Omul de afaceri Georgică Cornu va fi cercetat în libertate, sub control judiciar

Georgica CornuOmul de afaceri timişorean Georgică Cornu, care fusese reţinut de D.I.I.C.O.T. într-un dosar de evaziune fiscală de 61 de milioane de lei, va fi cercetat în libertate, sub control judiciar, au decis, vineri, magistraţii Tribunalului Timiş.

 

Magistraţii Tribunalului Timiş au judecat, vineri, 28 martie, propunerea de arestare preventivă pentru 30 de zile făcută de procurorii D.I.I.C.O.T. pe numele lui Georgică Cornu şi al celuilalt bărbat care fusese reţinut, Mihai Zaharie, din Strehaia, judeţul Mehedinţi, anunţă Mediafxa. Judecătorii au decis ca Georgică Cornu să fie cercetat în libertate, sub control judiciar, pentru evaziune fiscală şi constituire de grup infracţional organizat. Mihai Zaharie va fi şi el cercetat sub control judiciar, pentru aceleaşi infracţiuni.

Nu este dovedită pe deplin acea sumă fabuloasă reţinută ca prejudiciu”, a declarat Marian Valon, avocatul lui Mihai Zaharie, după anunţarea hotărârii luate de judecătorii Tribunalului Timiş. Ionuţ Bocancea, purtătorul de cuvânt al Poliţiei Timiş, spune că, potrivit legii, orice persoană care a primit ordonanţă de reţinere pentru 24 de ore, dar a beneficiat de o decizie de cercetare în libertate din partea unei instanţe nu poate pleca acasă până când nu expiră ordonanţa. Decizia poate fi contestată la Curtea de Apel Timişoara.

Omul de afaceri din Timişoara Georgică Cornu, suspectat într-un dosar de evaziune fiscală de 61 de milioane de lei, a fost reţinut de procurorii D.I.I.C.O.T. vineri dimineaţă, după ce a fost audiat timp de aproape 12 ore la sediul D.I.I.C.O.T. Timişoara, alături de alte 13 persoane.

Poliţişti de la Crimă Organizată şi de la Serviciul de Investigare a Fraudelor din judeţele Timiş, Mehedinţi şi Gorj, coordonaţi de procurorii D.I.I.C.O.T. Timişoara, au făcut, joi dimineaţă, peste 20 de percheziţii în aceste judeţe, la mai multe persoane suspectate de evaziune fiscală, în dosar fiind vizat şi omul de afaceri Georgică Cornu. Potrivit unor surse din rândul anchetatorilor, au fost vizate şi sediile grupului de firme Izometal-Confort din Timişoara deţinut de omul de afaceri Georgică Cornu, dar şi locuinţa acestuia.

Conform surselor citate, contra unui comision, un grup de persoane din Strehaia, judeţul Mehedinţi, procurau facturi false pentru cumpărarea de materiale de construcţii, care erau apoi introduse în contabilitate. Prejudiciul în acest caz este estimat la 61 de milioane de lei, bani care, potrivit surselor citate, ar fi fost încasaţi de Georgică Cornu.

Deocamdată vreau să văd ce acuzaţii mi se aduc, pe cine am omorât? Ori sunt prost, ori tâmpit, pentru că, dacă am făcut această evaziune, cum au intrat firmele mele în insolvenţă? Din 2007 până în 2012, în calitate de om de afaceri, am plătit statului impozite şi TVA de 30 de milioane de euro şi băncilor 70 de milioane de euro, însemnând dobânzi şi penalităţi. Mulţamul a fost că a trebuit să intru în insolvenţă. Acum, când trebuie să mă judec pentru drepturile mele, eu sunt hărţuit. Dacă eu am evazionat aceşti bani, ei undeva trebuie să fie. M-aş bucura ca cine a descoperit aceşti bani fraudaţi să îi aducă şi să îi bage în circuit”, afirma Cornu.

Georgică Cornu şi-a început activitatea în construcţii în anul 2000, realizând lucrări de infrastructură şi la reţele de canalizare şi termoficare în mai multe oraşe din ţară, între care Drobeta Turnu Severin şi Timişoara. În anul 2012, grupul de firme Izometal-Confort al omului de afaceri Georgică Cornu a intrat în insolvenţă, având datorii de zeci de milioane de euro.

În anul 2006, Georgică Cornu a câştigat primul mandat în fruntea Camerei de Comerţ, Industrie şi Agricultură Timişoara. În 2010, el a fost reales, iar în luna februarie 2014 Cornu a câştigat al treilea mandat la conducerea aceleiaşi instituţii.

Print Friendly, PDF & Email