Curtea de Conturi Europeană a nominalizat Programul Operaţional Sectorial de Dezvoltare a Resurselor Umane ca unul dintre sursele de finanţare europeană care în România au întâmpinat cele mai multe probleme, existând erori centralizate legate de gestionare şi plată.
Un program cu multe erori
În ultimul raport, publicat zilele trecute, Curtea de Conturi Europeană menţionează „erorile pe care Curtea le-a identificat în România, care reprezintă o parte semnificativă din indicele global de eroare în domeniul de politică de ocupare a forţei de muncă şi afaceri sociale”. Comisia Europeană mai identificase anterior erori similare, pe acelaşi program. Prin urmare, C.E. a efectuat, în cursul anului 2012, o corecţie financiară forfetară de 25% la nivelul programelor operaţionale. Curtea de Conturi arată că sumele nu au fost recuperate de la beneficiari, aşadar ele se reţin în mod forfetar din toate rambursările solicitate Comisiei Europene
Curtea de Conturi Europeană menţionează că a identificat un număr de probleme grave în cadrul unor programe P.O.S.D.R.U. derulate în România. Printre principalele anomalii constatate se numărau deficienţe în procedurile de selecţie şi în verificările de gestiune, insuficiente la nivelul controalelor achiziţiilor publice şi cheltuieli neeligibile în anumite cazuri individuale.
Un program „vedetă”
P.O.S.D.R.U., alături de programele pentru dezvoltare rurală, se numără printre cele mai prost gestionate programe de finanţare derulate în România, lucru care a dus şi la blocări ale finanţării. De altfel, anul trecut, autorităţile s-au confruntat cu o reacţie vehementă din partea societăţii civile. Coaliţia „O.N.G.-uri pentru Fonduri Structurale” a organizat la Bucureşti numeroase acţiuni de proteste, cum ar fi „Marşul victimelor Programului Operaţional Sectorial pentru Dezvoltarea Resurselor Umane”, menite să tragă un semnal de alarmă cu privire la modul deficitar şi netransparent de gestionare a acestor proiecte. La acest protest s-au alăturat şi organizaţii ale societăţii civile din Timişoara, printre susţinători regăsindu-se Asociaţia Română Anti-Sida, Centrul de Resurse pentru Iniţiative Etice şi Solidare, Institutul Intercultural Timişoara, Fundaţia „Pentru Voi”, şi Organizaţia „Salvaţi Copiii”, filiala Timiş.
Fundaţia „Pentru Voi”, din Timişoara, de exemplu, care acordă sprijin persoanelor cu dizabilităţi intelectuale, a avut şi în acest an dificultăţi la organizarea şcolilor de vară, din cauza întârzierii cu care au fost rambursate fondurile de pe proiectele Programului Operaţional Sectorial – Dezvoltarea Resurselor Umane, aceste rambursări venind cu întârzieri de peste un an.
„Acum, situaţia s-a reglementat. Însă am avut destul de multe dificultăţi cauzate de aceste întârzieri, pe acest program”, declară Laila Onu, directorul Fundaţiei „Pentru Voi”.
Totodată, la Timişoara, sute de doctoranzi şi cercetători postdoctorali, care sunt beneficiari ai unor burse de cercetare obţinute din Fondul Social European, prin Programul Operaţional Sectorial Resurse Umane, şi-au primit bursele doctorale cu întârzieri de la 8 până la 15 luni.
Într-o interpelare parlamentară înaintată Ministerului Educaţiei se arăta că nimeni nu le explică beneficiarilor de ce apar aceste întârzieri, şi nimeni nu se justifică pentru acestea: “Sunt semnale în centre universitare precum Târgovişte, Timişoara, Craiova, Ploieşti că doctoranzii nu şi-au mai primit bursele de mai bine de o jumătate de an, unele restanţe ajungând şi la 15 luni. Situaţia este aceeaşi în mai multe centre universitare”.
În unele cazuri, în care universităţile s-au putut descurca mai bine din punct de vedere financiar, aceste întârzieri au fost reglementate la nivel local, situaţie care este însă anormală. De pildă, Universitatea Politehnica Timişoara a dispus de banii necesari pentru a acoperi din fonduri proprii plata a jumătate din cuantumul acestor burse. Însă contribuţia Guvernului nu a fost plătită ani de zile, şi în acest an fiind în aşteptare plata de burse ce trebuia făcută încă din 2010.
Ultimele comentarii