Primăria Timişoara se disculpă în cazul bărbatului atacat de câinii comunitari

Singura culpă asumată este faptul că nu a amendat la timp S.N.C.F.R.

Caini comunitariUn incident îngrijorător petrecut zilele trecute în apropierea Gării de Nord din Timişoara a readus în atenţia public problema controversată a câinilor fără stăpân. Cazul bărbatului atacat de câinii comunitari pe terenul privat al S.N.C.F.R. Infrastructură este însă apreciat de reprezentanţii Primăriei Timişoara ca fiind exclusiv responsabilitatea deţinătorilor respectivului teren. Motiv pentru care Primăria își declină responsabilitatea. Singurul reproş asumat este acela că nu a amendat la timp S.N.C.F.R. Infrastructură.

 

După ce un bărbat a fost atacat, în zona Gării de Nord Timişoara, de câţiva câini comunitari, reprezentanţii Primăriei spun că instituția se culpabilizează doar pentru faptul că nu a aplicat amenzi societății S.N.C.F.R. Infrastructură pentru câinii maidanezi pe care îi lasă să circule în zona de acoperire. Oficialii Primăriei promit, însă, că vor acționa şi pe viitor pentru rezolvarea problemei câinilor fără stăpân, făcând uz de toate căile legale posibile, dar fără a forța limita legii. Primăria, mai spun aceştia, nu are însă prerogative de a acționa în afara domeniului public.
Oficialii Primăriei Timișoara reamintesc că eutanasierea câinilor fără stăpân care nu suferă de boli incurabile se face după expirarea termenului de 14 zile lucrătoare în care câinele este cazat în adăpost (în cazul în care, în acest timp, nu e adoptat sau revendicat,) prin decizie a împuternicitului primarului. Eutanasierea este efectuată de medicii veterinari de liberă practică organizaţi în conformitate cu ghidul pentru eutanasierea animalelor aprobat de către Colegiul Medicilor Veterinari.
Sterilizarea câinilor de rasă comună sau a metişilor cu stăpân este obligatorie până în data de 1 ianuarie 2015. Deţinătorii câinilor sunt obligaţi ca, la ieşirea cu aceştia în spaţii publice să aibă asupra lor carnetele de sănătate, cu înscrierea sterilizării şi înscrierea lor în Registrul de evidenţă a câinilor cu stăpân.
Consiliile Locale pot subvenţiona parţial sau total serviciile de sterilizare. Reprezentanţii Primăriei spun că acest aspect va fi luat în discuţie de către Consiliul Local Timişoara în şedinţele de la începutul lui 2014.
De asemenea, reprezentanţii A.N.S.V.S.A. şi ai Poliţiei sunt împuterniciţi să efectueze controale în clădiri, adăposturi sau în orice alte locuri unde sunt adăpostite animalele fără stăpân.

O metodă alternativă care este, de asemenea, îngăduită, este adopţia la distanţă, tip de adopţie în care câinii rămân în adăpost, însă cu acoperirea tuturor cheltuielilor de cazare, hrană şi tratamente medicale de către persoana care le adoptă.â

 

Print Friendly, PDF & Email