Planuri pentru lacul Surduc: caiac-canoe, în loc de apă pentru irigaţii

lac surducConsiliul Judeţean Timiş pare preocupat de realizarea unei piste de caiac-canoe la Surduc, probabil şi pentru a justifica demersurile de renunţare la dublarea volumului de apă din lacul de acumulare. Aceasta deşi Timişul va avea nevoie de un volum sporit de apă în zonă, pentru irigaţii, combaterea secetei şi asigurarea unei cantităţi de apă necesare inclusiv pentru Timişoara.

 

Caiac-canoe şi vile de vacanţă ilegale

În proiectul de buget rectificat al judeţului Timiş pe anul 2016, Consiliul Judeţean nu a uitat să prevadă alocări de sume pentru realizarea unui proiect vizând amenajarea unei piste de caiac canoe la Lacul Surduc. „Am discutat cu reprezentanţii Ministerului Dezvoltării, Ministerul Mediului şi Ministerului Turismului despre pista de la Surduc care presupune unul din reperele pe care le avem, cele mai puternice după Bega, ţinând cont că pe Bega s-ar putea să facem nod hidrotehnic de la Sânmihai şi atunci vom putea discuta de turism şi pe Bega”, declară preşedintele CJ Timiş,Titu Bojin, amintind şi de intenţiile de amenajare de piste de biciclete în zonă.

Aceste discuţii au avut loc însă în contextul în care unul dintre cele mai importante proiecte pentru reţeaua hidrografică a Timişului – creşterea nivelului lacului de acumulare de la Surduc, pentru asigurarea unui volum de apă suplimentar, necesar inclusiv pentru Timişoara, şi extinderea sistemului de irigaţii – ar putea fi anulat din cauza caselor de vacanţă construite ilegal pe malul lacului.

Încă din anii 70, lacul de acumulare de la Surduc a fost amenajat în ideea unei umpleri ulterioare, cu scopul de a se asigura un volum de apă necesar pe plan local, dar şi pentru extinderea reţelei de irigaţii, în contextul unei secete în creştere.

CJ Timiş susţine renunţarea la proiectul de umplere graduală a lacului, echipa executivă precizând că a obţinut promisiunea că se încearcă revizuirea proiectului de la Surduc pentru creşterea lacului cu şase metri până la 198 de metri. „Am propus să nu mai crească, să rămână la 192 plus zona de siguranţă şi astfel s-ar putea să legalizăm şi căsuţele care se găsesc acolo şi nu au autorizaţie”, se preciza în plenul CJ Timiş.

„Un proiect cu vechime, planificat din anii 70, nu se poate schimba aşa, peste noapte, din cauza unor case de vacanţă ai căror proprietari ştiau foarte bine că se va creşte nivelul apei şi că îşi construiesc acele case fără niciun fel de autorizaţii. Cantitatea de apă din Lacul Surduc trebuie să se dubleze, conform proiectului, ajungând de la 25 la 50 de milioane de metri cubi. Este un proiect de care Timişul are nevoie, mai ales în contextul schimbărilor climatice, care duc la accentuarea secetei”, spune consilierul local PNL Ştefan Sandu, fost director al Administraţiei Bazinale Banat.

În plus, pista de caiac-canoe şi de biciclete se pot amenaja în zonă chiar şi după creşterea nivelului de apă al lacului, singurele care ar avea de suferit fiind doar casele de vacanţă construite ilegal, care se bănuieşte că ar reprezenta una din motivaţiile pentru care se decide acum „îngheţarea” proiectului legat de creşterea nivelului acumulării de apă.

De altfel, în contextul în care turismul este scos la înaintare pentru a justifica stoparea creşterii volumului de apă, acesta ar putea cunoaşte chiar o dezvoltare în zonă, după completarea volumului de apă. În plus, conform unor consilieri judeţeni, promovarea turistică făcută de CJ Timiş în zonă nu ar fi excelat. „Pe Agenda culturală în 2015 am alocat o sumă de 35.000 de lei pentru acea acţiune de la Zilele Lacului Surduc. Am văzut poze, am vorbit cu prietenii mei care au fost acolo şi mi-au spus că a cam bătut vântul pe acolo şi nu pentru că e o zonă montană ci pentru că nu erau turişti, iar promovarea s-a făcut aproape spre zero. S-au alocat 35.000 lei tot din banii publici ai Consiliului Judeţean, efectul a fost foarte mic, iar acum ni se propune să dăm şi mai mulţi bani neştiind ce se va întâmpla cu aceşti bani”, declara pe această temă consilierul judeţean PNL Marian Vasile, la una dintre şedinţele de plen din acest an.

Un proiect planificat încă de acum 40 e ani

Administraţia Bazinală Banat anunţa încă din 2011 că intenţionează să dubleze în următorii ani volumul lacului Surduc. Pe timp de secetă, lacul urma să asigure apa necesară irigaţiilor şi alimentarea localităţilor din zonă, inclusiv a Timişoarei. De aceea, s-a dorit inundarea controlată a zonei peri-acvatice, care va duce la creşterea nivelului apei în lac cu şase metri şi la inundarea caselor de vacanţă construite fără autorizaţie pe actualul mal al lacului.

E un proiect care a fost prevăzut încă de la momentul creării actualului lac. Construcţia barajului din zonă a început în 1972, iar acumularea Surduc, în 1975, atingând în anul 1977 aproape 25 de milioane de metri cubi de apă. Etapa a doua a construcţiei a început în 1981, lacul fiind proiectat pentru acumularea unui volum de apă de 51 de milioane de metri cubi. Ceea ce înseamnă că proiectarea acumulării permite fără probleme dublarea actualului volum de apă.

Print Friendly, PDF & Email