Povestea unei Flower Power timişorene

Rodica Gürtler. Foto: Arhiva personală

Cum am devenit o Flower Power fugară (Brumar, 2023) este titlul unei cărţi despre fenomenul „Flora” şi starea de spirit din Timișoara anilor 1967- 1980, semnată de Rodica Gürtler. Volumul va fi lansat, la începutul lunii septembrie.

 

„Cum am devenit o Flower Power”, Rodica Gürtler, editura Brumar, 2023

Evenimentul de lansare, prezentat de Mimo Obradov, va avea loc miercuri, 6 septembrie, de la ora 18, în Curtea cu castan a Casei Artelor din Timișoara, de pe strada Augustin Pacha nr. 8. Alături de autoare, invitat special este Mircea Baniciu.

Până de curând – spune Rodica Gürtler – n-am scris decat scrisori, facturi şi procese-verbale pentru firmă. După ce am publicat pe pagina de Facebook «Flora» câteva povestiri din perioada anilor ‘70, apoi pe pagina «Syrup & more» reţete de prăjituri însoţite de povestiri legate de acestea, prietenii şi cunoştinţele m-au îndemnat să adun aceste povestiri într-un volum. Şi aşa a luat fiinţă cartea.”

Cartea – scrisă din memorie nu din fragmente de jurnal – este structurată în cinci capitole: Anii mici, Anii cuminţi în bucătăria mamei, Anii pârguielii, Anii mari, Flora şi One Way Ticket, cărora li se adaugă câteva dintre reţetele culinare ale mamei sale, recompuse, şi ele, din amintiri. Deşi pare şi este o carte “despre covrigei cu sare, generaţia flower power timişoreană, terasa Flora, fete, culori, muzică şi băieţi, se poate foarte bine citi în cheie politică – scrie, în Prefaţa volumului, Monica Nistorescu. În fundalul ţesăturii destinelor personajelor se profilează cozile interminabile şi truda zilnică istovitoare pentru procurarea celor necesare (…), transmisiunile Radioului Europa Liberă, ascultate mai cu fereală sau mai pe faţă, ochiul hain şi mereu treaz al Securităţii, omniprezent în oraşul de frontieră în care oamenii visau, ca mai peste tot în România, să fugă «dincolo» şi să fie liberi.

Primele două capitole, Anii mici şi Anii cuminţi în bucătăria mamei – mai notează Monica Nistorescu – sunt dedicate copilăriei şi preadolescenţei Rodică Gürtler, având ca punct de sprijin al universului casa din bulevardul Nikos Bolianis numărul 6 (actual bulevard C.D. Loga) şi pe chiriaşii ei: “mai multe familii ce împărţeau spaţii la comun (…), mama autoarei, o unguroaică destoincă şi pricepută în toate, tatăl, un moldovean bonom şi boem, Omama şi Otata, bunicii materni ce locuiau într-un loc miraculos loc numit D’Intre vii, vecinii, neamurile, tovarăşii de joacă din curtea largă, fetele’n casă, sărbătorile cu bucuriile şi bucatele lor şi «cel puţin cinci feluri de prăjituri», pomul de iarnă împodobit cu saloane, «bomboane lunguieţe din zahăr, învelite în hârtie alba, franjurată, apoi în staniol, cu franjurii la vedere”.

Celalalte două capitole, Anii mari şi Flora, mai scries Monica Nistorescu, vorbesc depsre primele iubiri şi primele dezamăgiri ale autoarei, despre anii de liceu, despre prietenii cu care mergea în special la Flora, despre generaţia flower power timişoreană “trăită pe muzica formaţiilor Sfinţii, apoi Phoenix, Post Scriptum, Classic, cu pelerinajele anuale la Festivalul de Jazz de la Sibiu, cu întâlniri şi întovărăşiri cu oameni deveniţi figuri iconice în spaţiul muzical al anilor ’70 ca Mircea Baniciu, Kamo (Bela Kamocsa, primul soţ al autoarei), Eugen (Potyi) Gondi, Liviu Butoi, Paul Weiner, Puba Hromatka, Bebe Jivănescu şi mulţi alţii.”

Ultimul capitol al cărţii, One Way Ticket, este dedicat fugii în Occident, prin Ungaria, cu destinaţie finală Germania federală.

„Sunt remarcabile memoria afectivă și emoția ce însoțesc minuția aproape fotografică a detaliilor, de la toaleta de Revelion a mamei, «o rochie dreaptă, fără mâneci, din mătase groasă, și un bolero din același material de culoarea naturală a mătăsii, pantofi cu toc înalt și poșetă asortată din piele întoarsă ruginiu închis, perle la gât și în urechi, verighetă și un inel cu aquamarine pe inelar», până la imprimeul mușamalei de pe masa din bucătărie sau mobila unui colț de încăpere. Cartea de față, deși pare și este o carte despre covrigei cu sare, generația Flower Power timișoreană, terasa Flora, fete, culori, muzică și băieți, se poate foarte bine citi și în cheie politică”, notează Monica Nistorescu.

Rodica Gürtler este născută la Timişoara, în 19 noiembrie 1952. Este absolventă a Liceului “C. D. Loga”, iar mai spoi a Facultăţii de Filologie, Secţia Engleză – Franceză, din cadrul Universităţii de Vest din Timişoara. În 1981 a fugit din ţară, prin Ungaria, în Germania. S-a reîntors în ţară, la începutul anilor 2000.

Print Friendly, PDF & Email