Primăria Timişoara speră să obţină un rezultat favorabil după ce a contestat în instanţă ultimul raport de audit al Curţii de Conturi legat de finanţarea unor activităţi şi cluburi sportive de către municipalitatea timişoreană. Conform declaraţiilor unor consilieri locali, dacă prejudiciile foarte mari stabilite în acest raport vor fi confirmate, bună de plată ar trebui să fie nu doar Primăria, ci şi Prefectura, care a dat aviz de legalitate hotărârilor prin care se alocau fonduri.
Un viitor incert
În urma ultimului raport al Curţii de Conturi legat de finanţarea unor asociaţii şi cluburi sportive de către Primăria Timişoara, Municipalitatea a decis să conteste acest audit, care stabilea prejudicii fabuloase, la forurile superioare ale instituţiei. Dacă această solicitare de revizuire a Primăriei va fi respinsă, Municipalitatea poate contesta raportul în instanţă.
Problema este că, într-o astfel de situaţie, până la finalizarea procesului, decizia Curţii de Conturi trebuie pusă în aplicare, efectele fiind destul de grave, inclusiv în ceea ce priveşte finanţarea Asociaţiei Timişoara Capitală Culturală Europeană, care ar trebui stopată, lucru care ar reduce şi mai mult şansele ca acest statut să-i fie conferit oraşului de pe Bega.
„Dacă cumva noi vom pierde contestaţia, în acel moment decizia Curţii de Conturi devine executorie şi eu, personal, nu mi-aş mai putea asuma răspunderea să continui punerea în aplicare a hotărârilor de Consiliu Local prin care se asigură asocierile respective şi finanţările conexe lor. La fel ar fi şi în cazul Asociaţiei Timişoara Capitală Culturală Europeană. Nu prea mai putea continua pregătirea pentru competiţie, în curând trebuie depus dosarul de candidatură. Iar în această perioadă , cred că trebuie plătiţi experţii internaţionali care lucrează la dosar”, a declarat primarul Nicolae Robu.
Conform unor consilieri locali, eventualele despăgubiri care ar trebui plătite în urma confirmării raportului de audit în instanţă ar trebui împărţite cu Prefectura, care avea obligaţia de a stabili caracterul legal al hotărârilor de Consiliu Local care aprobau finanţările către asociaţiile şi cluburile sportive, dar şi cu o parte din auditorii Curţii de Conturi, care nu ar fi sesizat nereguli la controalele anterioare.
„În eventualitatea confirmării raportului de audit în instanţă, situaţia ar fi gravă, pentru că prejudiciul constatat ar trebui recuperat. Caz în care răspunderea ar trebui împărţită în primul rând cu Prefectura, al cărui aparat juridic ar fi trebuit să constate eventualul caracter nelegal al Hotărârilor Consiliului Local prin care s-au aprobat finanţările. Dacă Serviciul Juridic al Primăriei s-a înşelat în privinţa legalităţii acestor decizii ale Consiliului Local, atunci trebuia să se sesizeze Prefectura”, spune consilierul local PNL Simion Moşiu. În opinia sa, răspunzători în solidar ar trebui să fie inclusiv auditorii Curţii de Conturi care, la trei controale anterioare, nu au sesizat că ar exista probleme legate de legalitatea finanţării de către Primărie a asociaţiilor şi cluburilor sportive. „Mi se pare ciudat că abia la al patrulea control s-au sesizat cei de la Curtea de Conturi. Cred că prejudiciul ar trebui să fie suportat inclusiv de cei care au făcut primele rapoarte de control, unde nu s-a specificat că ar fi o problemă”, mai spune Simion Moşiu.
Prejudicii foarte mari
Ultimul audit al Curţii de Conturi dezvăluie presupuse nereguli ce ar fi trebuit constatate nu acum, ci în urmă cu trei ani, când ar fi fost produse nereguli legate în mare măsură de finanţarea de către Primărie a asocierii cu privire la echipa ACS Poli.
Conform acestui audit recent, forma pe care a luat-o noua asociaţie înfiinţată, aceea de persoană juridică de drept privat fără scop patrimonial, nu este în acord cu prevederile Legii nr. 215/2001, deoarece „noua asociaţie înfiinţată nu este de utilitate publică şi nici nu este serviciu public de interes local. Atâta timp cât asociaţiile, fundaţiile, federaţiile asociaţiilor sau ale fundaţiilor nu şi-au obţinut statutul de utilitate publică, ele sunt persoane de drept privat fără scop lucrativ”. Concluzii care ar fi trebuit trase încă de acum trei ani, din momentul asocierii.
Conform aceluiaşi audit, angajarea cheltuielilor pentru finanţarea celor patru asociaţii fără scop patrimonial, cluburi sportive de drept privat prin aprobarea de contribuţii financiare sub formă de cotizaţie anuală, este contrară prevederilor legale în vigoare cu privire la sprijinirea finanţării structurilor sportive de către unităţile administrativ teritoriale. Auditorii estimează un prejudiciu fabulos, de peste 35 de milioane de lei, un prejudiciu fiind constatat şi în cazul finanţării oferite unor cluburi sportive de Consiliul Judeţean, în valoare de aproximativ 17 milioane de lei.
si care ar fi legatura dintre articol si poza de pe DP cu care il ilustrati?
(trecand peste faptul ca nu precizati sursa)