Pista de caiac canoe pro-vile ilegale de la Surduc, lăsată moştenire la CJ Timiş

Lac-SurducVrând probabil să se asigure că investiţia se va realiza, conducerea Consiliului Judeţean Timiş a lăsat moştenire post-electorală alocarea fondurilor necesare pentru pista de caiac canoe care se doreşte a fi amenajată la Surduc. Miza este însă alta. Cu această investiţie este justificată stoparea creşterii nivelului lacului de acumulare, un proiect vital pentru combaterea secetei în Timiş. Totul pentru a rămâne în picioare vilele ilegale construite în buza lacului.

 

Proiect cu continuitate

Conducerea Consiliului Judeţean Timiş pare să fi lăsat moştenire pentru cei care se succed la conducerea acestei instituţii una din investiţiile controversate de final de mandat. Este vorba despre pista de caiac-canoe de la lacul Surduc, pentru care s-a alocat suma de 89.000 de lei, necesară studiului de fezabilitate. Or, odată ce se realizează acest studiu, va exista motivaţia continuării proiectului, precizându-se că altfel s-ar pierde banii alocaţi pentru documentaţie.

Miza acestui proiect pare să fie însă cu totul alta: încă din anii 70, lacul de acumulare de la Surduc a fost amenajat în ideea unei umpleri ulterioare, cu scopul de a se asigura un volum de apă necesar pe plan local, dar şi pentru extinderea reţelei de irigaţii, în contextul unei secete în creştere. CJ Timiş susţine însă renunţarea la proiectul de umplere graduală a lacului, echipa executivă precizând că a obţinut promisiunea că se încearcă revizuirea proiectului de la Surduc pentru creşterea lacului cu şase metri până la 198 de metri. „Am propus să nu mai crească, să rămână la 192 plus zona de siguranţă şi astfel s-ar putea să legalizăm şi căsuţele care se găsesc acolo şi nu au autorizaţie”, se preciza în plenul CJ Timiş.

„Am discutat cu reprezentanţii Ministerului Dezvoltării, Ministerul Mediului şi Ministerului Turismului despre pista de la Surduc care presupune unul din reperele pe care le avem, cele mai puternice după Bega, ţinând cont că pe Bega s-ar putea să facem nod hidrotehnic de la Sânmihai şi atunci vom putea discuta de turism şi pe Bega”, declara în acest sens preşedintele CJ Timiş,Titu Bojin, amintind şi de intenţiile de amenajare de piste de biciclete în zonă.

Un proiect stabilit de peste 30 de ani, schimbat peste noapte

Administraţia Bazinală Banat anunţa încă din 2011 că intenţionează să dubleze în următorii ani volumul lacului Surduc. Pe timp de secetă, lacul urma să asigure apa necesară irigaţiilor şi alimentarea localităţilor din zonă, inclusiv a Timişoarei. De aceea, s-a dorit inundarea controlată a zonei peri-acvatice, care va duce la creşterea nivelului apei în lac cu şase metri şi la inundarea caselor de vacanţă construite fără autorizaţie pe actualul mal al lacului.

E un proiect care a fost prevăzut încă de la momentul creării actualului lac. Construcţia barajului din zonă a început în 1972, iar acumularea Surduc, în 1975, atingând în anul 1977 aproape 25 de milioane de metri cubi de apă. Etapa a doua a construcţiei a început în 1981, lacul fiind proiectat pentru acumularea unui volum de apă de 51 de milioane de metri cubi. Ceea ce înseamnă că proiectarea acumulării permite fără probleme dublarea actualului volum de apă.

„Fără îndoială, este nevoie de proiecte precum cel de creştere a nivelului de apă în lacul de acumulare Surduc, atât timp cât în vestul ţării sunt semnale de aridizare de peste 60 de ani. Deja au apărut specii specifice stepei uscate, iar fără un sistem de irigaţii puternic agricultura judeţului nu va avea nicio şansă în faţa secetei care se acutizează”, ne-a declarat Valeriu Tabără, fost ministru al Agriculturii.

Astfel, o investiţie foarte importantă pentru judeţ este pusă sub semnul întrebării din pricina intereselor meschine ale unor proprietari care şi-au construit ilegal vile lângă lac, ştiind de la început la ce risc se expun.

Print Friendly, PDF & Email