După ce liderul PNL, Klaus Iohannis, a cerut preşedinţilor Camerei Deputaţilor şi Senatului şi lui Victor Ponta, ca vineri să fie convocat Parlamentul pentru a discuta şi „pica” Legea amnistiei şi graţierii şi pentru a încuviinţa cererile de arestare a unor parlamentari, parlamentarii din Timiş au luat, câteva ore mai târziu, poziţie. Dacă cei din ACL cereau, in corpore, sesiune de urgenţă, un parlamentar PSD susţine că demersul e inutil, susţinând că această lege are aviz negativ. Cine şi când a dat aviuzul negativ nu se ştie. La sfârşitul lunii octombrie, din 211 deputaţi, doar 81 s-au exprimat în favoarea introducerii acestui proiect de lege pe ordinea de zi, pentru a fi respins.
Deputat PSD: „Lucrurile funcţionează în România”
Deputatul Cătălin Tiuch susţine că demersul lui Klaus Iohannis, de convocare a Parlamentului, pentru dezbaterea Legii amnistiei şi graţierii, ar fi inutil, atâta vreme cât această lege are în acest moment aviz negativ şi nici măcar nu a intrat în dezbaterea Camerei Deputaţilor sau a Senatului. „Klaus Iohannis a dat dovadă de o atitudine de moşier, care îi consideră pe ceilalţi nişte sclavi pe plantaţie, care trebuie să acţioneze în baza unor impulsuri pe care le are”, acuză Cătălin Tiuch.
Acesta susţine că, joi după-amiaza a fost convocat Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor, în vederea convocării ulterioare a plenului Camerei şi a hotărârii subiectelor care vor figura pe ordinea de zi. Printre care, afirmă Cătălin Tiuch, urmează să se numere şi solicitarea de ridicare a imunităţii şi de încuviinţare a arestării preventive a unui parlamentar liberal. „Lucrurile funcţionează în România şi se respectă procedurile legale. Nu e cazul să sară cineva peste aceste proceduri”.
Parlamentarii ACL de Timiş cer sesiune de urgenţă
Tot ieri după-amiază, parlamentarii timşeni ai ACL solicitau conducerilor Camerei Deputaţilor şi Senatului convocarea unei şedinţe de urgenţă a celor două Camere, pentru 14 noiembrie, ora 12, având pe ordinea de zi respingerea Legii privind amnistiaşi graţierea, precum şi pentru a supune votului cererea Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie privind arestarea preventivă a deputaţilor aflaţi în această situaţie. Aceştia acuzau majoritatea parlamentară condusă de PSD că a demonstrat în repetate rânduri că nu este interesată să ducă lupta anticorupţie. „Victor Ponta ştie că singura lui şansă de a deveni preşedinte este să facă pe placul penalilor, de aceea PSD a promovat, încă din decembrie 2013, Legea privind amnistia şi graţierea, lege prin care erau puşi la adăpost mulţi din «baronii» care azi se află în arest sau care sunt anchetaţi de DNA”, spun parlamentarii ACL de Timiş, într-un comunicat de presă comun.
Aceştia amintesc că aceeaşi majoritate parlamentară a refuzat în mod repetat să repună această lege pe ordinea de zi, pentru a fi respinsă şi pentru a încheia astfel definitiv acest capitol. De asemenea, solicitările Parchetului de pe lângă ÎCCJ de a aproba arestarea preventivă a deputaţilor au fost amânate în mod repetat, aducând oprobiul public asupra întregului Parlament, dând impresia că parlamentarii se află mai presus de lege, mai arată senatorii şi deputaţii ACL de Timiş.
„Solicităm şi pe această cale ca majoritatea parlamentară PSD-PC-UNPR să îşi clarifice public poziţia privind lupta anticorupţie, înaintea scrutinului electoral din data de 16 noiembrie. Duminică, vor avea loc alegeri de cea mai mare importanţă pentru viitorul României şi punctul cheie al acestor alegeri este lupta împotriva corupţiei. Alianţa PSD-PC-UNPR are obligaţia de a spune răspicat dacă este de partea «baronilor» sau de partea românilor”, se mai arată în comunicatul de presă remis redacţiei.
Un proiect de lege controversat, la care nu se renunţă, însă
La sfârşitul lunii octombrie, Camera Deputaţilor a votat introducerea pe ordinea de zi a proiectului Legii amnistiei şi graţierii, pentru a fi respinsă. Din 211 deputaţi, doar 81 s-au exprimat, însă, în favoarea introducerii proiectului de lege pe ordinea de zi, pentru ca acesta să fie respins, în vreme ce 122 de deputaţi, aparţinând grupurilor parlamentare ale PSD, UNPR, UDMR, PC, PLR şi Grupului Minorităţilor Naţionale au votat împotrivă.
Printre deputaţii care au votat împotriva introducerii pe ordinea de zi a proiectului Legii amnistiei şi graţierii, pentru a fi respinsă, figurează şi numele deputaţilor PSD de Timiş Dorel Covaci, Sorin Stragea, Florin Bîrsăşteanu, deputatul UNPR Ion Răducanu, deputatul UDMR Molnar Zsolt, dar şi deputatul Slavomir Gvozdenovici, de la Grupul Minorităţilor Naţionale.
Oana DIMA
Ligia HUŢU
Ultimele comentarii