, Ecorșeul a fost început în anul 1901, sub îndrumarea profesorului de anatomie Dimitrie Gerota, și terminat în anul 1902, ca lucrare de absolvire a școlii. Deși destinată studiului anatomiei mușchilor, vaselor și nervilor de către studenții la Medicină și la Arte Frumoase, lucrarea era în egală măsură o operă de artă de certă valoare. Ceea ce nu bănuia niciunul dintre cei doi, nici Gerota, nici Brâncuși, atunci când a fost creat Ecorșeul, este că amândoi aveau să atingă mai târziu nemurirea.

Ecorșeul ocupă în creaţia brâncuşiană un loc aparte, fiind o dovadă a bogatelor lui cunoștințe anatomice, dobândite în urma disecțiilor făcute sub îndrumarea lui Dimitrie Gerota, dar și o probă a măiestriei lui desăvârșite în arta figurativă.

Print Friendly, PDF & Email