La ultima şedinţă de plen, Consiliul Judeţean Timiş a trebuit să aprobe, din nou, achiziţionarea de servicii juridice pentru reprezentarea administraţiei judeţene în procesul cu angajaţii Direcţiei de Asistenţă Socială. Dacă la nivelul conducerii se reclamă numărul mare al acestor litigii, sindicatul spune că achiziţia este nejustficată, atâta vreme cât Consiliul Judeţean are propriul Serviciu Juridic.
Procese „defalcate”
Printre chestiunile luate în discuţie la ultima şedinţă de plen a Consiliului Judeţean Timiş s-a numărat şi o hotărâre, a doua de acest tip, pentru reprezentarea instituţiei în procesul cu angajaţii Direcţiei de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Timiş (instituţie aflată în subordinea CJ Timiş) pentru mai multe revendicări de natură salarială.
Preşedintele CJ Timiş, Titu Bojin, susţine cu că este nevoie de achiziţionarea de servicii de reprezentare juridică, întrucât cauzele comune s-au defalcat şi s-a ajuns în situaţia ca Direcţia de Asistenţă Socială să se judece cu 500 de angajaţi. „Nu cred că este neapărat o mândrie, dar nicio supărare, pentru că este un lucru corect, zic eu, stabilit de instanţă. Deja avem şapte colegi către care s-au împărţit procesele, chiar şi la nivelul Consiliului Judeţean. La nivelul Direcţiei de Protecţie a Copilului nu se schimbă valorile foarte mult în ce înseamnă reprezentarea, dar s-au disjuns şi acum sunt 500 de procese. Nu ştiu de ce s-a ajuns în această situaţie, dar probabil că avocaţii s-au împărţit, şi acum Direcţia de Protecţie a Copilului are aproximativ 500 de procese cu angajaţii. În această situaţie nu se mai potrivesc lucrurile deja stabilite şi trebuie să fim sau nu de acord cu asistenţa juridică. Nu e nimic altceva”, a precizat Titu Bojin.
Adrian Marcu, liderul de sindicat al Sindicatului Pro Asistenţă Socială, spune că în niciun caz nu poate fi vorba de 500 de procese cu angajaţii Direcţiei de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Timiş. „Una e să ai un dosar cu 500 de reclamanţi, şi alta a e să ai 500 de cauze diferite. Am avut o întâlnire pe această temă şi am stabilit să se împartă cauzele pe 10 – 20 de reclamanţi, în funcţie de cazuistică”, mai spune liderul de sindicat.
Incompatibilitate contestată
În hotărârea adoptată în acest sens de către CJ Timiş, contractarea serviciilor juridice se va face numai în situaţia în care se constată că juriştii Serviciului Juridic şi Contencios se află în stare de incompatibilitate sau conflict de interese, fiind în imposibilitate de a apăra în mod onest şi corect interesele instituţiei.
Din perspectiva acestei prevederi, reprezentanţii sindicatului spun că achiziţionarea de servicii de reprezentare juridică de către CJ Timiş nu se justifică.
Adrian Marcu declară că sindicatul va contesta această hotărâre, pentru că în lege se interzice achiziţionarea de servicii de asistenţă juridică, în cazul în care instituţia are propriul serviciu juridic. „Nu văd de ce s-a încăpăţânat Consiliul Judeţean să achiziţioneze astfel de servicii, când reprezentanţii Serviciului Juridic al instituţiei nu sunt părţi în dosar, deci nu se putea invoca o presupusă incompatibilitate în acest caz, pentru a justifica această achiziţie. În plus, unii dintre ei nici nu lucrau în instituţie în 2010 – an pentru care se fac aceste revendicări salariale în procese. Deci unde e incompatibilitatea? Nu e normal în acest caz să se achiziţioneze serviciile unor avocaţi care apoi ne vor fi imputate nouă ca şi cheltuieli de judecată, în cazul în care pierdem procesul”, mai spune Adrian Marcu.
Ultimele comentarii