„Gruparea Măran”, trimisă în judecată, într-un dosar de evaziune fiscală, cu un prejudiciu de peste 2.000.000 de euro

În acest dosar, DNA a pus deja sechestru pe proprietăţi ale lui Florin Măran

Florin Maran Foto AdevarulProcurorii DNA – Serviciul Teritorial Timiş au trimis în judecată 14 persoane şi două firme acuzate de pentru evaziune fiscală, spălare de bani şi aderare la grup infracţional.

 

Evaziune fiscală, spălare de bani şi aderare la grup infracţional

În sarcina lui Măran Florin, aflat în stare de arest la domiciliu, administrator de facto al SC Tehnocer SRL şi SC Dateco SRL, spun procurorii anticorupţie, s-a reţinut comiterea a patru infracţiuni: constituirea unui grup infracţional organizat evaziune fiscală, spălarea banilor, uz de fals în formă continuată.
În cazul lui Adler Ladislau, sub control judiciar, administrator la Dateco SRL, s-a reţinut comiterea a patru infracţiuni: constituirea unui grup infracţional organizat, complicitate la evaziune fiscală, complicitate la spălarea banilor, complicitate la uz de fals în formă continuată.
Toth Ioan, aflat sub control judiciar, administrator la Technocer SRL, este acuzat de constituirea unui grup infracţional organizat, complicitate la evaziune fiscală; complicitate la spălarea banilor, complicitate la uz de fals în formă continuată.
Stănescu Ciprian, aflat sub control judiciar, este acuzat de constituirea unui grup infracţional organizat,complicitate la evaziune fiscală, complicitate la spălarea banilor şi complicitate la uz de fals în formă continuată.
Munteanu Ion, aflat sub control judiciar, este acuazt de constituirea unui grup infracţional organizat, complicitate la evaziune fiscală, complicitate la spălarea banilor şi complicitate la uz de fals în formă continuată.
Stănescu Ciprian, arestat în altă cauză, este acuzat de constituirea unui grup infracţional organizat, complicitate la evaziune fiscală, complicitate la spălarea banilor şi complicitate la uz de fals în formă continuată.
Stănescu Marcel, aflat sub control judiciar, este acuzat de constituirea unui grup infracţional organizat, complicitate la evaziune fiscală, complicitate la spălarea banilor şi complicitate la uz de fals în formă continuată.
Radu Zaharia, aflat sub control judiciar, este acuzat de constituirea unui grup infracţional organizat, complicitate la evaziune fiscală (două fapte), complicitate la spălarea banilor (două fapte) şi complicitate la uz de fals în formă continuată.
Stănescu Florin, cercetat sub control judiciar, este acuzat de constituirea unui grup infracţional organizat, complicitate la evaziune fiscală, complicitate la spălarea banilor şi complicitate la uz de fals în formă continuată.
Mihai Benoni, cercetat sub control judiciar, este acuzat de constituirea unui grup infracţional organizat, complicitate la evaziune fiscală (patru fapte);,complicitate la spălarea banilor (patru fapte) şi complicitate la uz de fals în formă continuată
Radi Alexndru, aflat sub control judiciar, este acuzat de constituirea unui grup infracţional organizat,complicitate la evaziune fiscală, complicitate la spălarea banilor şi complicitate la uz de fals în formă continuată.
Rădulescu Marcel, cercetat sub control judiciar, este acuzat de constituirea unui grup infracţional organizat,complicitate la evaziune fiscală, complicitate la spălarea banilor şi complicitate la uz de fals în formă continuată.
Burghle Dragoş, aflat sub control judiciar, este acuzat de constituirea unui grup infracţional organizat, complicitate la evaziune fiscală, complicitate la spălarea banilor şi complicitate la uz de fals în formă continuată.

Stănescu Ferman, cercetat sub control judiciar, este acuzat de constituirea unui grup infracţional organizat, complicitate la evaziune fiscală, complicitate la spălarea banilor şi complicitate la uz de fals în formă continuată.
Prin acelaşi rechizitoriu s-a dispus trimiterea în judecată şi a Tehnocer SRL, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de complicitate la evaziune fiscală şi complicitate la spălarea banilor, şi a Dateco SRL, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de complicitate la evaziune fiscală şi complicitate la spălarea banilor .
Potrivit rechizitoriului DNA, Măran Florin, cu sprijinul altor inculpaţi cercetaţi în această cauză, s-a sustras de la plata sumei de 12.332.819,24 lei (reprezentând TVA în valoare de 7.990.700,10 lei şi impozit pe profit în sumă de 4.342.119,09 lei), echivalentul a peste două milioane de euro, pe care Tehnocer SRL şi Dateco SRL, firme administrate în fapt de acesta, o datorau bugetului statului, cu titlu de impozite şi taxe.
O parte din suma provenind din evaziune fiscală a fost transferată succesiv prin conturile unor persoane juridice, iar ulterior a fost remisă inculpatului Măran Florin Dănuţ şi reintrodusă în circuitul civil în scopul însuşirii ei de către acesta. În demersul de a obţine, în mod ilicit, avantaje pecuniare mai multe, inculpatul Măran Florin a pus la punct un mecanism complex, prin intermediul căruia a obţinut diferite sume de bani care, în realitate, trebuia să fie achitate statului român cu titlu de impozite şi taxe”, afirmă procurorii anticorupţie.
Astfel, pentru obţinerea sumelor de bani, Măran Florin, mai spune DNA, a iniţiat şi constituit un grup infracţional organizat la care au aderat succesiv Stănescu Ciprian, Munteanu Ioan, Stănescu Istrate, Stănescu Marcel, Radu Zaharia, Mihai Benoni, Radi Alexandru, Rădulescu Marcel, Burghel Dragoş şi Stănescu Ferman. Astfel, prin firme administrate în drept sau în fapt de către aceştia, au fost simulate relaţii comerciale fictive, cu scopul de a fi diminuate taxele şi impozitele datorate. Au fost simulate, de asemenea, operaţiuni fictive de vânzare a unor bunuri către firme cu sediul în România care, conform prevederilor legislaţiei fiscale, beneficiau de restituirea TVA.

În realitate, scopul operaţiunilor l-a constituit compensarea cu suma ce ar fi trebuit obţinută din TVA cu taxele şi impozitele pe care, în mod real, firmele respective ar fi trebuit să le achite bugetului statului, corespunzător bunurilor vândute. Întrucât, potrivit normelor fiscale din România, în preţul de vânzare a unui bun este inclusă TVA, automat acea taxă trebuia achitată statului român, obligaţie care însă inculpatul Măran Florin Dănuţ a reuşit să o înlăture”, explică procurorii DNA, în rechizitoriu.
Aceştia mai spun că, pentru a crea însă o situaţie de fapt diferită de aceasta, Măran Florin a înregistrat în contabilitate facturi fiscale false care figurau ca fiind emise de societăţi comerciale înregistrate în România, ce nu reflectau însă realitatea, raportul comercial atestat de acele facturi neexistând în fapt, iar din cauză că, în preţul cu care erau „achiziţionate” acele bunuri era inclus TVA, rezulta imediat o diminuare sau chiar anularea TVA ce trebuia achitată Statului. „Practic, inculpatul Măran Florin a acceptat şi a dispus înregistrarea, cu intenţie, în contabilitatea Tehnocer SRL şi Dateco SRL, firme administrate în fapt de acesta, a unui număr de 203 documente contabile ce au avut consecinţa diminuării obligaţiilor fiscale cu suma anterior menţionată. Cu aceste documente contabile se atesta, în mod neadevărat, existenţa unor operaţiuni comerciale de achiziţie a unor mărfuri de la un număr de 18 societăţi comerciale”, se arată în rechizitoriul DNA.
În această activitate, susţin procurorii anticorupţie, Măran Florin ar fi fost ajutat de ceilalţi coinculpaţi care au acceptat să îi remită facturi fiscale false în numele unor firme în care figurau sau figuraseră cu diferite calităţi (asociaţi, administratori, împuterniciţi ori ca reprezentanţă în fapt), iar pentru crearea unei aparenţe de realitate a operaţiunilor financiare „atestate” de acele facturi au fost întocmite şi mai multe documente justificative false. „Scopul acestor din urmă acte era acela de a spori şi întări credibilitatea existenţei acelor relaţii comerciale, astfel ca, în cazul unui control, să fie mai dificilă la o verificare sumară identificarea neregulilor cu privire la acele relaţii. Tot în acest scop, inculpatul Măran Florin le-a solicitat celorlalţi coinculpaţi înregistrarea în contabilitate şi declararea la organele fiscale a relaţiilor comerciale pentru ca, pe de o parte să înlăture eventuale suspiciuni care ar fi putut plana asupra sa cu ocazia unei verificări sumare a organelor de control, iar pe de altă parte, pentru a răsturna practic vinovăţia din sarcina sa în cea a celorlalţi coinculpaţi sau asupra administratorilor firmelor implicate în activitatea infracţională, întrucât în asemenea caz, neplata taxelor şi impozitelor cădea în sarcina acestor din urmă persoane fizice şi juridice şi nu în sarcina firmelor administrate în fapt de inculpatul Măran Florin”, se mai arată în rechizitoriul DNA.
Procurorii anticorupţie mai spun că întregul mecanism consta în interpunerea Tehnocer SRL şi a Dateco SRL între furnizor şi cumpărătorul mărfurilor care îşi avea sediul pe teritoriul României, procedeu cunoscut sub denumirea de interpunerea unei firme „tampon”. „Pe lângă TVA datorată Statului prin înregistrarea în contabilitatea Tehnocer SRL şi Dateco SRL a facturilor fictive, a fost automat diminuată şi baza de calcul asupra căreia trebuia aplicat impozitul pe profit, sumele ce figurează ca fiind «achitate» emitenţilor acelor facturi constituind o cheltuială, în înţelesul legislaţiei fiscale, ce avea repercusiune directă asupra acestui impozit”, potrivit DNA.

În vederea recuperării prejudiciului constatat în prezenta cauză penala, s-a dispus măsura sechestrului asigurător asupra a două imobile situate în Timiş, în suprafaţă de 100.000 mp. având valoarea de 1.166.000 euro, respectiv în suprafaţă de 103.000 mp având valoarea de 1.136.630. Euro – reprezentând dreptul de operare şi 28.000 Euro – reprezentând dreptul de proprietate asupra terenului, aparţinând lui Măran Florin. De asemenea, DNA a dispus aplicarea sechestrului asupra unor bunuri imobile deţinute de acesta.  Din prejudiciul reţinut în sarcina sa, mai spune DNA, Măran Florin a achitat până la data întocmirii rechizitoriului suma de 6.000.000 de lei, iar în momentul sesizării instanţei a mai achitat suma de 2.018.820 de lei.
Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Timiş. 

Măran Florin şi alte cinci persoane au primit mandate de reţinere, la începutul lunii noiembrie, după ce DNA făcuse zeci de percheziţii în Bucureşti şi în  judeţele Timiş, Mehedinţi, Olt, Argeş şi Iaşi.

Potrivit unor informaţii apărute în presa locală, omul de afaceri Florin Măran, fin de cununie al preşedintelui PSD Timiș, Titu Bojinşi el cercetat într-un dosar penal – este abonat, prin firmele sale, la diverse lucrări pe bani publici, şi nu de azi, de ieri. De exemplu, doar cu CJ Timiş a încheiat, în 2012, când Titu Bojin a ajuns preşedintele acestei instituţii, contracte în valoare de aproape 52 de milioane de lei, suma fiind de peste trei ori mai mare decât în anul precedent. Curtea de Conturi susţine că, într-unul dintre aceste contracte, nu ar fi fost respectată procedura de licitație.

Numele lui Florin Măran este legat și de tentativa de a prelua în jur de 11.000 hectare de pădure în zona Nădrag, care au aparținut marelui industriaș interbelic Max Auschnit.

Print Friendly, PDF & Email