P.N.L. vrea restrângerea posibilităților de modificare a Codului Fiscal, pentru un mediu de afaceri mai stabil şi mai predictibil

Modificarea Codului Fiscal prin ordonanță de urgență are efgecte negative

Petru-Ehegartner2P.N.L. a întocmit un proiect de lege prin care inițiatorii și-au propus să rezolve o parte dintre deficiențele Codului Fiscal, anunţă senatorul P.N.L. Petru Ehegartner. Vizată este mai cu seamă asigurarea unui mediu de afaceri mai stabil și mai predictibil, care ar crea condiții mai favorabile dezvoltării mediului economic.

 

"Codul Fiscal are multiple posibilități de interpretare a textului"

“Codul Fiscal la noi este modificat intempestiv”, spune senatorul P.N.L. Petru Ehegartner, adaugând că aproape săptămânal se solicită câte o modificare a Codului Fiscal.

Solicitările care vin din partea parlamentarilor sunt, în majoritatea lor, nebăgate în seamă. Dar sunt admise cele care vin din partea Guvernului”, mai spune el. O astfel de situație, atenționează senatorul liberal, nu permite o predictibilitate a afacerilor, motiv pentru care inițiatorii proiectului de lege au propus un amendament simplu, care vizează restrângerea posibilităților de modificare a Codului Fiscal, în sensul în care fiecare prevedere, o dată adoptată, să nu mai poată fi modificată timp de minimum şase luni.

Petru Ehegartner este de părere că o astfel de restricționare ar îngădui antreprenorilor să își structureze mai eficient planurile de afaceri și a reamintit că, după instalarea Guvernului U.S.L., vicepremierul social-democrat Liviu Dragnea a declarat, referitor la cadrul legislativ din România, că U.S.L. nu ar trebui să propună mai multe legi, ci să le simplifice și să le aducă la o formă coerentă pe cele deja existente.

Petru Ehegartner a precizat și că proiectul de lege a fost depus cu solicitarea de a fi dezbătut în regim de urgență, ceea ce presupune că în maximum două luni proiectul va intra în dezbaterea Parlamentului.

Referitor la prevederile existente în acest moment în Codul Fiscal, senatorul liberal spune că acestea pot fi eludate extrem de ușor, din pricina multiplelor posibilități de interpretare a textului. Și adaugă că una dintre prevederi se referă tocmai la restricționarea posibilităților de modificare a unei legi, însă nu de la momentul intrării ei în vigoare, ci de la momentul depunerii proiectului.

Proiectul nostru de lege nu presupune o modificare de fond a Codului Fiscal”, a mai declarat senatorul liberal, precizând că efecte negative asupra mediului de afaceri sunt aduse de posibilitatea modificării Codului Fiscal prin ordonanță de urgență.

Primarul Timişoarei vrea introducerea în lege de taxe pentru cei care își țin terenurile în paragină

Nicolae-RobuÎn contextul discuției, președintele P.N.L. Timiș şi primar al Timişoarei, Nicolae Robu, a confirmat că orice modificare a Codului Fiscal produce perturbări și instabilitate în mediul de afaceri, însă a precizat că, ținând cont de complexitatea și imprevizibilitatea realității, ar fi oportună operarea unor modificări ale Codului Fiscal, tocmai pentru a putea răspunde unor nevoi de ordin practic. Nicolae Robu a opinat că ar trebui acordată  autorităților posibilitatea de a stabili în mod clar valoarea unor taxe de ocupare a domeniului public, precizând că “spiritul legii e clar, dar el nu cuprinde toate situațiile reale, generându-se astfel situații discutabile, prin încadrarea unor lucruri la articolul care este cel mai avantajos”.

De asemenea, a mai opinat Nicolae Robu, ar fi necesară introducerea, prin lege, a unor taxe pentru cei care își țin terenurile în paragină, lucru care nu doar că ar genera beneficii din punct de vedere economic, ci i-ar impulsiona pe cei care dețin terenuri, dar nu le utilizează, să își vândă proprietatea: “Acest gen de taxare ar putea transmite un imbold, că trebuie să se miște, celor care țin în sterilitate anumite zone ale orașului”.

Nicolae Robu admite că, la Timişoara, deși există o hotărâre de Consiliu Local care prevedere aplicarea unor amenzi celor care nu își întrețin corespunzător proprietățile, e nevoie de mai mult, pentru că “o hotărâre de Consiliu Local nu e Codul Fiscal”.

Noi (liberalii – n.red.) nu ne dorim o fiscalizare excesivă, care să îl împovăreze pe cetățean. Însă, totuși, ceea ce excede, trebuie taxat”, a opinat primarul Nicolae Robu, referindu-se în context inclusiv la controversata taxă pe turnuleț. Propunere despre care spune că ar trebui interpretată nu neapărat în sensul strict al cuvântului, cât în sensul, mai general, de măsură menită să descurajeze o serie de inițiative deviante, “cum este cazul și al acestor dezvoltări estetice care nu pot fi stopate doar prin avizul de urbanism și prin autorizația de construcție”. Acesta mai soune că practica dovedește că e nevoie și de alte măsuri, de pârghii de descurajare care să îndemne la o anume autocenzură.

Print Friendly, PDF & Email