Decizia ca omul de afaceri Georgică Cornu să fie cercetat în libertate, sub control judiciar, în dosarul de evaziune fiscală a fost menţinută, marţi, de Curtea de Apel Timişoara, care a judecat o contestaţie a procurorilor D.I.I.C.O.T. la sentinţa dată săptămâna trecută de Tribunalul Timiş.
Curtea de Apel Timişoara a judecat, pe 1 aprilie, contestaţia făcută de procurorii D.I.I.C.O.T. la decizia de la finalul săptămânii trecute, dată de Tribunalul Timiş, ca omul de afaceri timişorean Georgică Cornu şi un bărbat din Strehaia, Mihai Zaharie, să fie cercetaţi în libertate, anunţă Mediafax. Ei sunt cercetaţi sub control judiciar, fiind suspectaţi de comiterea unei evaziuni fiscale de 61 de milioane de lei şi de constituire de grup infracţional organizat.
Imediat după aflarea deciziei, Georgică Cornu le-a declarat jurnaliştilor că a avut încă de la început încredere în justiţie: „Am fost convins că în final, oricum, se va face dreptate. Eu am încredere în justiţie”.
În 27 martie, poliţişti de la Crimă Organizată şi de la Serviciul de Investigare a Fraudelor din judeţele Timiş, Mehedinţi şi Gorj, coordonaţi de procurorii D.I.I.C.O.T. Timişoara, au făcut peste 20 de percheziţii în aceste judeţe, la mai multe persoane suspectate de evaziune fiscală, în dosar fiind vizat şi omul de afaceri timişorean. Potrivit unor surse din rândul anchetatorilor, au fost vizate şi sediile grupului de firme Izometal-Confort, deţinut de Georgică Cornu, dar şi locuinţa acestuia.
Conform surselor citate, contra unui comision, un grup de persoane din Strehaia, judeţul Mehedinţi, ar fi procurat facturi false pentru cumpărarea de materiale de construcţii, care erau apoi introduse în contabilitate. Prejudiciul în acest caz este estimat la 61 de milioane de lei, bani care, potrivit surselor citate, ar fi fost încasaţi de Georgică Cornu.
Omul de afaceri declara, din ziua în care s-a prezentat la audieri, că este nevinovat şi că dacă ar fi făcut evaziune fiscală firmele sale nu s-ar mai afla în insolvenţă. „Deocamdată vreau să văd ce acuzaţii mi se aduc, pe cine am omorât? Ori sunt prost, ori tâmpit, pentru că, dacă am făcut această evaziune, cum au intrat firmele mele în insolvenţă? Din 2007 până în 2012, în calitate de om de afaceri, am plătit Statului impozite şi TVA de 30 de milioane de euro şi băncilor 70 de milioane de euro, însemnând dobânzi şi penalităţi. Mulţamul a fost că a trebuit să intru în insolvenţă. Acum, când trebuie să mă judec pentru drepturile mele, eu sunt hărţuit. Dacă eu am evazionat aceşti bani, ei undeva trebuie să fie. M-aş bucura ca cine a descoperit aceşti bani fraudaţi să îi aducă şi să îi bage în circuit”, spune Georgică Cornu.
El a fost audiat timp de aproape 12 ore la sediul D.I.I.C.O.T. Timişoara, alături de alte 13 persoane, fiind reţinut, pentru 24 de ore. Ulterior, magistraţii Tribunalului Timiş au judecat propunerea de arestare preventivă pentru 30 de zile făcută de procurorii D.I.I.C.O.T. pe numele lui Georgică Cornu şi al celuilalt bărbat reţinut, Mihai Zaharie, şi au decis ca aceştia să fie cercetaţi în libertate, sub control judiciar. Decizia Tribunalului a fost, însă, contestată la Curtea de Apel Timişoara, de D.I.I.C.O.T.
Georgică Cornu şi-a început activitatea în construcţii în anul 2000, realizând lucrări de infrastructură şi la reţele de canalizare şi termoficare în mai multe oraşe din ţară, între care Drobeta Turnu Severin şi Timişoara. În anul 2012, grupul de firme Izometal-Confort al omului de afaceri Georgică Cornu a intrat în insolvenţă.
Ultimele comentarii