Comisia Europeană a propus zilele trecute un set măsuri pentru a stimula industria europeană, care a înregistrat un declin începând din 2008. Redresarea sectorului ar crea noi locuri de muncă şi ar genera creştere economică.
Plan de revenire, după criză
Comisia Europeană propune acţiuni imediate pentru o renaştere industrială europeană care să stimuleze creşterea economică şi să creeze mai multe locuri de muncă. Este vorba de acţiuni de modernizare a industriei europene, prin sporirea investiţiilor în inovare, tehnologii noi şi competenţe, precum şi prin îmbunătăţirea accesului la finanţare. Măsurile ar urma să fie accelerate prin utilizarea fondurilor U.E. alocate în acest scop. În acelaşi timp, C.E. propune crearea unui mediu mai favorabil întreprinderilor, prin simplificarea reglementărilor şi prin facilitarea accesului la pieţe din afara U.E.
Argumentele în acest sens sunt clare: un sector industrial mai puternic ar contribui la crearea de locuri de muncă şi ar stimula creşterea economică.
Industriei europene i se datorează un sfert din locurile de muncă din sectorul privat şi peste 80% din exporturile Europei. Din păcate, sectorul se află în declin începând din 2008. Criza economică a dus la pierderea a 3,5 milioane de locuri de muncă, iar C.E. consideră că inversarea acestei tendinţe este crucială pentru susţinerea redresării economice. În acest sens, prioritare sunt considerate investiţiile în domenii industriale de viitor, precum maşinile ecologice sau reţelele „inteligente” de electricitate, îmbunătăţirea accesului la finanţare, ameliorarea modului de funcţionare a pieţei unice (de exemplu prin protejarea drepturilor de proprietate intelectuală), pentru a încuraja spiritul antreprenorial şi întreprinderile mici. După discutarea acestor măsuri, C.E. a făcut apel la Guvernele statelor membre ale U.E. să adopte propunerile sale la următorul summit. Obiectivul C.E. este ca, până în 2020, ponderea industriei în PIB să crească de la 16%, cât este în prezent, până la 20%.
Încercări de revitalizare a industriei pierdute a Timişului
La nivelul Timişului, anul trecut oficialii judeţeni, împreună cu Agenţia de Dezvoltare Economico-Socială Timiş au lansat un proiect de revitalizare a industriei pierdute a Timişului intitulat „Model experimental de măsurare a dezvoltării convergente regionale în procese economice nestabilizate”, care urmăreşte reindustrializarea economico-socială a zonei, fie prin revitalizarea unor branduri care au activat înainte de 1990 şi au dispărut după Revoluţie, fie prin promovarea industriilor tinere.
”Alegerea sectoarelor şi a produselor se va face pe bază de măsurări, de experienţă în domeniu, de necesităţi viitoare ale judeţului Timiş, dar şi de tendinţele din regiunile UE şi din judeţele alăturate. În paralel cu acest demers se va face şi o demonstraţie privind cooperarea dintre două regiuni învecinate. Timişul, prin firmele localizate în Timişoara, în împrejurimi şi în judeţ, va avea şansa unor avantaje atât din producţie – industrii tinere, cu sau fără susţinere din fonduri nerambursabile locale, naţionale sau europene –, cât şi din comerţ”, a declarat Sergiu Bălaşa, directorul Adetim.
Bugetul total propus pentru proiectul acesta este de 2,3 milioane de lei, din care 92.000 de lei reprezintă contribuţia Adetim, ca sumă nerambursabilă. Este greu însă de crezut că, cu toate finanţările europene disponibile, se va mai putea ajunge la ceea ce reprezenta industria Timişului înainte de 1990. Acest sector industrial a fost însă pierdut în primii ani ai privatizării capitaliste haotice, ajungându-se la ruinarea unora dintre cele mai mari branduri care au consacrat economia bănăţeană în lume.
Din păcate, nici acum, după anii de privatizare haotică şi după criza economică începută în anul 2008 sectorul industrial timişean nu dă semne de revenire pe o pantă ascendentă, lucru dovedit de faptul că se continuă procesele de disponibilizare colectivă începute odată cu criza în acest sector. „Ne-au fost anunţate încă de anul trecut o serie de restructurări în patru societăţi comerciale din Timiş, în urma cărora vor fi concediaţi peste 400 de angajaţi. Ne bucurăm însă că în acest an, în prima lună nu au fost anunţate alte disponibilizări, în afară de această cifră pe care o ştiam”, afirmă Simona Potîng, consilier EURES în cadrul Agenţiei Judeţene de Ocupare a Forţei de Muncă Timiş.
Ultimele comentarii