Parlamentarii ACL Timiș cer sesiune de urgenţă pentru respingerea Legii amnistiei și grațierii

parlament1Parlamentarii ACL Timiș solicită conducerilor Camerei Deputaților și Senatului convocarea unei şedințe de urgență a celor două Camere, pentru data de 14 noiembrie, ora 12, având pe ordinea de zi respingerea Legii privind amnistia și grațierea, precum și pentru a supune votului cererea Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție privind arestarea preventivă a deputaților aflați în această situație.

 

Parlamentarii ACL de Timiş cer sesiune de urgenţă

Parlamentarii Alianței Creștin-Liberale din Timiș acuză majoritatea parlamentară condusă de PSD că a demonstrat în repetate rânduri că nu este interesată să ducă lupta anticorupție. „Victor Ponta știe că singura lui șansă de a deveni președinte este să facă pe placul penalilor, de aceea  PSD a  promovat, încă din decembrie 2013, Legea privind amnistia și grațierea, lege prin care erau puși la adăpost mulți din «baronii» care azi se află în arest sau care sunt anchetați de DNA”, spun parlamentarii ACL de Timiş, într-un comunicat de presă comun.

Aceştia amintesc că aceeaşi majoritate parlamentară a refuzat în mod repetat să repună această lege pe ordinea de zi, pentru a fi respinsă și pentru a încheia astfel definitiv acest capitol. De asemenea, solicitările Parchetului de pe lângă ÎCCJ de a aproba arestarea preventivă a deputaților au fost amânate în mod repetat, aducând oprobiul public asupra întregului Parlament, dând impresia că parlamentarii se află mai presus de lege, mai arată senatorii şi deputaţii ACL de Timiş.

„Solicităm și pe această cale ca majoritatea parlamentară PSD-PC-UNPR să își clarifice public poziția privind lupta anticorupție, înaintea scrutinului electoral din data de 16 noiembrie. Duminică, vor avea loc alegeri de cea mai mare importanță pentru viitorul României și punctul cheie al acestor alegeri este lupta împotriva corupției. Alianța PSD-PC-UNPR are obligația de a spune răspicat dacă este de partea «baronilor» sau de partea românilor”, se mai arată în comunicatul de presă remis redacţiei.

 

Klaus Iohannis: „Cer preşedinţilor Camerelor şi şefului lor, Ponta, să convoace Parlamentul pe aministie”

Klaus JohannisAnunţul a venit după ce liderul PNL, Klaus Iohannis, a cerut, în dimineaţa acestei zile, preşedinţilor Camerei Deputaţilor şi Senatului şi „şefului acestora”, Victor Ponta, ca vineri să fie convocat Parlamentul pentru a discuta şi ”pica” Legea amnistiei şi graţierii şi pentru a încuviinţa cererile de arestare a unor parlamentari. „Solicit preşedinţilor Camerei Deputaţilor şi Senatului şi şefului lor, domnul Ponta, să fie de acord să se convoace de urgenţă Parlamentul pentru mâine (vineri – n.r.) şi să se dezbată legea amnistiei şi graţierii şi să fie picată”, a declarat, citat de Mediafax, Klaus Iohannis într-o conferinţă de presă.

El a mai spus că tot vineri Parlamentul ar trebui să ia în discuţie toate cererile de încuviinţare pentru urmărire penală şi arestare preventivă şi să fie încuviinţate, indiferent de culoarea politică a celor vizaţi .”E ultimul moment în care, domnule Ponta, trebuie să demonstraţi că ceea ce reclamaţi că vreţi, stat de drept, şi credeţi. Haideţi să facem tot ce putem pentru a convoca Parlamentul”, a mai spus Klaus Iohannis. Care a adpugat că dacă se doreşte, se poate. „Dacă nu se doreşte, întotdeauna se găsesc explicaţii şi texte de ce nu se poate chiar acuma”, a mai comentat liderul PNL posibilitatea unor impedimente procedurale. Menţionând că solicitarea sa este ultima dintr-un şir de astfel de cereri formulate constant de PNL. „Acum este chiar ceasul al doisprezecelea. (…) Procedurile parlamentare din partea noastră sunt pornite. La ora 16.00 se întruneşte Biroul Camerei şi parlamentarii ACL solicită ferm convocare pentru mâine (vineri – n.r.). Pentru Senat încă nu este organizată o întrunire a Biroului, dar după acest apel poate domnul Ponta îl roagă pe subalternul domniei sale, pe domnul Tăriceanu, să facă un pas în acest sens”, a mai spus Klaus Iohannis

 

Deputat PSD Florin Iordache: „Nu poţi face aceste lucruri pe picior”

Florin IordacheDeputatul PSD Florin Iordache a replicat că solicitarea ACL nu se poate realiza. „Este ultima zi de campanie şi toată lumea este în teritoriu. Pe de altă parte, cei de la ACL dau dovadă că nu cunosc Regulamentul Camerei Deputaţilor, pentru că acestor oameni pentru care s-a cerut urmărirea penală, inclusiv de la PNL, trebuie să li se respecte dreptul de a se apăra, nu pot fi executaţi în piaţa publică, pentru câştigarea unor puncte electorale”, a declarat, citat de Mediafax, Florin Iordache.

El a arătat că nu este posibil ceea ce solicită ACL, pentru că trebuie respectate nişte termene prevăzute de Regulamentul de funcţionare al Camerei şi al Senatului privind perioada în care parlamentarii în cauză se pot apăra şi îşi pot prezenta punctul de vedere la Comisia juridică.

Nu poţi face aceste lucruri pe picior, se vede dezorganizarea ACL şi lipsa de cunoaştere a legilor şi a regulamentelor de funcţionare a Camerei şi Senatului”, a adăugat deputatul social-democrat.

Florin Iordache consideră că, în ultimele zile ale campaniei electorale, reprezentanţii ACL au constatat că nu s-au putut întâlni cu oamenii şi “vor să mute întreaga atenţie pe o dezbatere în Parlament”, dezbatere, “care poate avea loc oricând începând de marţi (18 noiembrie – n.r)”.

Print Friendly, PDF & Email