Sosirea sezonului rece pune din nou în pericol arborii din zonele protejate ale Parcului Natural Lunca Mureşului, consideraţi de unii localnici o sursă rapidă şi gratuită de lemne de foc.
Timişenii, mai activi la tăieri ilegale decât arădenii
Pentru că din experienţa ultimilor ani, sancţiunile de tipul amendă sau avertisment nu prea funcţionează, Administraţia Parcului Natural Lunca Mureşului a depus o plângere penală împotriva a doi locuitori ai comunei Saravale, după ce aceştia au fost surprinşi tăind ilegal arbori din aria protejată. Deoarece valoarea materialului lemnos tăiat ilegal depăşeşte de 21,5 ori valoarea medie a unui metru cub de lemn, fapta constituie infracţiune.
Acesta nu este însă un caz izolat. Odată cu sosirea sezonului rece, creşte numărul cazurilor de tăieri ilegale de arbori, fiind vizaţi în primul rând plopii din apropierea Mureşului, a căror pază ar trebui asigurată de către Primării. Administraţia Parcului, împreună cu Inspectoratele de Jandarmi Judeţene Arad şi Timiş efectuează patrulări în aria protejată, inclusiv în zilele de week-end, anul acesta fiind aplicate amenzi de peste 20.000 lei, în special pentru transport ilegal de material lemnos. Cu toate acestea, pentru prevenirea şi combaterea tăierilor ilegale din parc, a fost solicitat şi sprijinul Gărzii Naţionale de Mediu şi al Gărzii Forestiere.
„Tăieri ilegale avem mai multe în Timiş decât în Arad. Iar această perioadă, premergătoare sezonului rece este una în care numărul tăierilor ilegale creşte semnificativ. Ca atare, a crescut şi numărul de controale, şi colaborăm pe acest segment foarte bine cu jandarmii timişeni din unităţile din zona Sânnicolau Mare”, ne-a declarat directorul Administraţiei Parcului Natural Lunca Mureşului, Paul Hac.
Un fenomen de durată
În urmă cu câţiva ani, defrişările ilegale din Parcul Lunca Mureşului făcuseră ca zona aferentă Timişului să fie pe cale de dispariţie. Din cauza scandalului generat de materialele de presă pe această temă, controalele s-au înteţit şi tăierile ilegale au fost stopate.
În zonă fuseseră furate până şi panourile indicatoare şi s-a tăiat masiv lemn fără autorizaţie, iar Administraţia Parcului Natural Lunca Mureşului a încercat să monteze camere video în zonă, însă în momentul în care au început să fie împărţite amenzi şi dosare penale, pe baza imaginilor surprinse, camerele video fie au fost distruse, fie au dispărut. Aşa se face că pe partea timişeană a acestui parc, hoţii au profitat la maximum de faptul că vegetaţia forestieră din zonă nu face parte din fondul forestier naţional şi nu este administrată de vreun ocol silvic. Posturile de Poliţie din zonă nu au personal suficient pentru a asigura paza, iar majoritatea Primăriilor susţineau că nu au resursele necesare pentru a angaja societăţi de pază.
Reprezentanţii Parcului Natural Lunca Mureşului au atras atenţia de mai multe ori în ultimii ani că fenomenul furtului de lemn s-a acutizat în Timiş, în special în zonele Cenad şi Igriş. Oamenii tăiau ilegal din zona împădurită a parcului, poate şi pentru că în zonă nu sunt păduri, şi atunci mulţi foloseau plopii şi sălciile din Lunca Mureşului. Însă localnicii nu înţelegeau că, defrişând arborii, slăbesc susţinerea malului şi cresc riscul unor inundaţii de amploare în zonă.
Situaţia s-a reglementat, cel puţin în cazul Pădurii Cenad, unde, spun reprezentanţii Inspectoratului Silvic, nimeni nu s-a mai atins de niciun arbore. Problema rămâne la perdelele de vegetaţie din zona de păşune şi luncă, perdele care, din cauza tăierilor ilegale, s-au rărit în unele zone într-o asemenea proporţie încât nici nu-şi mai exercită rolul de protecţie.
Ultimele comentarii