Discuţiile legate de aşa-numita regionalizare instituţională nu aveau cum să nu afecteze şi structurile de Poliţie. În acest context, Ministerului Afacerilor Interne, dar şi Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice le-au fost cerute puncte de vedere în legătură cu posibilitatea creării în prima fază a unor structuri regionale de poliţie locală.
“Vreau să văd dacă Guvernul agreează ideea”
După ce deputatul Ovidiu Ganţ, din Grupul Parlamentar al Minorităţilor Naţionale, a fost sesizat de mai multe comune şi localităţi mici care nu stau foarte bine cu finanţarea şi care ar dori crearea unor structuri de poliţie locală comune, regionale, parlamentarul a realizat, mai departe, interpelări pe această temă către Ministerul Afacerilor Interne şi Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei. Cărora le-a solicitat puncte de vedere în legătura cu oportunitatea unui proiect de lege în acest sens. “Am fost sesizat de către reprezentanţii unor administraţii locale din localităţi mai mici cu următoarea întrebare: în ce măsură legislaţia în vigoare ar permite asocierea mai multor unităţi administrativ-teritoriale învecinate, în sensul organizării şi funcţionării în comun a unei poliţii locale (zonale), respectiv dacă acest lucru nu este posibil, dacă nu ar fi benefică iniţierea de către Guvern sau de către noi, ca membri ai Legislativului, a unei modificări a Legii Poliţiei Locale în acest sens”, se arată în interpelarea deputatului Ovidiu Ganţ, trimisă către cele două ministere.
Acesta afirmă că a fost interpelat în această vară de reprezentanţii mai multor localităţi din Sibiu, care au dorit să ştie dacă se pot asocia pentru crearea unor structuri de poliţie locală zonale, pentru că, individual, nu fac faţă din punct de vedere financiar. “Ştiu că preocupări în acest sens există şi în Timiş. De aceea, am solicitat M.A.I., dar şi M.D.R.P.A. să-mi spună cum văd ei această idee. Pentru că, dacă Guvernul o respinge, nu are rost să mai facem un proiect de lege care să nu aibă nicio şansă de a fi adoptat. În acest sens, voi discuta şi cu deputaţii din Comisia de Apărare şi Ordine Publică pentru a vedea cum poate fi structurată o eventuală propunere legislativă pe această temă”, ne-a declarat Ovidiu Ganţ.
Structurile importante, de coordonare a luptei împotriva crimininalităţii organizate, cele antidrog pot rămâne mai departe coordonate de la nivel central
Interpelările către cele două ministere au fost trimise zilele trecute, şi miniştrii Radu Stroe, respectiv Liviu Dragnea vor trebui să răspundă în termen de 30 de zile.
În acest sens, există şi o discuţie legată de crearea unor structuri de poliţie zonală în contextul regionalizării, pentru că, deocamdată, nu se ştie nimic concret legat de modul în care va “modela” Poliţia noul proiect de regionalizare administrativă. “Nu văd de ce măcar o parte din competenţele structurilor centrale de Poliţie nu s-ar putea transmite la nivel local. Vorbesc de Ordine Publică, de Circulaţie şi aşa mai departe. Structurile importante, de coordonare a luptei împotriva crimininalităţii organizate, cele antidrog pot rămâne mai departe coordonate de la nivel central. Şi în Germania există Poliţia de Land şi Poliţia Federală. Nu văd de ce nu ar putea exista o Poliţie a Banatului, cel puţin pe anumite competenţe. Rămâne de văzut ce părere vor avea miniştrii interpelaţi”, mai spune Ovidiu Ganţ.
Un proiect cu vechime
Discuţiile legate de crearea unor structuri regionale de Poliţie nu sunt noi. Preşedintele Traian Băsescu declara acum trei ani că în zona Poliţiei este un proces de birocratizare extrem de puternic, iar ca o soluţie pentru schimbarea acestei situaţii a propus crearea unor inspectorate regionalizate.
În Germania există Poliţia de Land şi Poliţia Federală
“Hai să vedem, ne-o trebui la fiecare judeţ un inspectorat? Nu cumva s-ar putea crea inspectorate regionalizate, cum avem euroregiuni sau avem regiuni ale Căii ferate sau Regionalele de drumuri? Mai sunt activităţi regionalizate care nu au pus câte un director la fiecare judeţ. Să vedem: nu s-o putea face o astfel de organizare şi în ceea ce priveşte Poliţia, Jandarmeria, Poliţia de Frontieră? Ne-o trebui un Inspectorat de Poliţie în fiecare judeţ? O fi bine să avem unul la nivel regional? Eu vă dau exemple, că aceste întrebări trebuie puse şi răspunsurile trebuie să le primim”, declara atunci şeful statului.
Ultimele comentarii