Deputatul Niculae Mircovici făcea, în urmă cu o lună, o interpelare asupra unei metode „originale” de construcţie la unul dintre segmentele autostrăzii Lugoj – Deva, unde s-a folosit ca suport argila, lucru care deja a generat alunecări de teren. Răspunsul Ministerului Transporturilor e că orice deficienţe trebuie remediate până la momentul recepţiei…
Autostradă cu suport de argilă, în loc de piatră
În urmă cu o lună, o nouă anomalie legată de construcţia autostrăzii Lugoj – Deva a fost adusă la cunoştinţa conducerii Ministerului Transporturilor, prin intermediul unei interpelări, de către deputatul timişean Niculae Mircovici. Parlamentarul spune că s-a folosit argilă ca suport pe unele zone mlăştinoase, iar rezultatele, odată cu primele ploi, au fost pe măsura materialului folosit.
„În judeţul Timiş se lucrează la tronsonul de autostradă Traian Vuia – Margina şi, în dreptul localităţii Dumbrava, autostrada trece printr-o zonă mlăştinoasă. În 2015 şi din cauza secetei, compania constructoare a folosit mii de maşini de argilă, realizând un strat de doi metri grosime, prin care a acoperit golul mlăştinos, în loc să folosească piatra. Anul acesta, din cauza ploilor, solul de pământ a început să se deplaseze în diferite direcţii. Se încearcă proptirea cu bolovani şi acoperirea cu pietre pentru a masca «construcţia» realizată”, se menţionează în interpelarea realizată de Niculae Mircovici. Deputatul timişean a solicitat Ministerului Transporturilor să precizeze cine se face vinovat pentru lipsa de control a lucrărilor efectuate.
Răspunsul Ministerului Transporturilor a venit zilele trecute. Deşi, în urma unei astfel de sesizări, ar fi fost de aşteptat ca ministerul să reacţioneze prompt, cu propriul Corp de Control, lucrurile nu stau aşa. Oficialii ministeriali spun că, în cadrul contractului de proiectare şi execuţie pentru autostrada Lugoj – Deva, lot 2, înainte de întocmirea proiectului tehnic, au fost identificate zone unde capacitatea portantă a terenului de fundare este necorespunzătoare, drept pentru care s-au prevăzut soluţii tehnice de consolidare a acestora: „Aceste soluţii constau în îmbunătăţirea terenului de fundare cu lianţi hidraulici pe toată lungimea autostrăzii, iar pentru anumite zone unde terenul de fundare prezintă o capacitate portantă redusă, s-a adoptat soluţia cu adaos de piatră spartă.”
Reprezentanţii ministerului mai menţionează că lucrările se execută sub supravegherea tehnică a unui inginer consultant, ce supervizează şi verifică lucrările executate de către constructor, în baza unui contract semnat cu CNADNR. „Acesta, în conformitate cu prevederile contractuale, are obligaţia ca în momentul constatării unor abateri de la prevederile Caietului de Sarcini, a Procedurilor Tehnice de Execuţie sau a Detaliilor de Execuţie aprobate, să emită rapoarte de neconformitate. Toate aceste neconformităţi trebuiesc remediate de Antreprenor în conformitate cu prevederile contractuale şi conform graficului de remedieri a neconformităţi lor aprobat de Beneficiar, în plus, la recepţia lucrărilor, la fazele determinate, stabilite de proiectant, participă şi reprezentantul Inspecţiei de Stat în Construcţii”, au mai specificat reprezentanţii Ministerului Transporturilor.
„Nu sunt de acord cu răspunsul, voi face o altă interpelare”
Deputatul Niculae Mircovici spune că acest răspuns nu este de natură să lămurească neclarităţile cu privire la neconformităţi şi remedierea acestora. În plus, mai spune, eventualele alunecări de teren şi lucrări efectuate necorespunzător trebuie oprite în momentul în care sunt constatate, pentru a nu se ajunge ca, în alte cazuri celebre, la refacerea completă a unor sectoare de autostradă. „Nu este normal ca, dacă se vede că se face prost o lucrare, să se aştepte până în momentul recepţiei, să se constate atunci că trebuie refăcut tot. Eu nu voi accepta acest răspuns şi voi reveni cu o nouă interpelare la Ministerul Transporturilor”, conchide deputatul timişean.
inginerii lu peste. apa e problema, nu argila 🙂