O aniversare de 25(0) de ani, în cadrul Zilelor Germanilor din Banat

Un prilej de revenire acasă a celor emigraţi, sub semnul lui „Heimat"

Germani din BanatTrei zile bogate în evenimente vor marca aniversarea Zilelor Germanilor din Banat, în cadrul cărora va avea loc un dublu jubileu: împlinirea a 250 de ani de la înființarea comunei Săcălaz și a 25 de ani de implicarea în viața comunității germane din Banat a Forumului Democrat German.

 

Reprezentanții Forumului Democrat German din Banat anunță că, la acest sfârșit de săptămână, vor avea loc Zilele Germanilor din Banat (Heimattage der Banater Deutschen). Manifestările festive care figurează pe agenda evenimentului vor avea în centru două jubilee, care marchează împlinirea a 250 de ani de la înfiinţarea comunei Săcălaz şi a 25 de ani de activitate în folosul comunităţii germane a Forumului Democrat German din Banat.

Potrivit informațiilor furnizate de reprezentanții FDGB, cea de-a XII-a ediție a Zilelor Germanilor din Banat vor fi sărbătorite în perioada 29 – 31 mai, la Timișoara, în cadrul unei manifestări cu o agendă extrem de bogată în evenimente, ai cărui organizatori sunt FDGB, Forumul Timişorean și Forumul German al Tineretului Bănăţean. La eveniment au fost invitate să participe ansambluri populare germane din judeţele Arad, Caraş-Severin, Mehedinţi şi Timiş, dar şi grupe de dans şi fanfare din Germania.

La sărbătoarea germanilor din Banat sunt așteptați și oaspeți de rang înalt din comunitatea germană din România şi din Germania şi reprezentanți ai mediului administrativ şi diplomatic.

Pe agenda manifestărilor figurează, pentru ziua de vineri, 29 mai, aniversarea a 250 de ani de laînfiinţarea comunei Săcălaz (Sackelhausen), în cadrul căreia vor avea loc, pe rând, o defilare a șase ansambluri folclorice din Banat şi din Germania, în port şvăbesc, care vor fi acompaniate de fanfara din Reutlingen, apoi o liturghie festivă în Biserica Romano-Catolică din localitate, un ceremonial de depunere de coroane și de inaugurare a unui monument al germanilor din Săcălaz, dezvelirea unei plăci memoriale Egidius Haupt şi Ernst Kannengießer și prezentarea unor tradiţii ale rugii şvăbeşti din Săcălaz în faţa Casei de Cultură din localitate, dar și comemorarea strămoşilor în cimitir și, la finalul zilei, un bal de rugă bănăţeană.

Sâmbătă, 30 mai, va fi marcată aniversarea a 25 de ani de implicare în viața comunităţii germane a Forumului Democrat German din Banat. În cadrul evenimentului, care va debuta cu un moment festiv, care va avea loc pe scena Operei Naționale Române din Timişoara, vor fi rostite alocuţiuni, iar preşedintele FDGB, Ioan Fernbach, va acorda distincții, printre care distincția „Acul de aur”, încredințată post-mortem preşedintelui de onoare Karl Singer, premiul Stefan Jäger şi medaliile jubiliare, care vor fi acordate celor mai apropiaţi colaboratori şi susţinători ai FDGB. Tot sâmbătă, de la ora 16.30, vor avea loc un spectacol folcloric de dansuri şi muzică şvăbească din Banat, pe scena Sălii Capitol a Filarmonicii Banatul, cu participarea a 17 ansamburi culturale din ţară şi din străinătate, şi Bal şvăbesc, găzduit de Casa Adam Müller-Guttenbrunn, de la ora 21.

În cursul zilei de duminică, 31 mai, va fi oficiată de către ES Martin Roos, episcop de Timişoara, Adoraţia, în incinta Domului Romano-Catolic din Piaţa Unirii. Ulterior, vor avea loc, în centrul Timișoarei, o paradă a portului popular german, în cadrul căreia vor defila 200 de perechi, îmbrăcate în costume populare tradiționale și un ceremonial de depunere de coroane de flori la Monumentul Revoluţiei din Piaţa Victoriei şi un spectacol de dans în Piața Libertăţii.

La manifestări vor participa ansambluri populare germane şi şvăbeşti din localitățile Sânnicolau Mare, Biled, Variaş, Deta, Bocşa, Reşiţa, Orşova, Lugoj, Buziaş, Arad, Vladimirescu, Sântana şi Timişoara, alături de formaţiile şvabilor emigraţi la Singen şi Reutlingen, iar fondul muzical va fi asigurat de fanfara germană din Recaş, Timişoara Big Band şi fanfara Original Donauschwäbische Blaskapelle din Reutlingen(Germania).

Zilele Germanilor din Banat sunt un prilej de revenire acasă a celor emigraţi şi de reuniune cu membrii comunităţii şvăbeşti rămase pe meleagurile româneşti. Este cea mai mare manifestare culturală a Forumului Democrat al Germanilor din Banat sub semnul intraductibilului «Heimat» – adică a patriei”, precizează organizatorii. Aceștia informează, totodată, căJubileul de la Săcălaz este organizat de către un comitet al germanilor emigraţi din localitate, sub coordonarea Christinei

Theresia Neu, în colaborare cu Primăria Săcălaz.

În ce privește premiile și distincțiile acordate, organizatorii precizează că Premiul „Stefan Jäger” este acordat anual de către fundaţia cu acelaşi nume tinerilor cu vârsta de până la 30 de ani, pentru merite deosebite în păstrarea şi promovarea limbii şi valorilor culturale, artistice sau folclorice germane în Banat. În 2014 premiul Stefan Jäger i-a fost acordat arădencei Bettina-Kornelia Nicoară-Szellner, membră a cercului cultural Banat-Ja Arad.

„Acul de aur” este cea mai înaltă distincţie onorifică oferită de comitetul de conducere al Forumului Democrat al Germanilor din Banat. Acesta este acordat unor persoane şi personalităţi, care, prin activitatea lor, au sprijinit în mod deosebit comunitatea germană din regiune şi au contribuit la perpetuarea valorilor acesteia. Anul acesta, distincția îi va fi acordată, post mortem, profesorului Karl Singer, care a condus destinul FDGB timp de mai bine de 24 de ani și care s-a stins din viață la începutul lunii mai 2015, la vârsta de 74 de ani.

Print Friendly, PDF & Email