O nouă ediție a Naraţiunilor sonore, pe malurile Begăi

Sursă foto: Asociaţia Simultan

O nouă ediție a proiectului Naraţiuni sonore / Sonic Narratives va aduce la Timişoara artiști din Franța, Belgia, Italia, Germania, Austria, Luxembourg, Estonia, Bulgaria, Ucraina, Norvegia și România care, prin creațiile lor tipuri de lectură a realităților contemporane, invită publicul să reflecteze asupra diversității lumii, dar mai ales a fragilității ei.

 

Evenimentul, organizat de asociaâi Simultan, va avea loc în perioada 26 mai – 10 iunie. Deschiderea festivalului va avea loc sâmbătă 27 mai, ora 15, la fosta clădire Constructorul de pe malul Begăi.

A trei ediție a Naraţiunilor  sonore se așază de-a lungul canalului Bega pentru a vorbi de toate râurile și privilegiază un simț – auzul – pentru a deschide publicului capacitatea perceptivă în mod complex.

“Invităm publicul să-și pregătească uneltele de lectură și interpretare ale realului, ale mediului înconjurător în contexte de percepție augmentată sau dirijată, prin sunete, cuvinte, pași, povești, prin instanțe de ascultare colectivă, adevărate călătorii pe parcursuri cunoscute, descrise de altcineva sau imaginate. Odată perceput cadrul «rotund și viu» al mediului sonor care ne acompaniază în permanență, dialogul dintre sunetele naturale și cele umane, și posibilitățile oferite de ascultarea interpretativă, creativă sau critică, devenim conștienți de locul nostru în lume și printre celelalte viețuitoare”, transmit organizatorii.

Fiecare artist și eveniment din cadrul Naraţiunilor  sonore vorbește despre râuri și ape, despre calitatea mediului sonor, despre feluri de a construi orașul într-o armonie sonoră, despre acustică și peisaje sonore, despre potențialul de viață al mediului natural din orașele noastre. “Apa, râurile și sunetele naturii sunt în centru creațiilor prezentate în program și demonstrează necesitatea unei poziționări ferme față de degradarea mediului natural a căror martori silențioși suntem: ne complăcem în vehicularea de slogane ecologice, dar nu găsim timp și resurse pentru acțiune concretă la nivel personal, social și politic”, mai spun organizatorii.

Programul este împărțit în patru teme ce se întâlnesc și se întrepătrund ca afluenții unui râu, creând ocazii de dialog cu artiștii invitați prin idei curgătoare și fluide ca apa, plutitoare ca ostroavele sau statornice ca pietrele – Râuri și alte ape, Orașe, Depărtări, Rezonanțe și obiecte. Programul va fi însă anunțat de organizatori, în zilele următoare.

De la plimbări sonore și evenimente ce pun în valoare proprietățile acustice ale diferitelor spații de-a lungul râului, până la concerte, proiecții și dispozitive de ascultare în piscinele și în clădirile abandonate de pe malul canalului Bega, proiectul Naraţiunilor  sonore trage un semnal de alarmă, demonstrează un potențial și invită la creativitate cu privire la felul în care gestionăm azi relația cu Bega și mai ales modalitățile în care putem să-i afirmăm prezența în spațiul urban din viitor.

Curatorii evenimentului sunt Anamaria Pravicencu şi Carsten Seiffarth.

Naraţiunilor  sonore este un proiect dezvoltat de Simultan.org, parte din Programul cultural național Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023 și este finanțat de Primăria Timișoara prin Centrul de Proiectes, susținut de Institutul Francez, Centrul Ceh București, Goethe Institut, Centrul Cultural German din Timișoara. Parteneri în organizarea evenimentului sunt Semi Silent, Singuhr projects, Ecluze pe Bega, FAUT – Facultatea de arhitectură și urbanism Timișoara, STPT, Under the Bridge, Pelican.

 

Print Friendly, PDF & Email