Percheziţii simultane în Timişoara şi Sibiu, într-un dosar de evaziune de peste 34 milioane de lei

Mascati DIICOTProcurorii DIICOT fac, azi, 14 percheziţii în Timişoara şi Sibiu, fiind vizate 18 persoane suspectate de evaziune fiscală, prin care au produs un prejudiciu de peste 34 milioane de lei.

 

DIICOT arată, într-un comunicat de presă, că procurorii timişoreni ai acestei structuri şi poliţiştii de la Brigada de Combatere a Criminalităţii Organizate Timişoara fac 14 percheziţii, între care cinci la Timişoara şi nouă la Sibiu, în cazul unui grup infracţional suspectat de evaziune fiscală. Anchetatorii vizează 18 persoane, care au fost aduse la audieri în baza unor mandate de aducere, acestea fiind suspectate de constituire de grup organizat, evaziune fiscală, fals şi uz de fals, arată Mediafax.

Potrivit DIICOT, în perioada 2012 – 2014, reprezentanţii legali ai 11 societăţi comerciale au constituit un grup infracţional organizat, „în scopul de a genera facturi purtătoare de TVA deductibilă pentru produse energetice şi, implicit, cheltuieli care să diminueze masa impozabilă, sustrăgându-se astfel de la plata în întregime a obligaţiilor fiscale datorate, precum şi documente necesare creării unei provenienţe aparent licite a mărfurilor/serviciilor introduse în circuitul comercial de către societăţile în cauză”. Membrii grupului infracţional mai sunt suspectaţi că au falsificat documentele de însoţire sau de recepţie a produselor energetice şi că au făcut declaraţii false cu privire la responsabilitatea juridică pentru marfa livrată referitor la faptul că produsele energetice livrate au acciza plătită şi provin pe circuitul economic dintr-un depozit fiscal autorizat. Sumele de bani rezultate din această activitate au fost transferate la mai multe societăţi comerciale naţionale şi internaţionale inactive, pentru a ascunde adevărata provenienţă. Conform DIICOT, prejudiciul în acest caz a fost estimat la 34.044.503 lei.

După percheziţiile de la Sibiu, un fost consilier judeţean PDL în mandatul 2008 – 2012, Dumitru Domnariu, care are afaceri în domeniul vânzării de carburanţi, a fost ridicat de la locuinţa sa. Potrivit unor surse din rândul anchetatorilor, acesta a fost adus la audieri la DIICOT Timişoara, unde se află şi fostul cumnat al acestuia, Adrian Nicoară, care este şi partenerul său de afaceri, precum şi alte şase persoane. DIICOT susţine că Dumitru Domnariu ar fi încheiat prin firmele sale mai multe contracte cu instituţii aflate în subordinea Consiliului Judeţean Sibiu, printre instituţiile cu care se afla în relaţie contractuală numărându-se SC Drumuri şi Poduri SA, astfel că ANI l-a găsit incompatibil. În niciuna dintre declaraţiile de interese depuse din 2008, în calitate de consilier judeţean, Domnariu nu a menţionat, însă, că ar fi avut vreun contract cu statul.

Presa locală din Sibiu a scris, în repetate rânduri, că în perioada 2008 – 2010 SC Euroil, firmă deţinută de Dumitru Domnariu şi de Adrian Nicoară, a derulat contracte de cel puţin trei milioane de lei cu SC Apă Canal Sibiu, societate aflată în subordinea Consiliului Local Sibiu, căreia i-a furnizat, în 2008 şi 2009, carburanţi în valoare de 1,5 milioane de lei anual, şi cu Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Sibiu, căruia i-a furnizat carburanţi de 73.000 de lei.

Adrian Nicoară şi Dumitru Domnari, cercetaţi şi în dosarul fostului şef al ANAF, Sorin Blejnar, au fost reţinuţi în acest dosar în luna martie 2013, după ce ofiţerii Serviciului de Investigarea Fraudelor din Bucureşti i-au acuzat de evaziune fiscală, prejudiciul adus statului ridicându-se, conform anchetatorilor, la aproximativ cinci milioane de lei. Anchetatorii spuneau, la acea vreme, că Nicoară şi Domnariu, în calitate de administratori ai firmei Euroil, societate care avea ca obiect de activitate comerţul cu combustibil, ar fi înscris în actele contabile, dar şi în alte documente legale, cheltuieli care nu aveau la bază operaţiuni reale.

TIMPOLIS

 

Timpolis, stiri timisoara, diicot, evaziune fiscala, parchet, blejnar, perchezitii

Print Friendly, PDF & Email