Nelămuririle legate de legalitatea finanţării cluburilor sportive de către administraţia locală continuă. Iar acum sunt dezgropate aspecte pe care Curtea de Conturi se pare că nu le-a sesizat la controalele anterioare. Lipsa unor opinii tranşante, dar şi anchetele iniţiate pe această temă sporesc incertitudinea legată de viitorul acestui tip de finanţare.
Un control retroactiv
După ultimul audit al Curţii de Conturi legat de finanţarea de către Primăria Timişoara a activităţilor sportive, şi cu precădere asocierea cu echipa ACS Poli, Municipalitatea timişoreană se pare că încă nu s-a lămurit ce se va întâmpla pe viitor cu acest tip de finanţare. De care unele cluburi sportive locale depind într-o măsură destul de mare.
Până una alta, nelămuriri sunt şi cu privire la ultimul audit al Curţii de Conturi care dezvăluie presupuse nereguli ce ar fi trebuit constatate nu acum, ci în urmă cu trei ani, când ar fi fost produse nereguli legate în mare măsură de finanţarea de către Primărie a asocierii cu privire la echipa ACS Poli.
Conform acestui audit recent, „forma pe care a luat-o noua asociaţie înfiinţată – acea de persoană juridică de drept privat fără scop patrimonial nu este în acord cu prevederile Legii nr. 215/2001, deoarece noua asociaţie înfiinţată nu este de utilitate publică şi nici nu este serviciu public de interes local. Atâta timp cât asociaţiile, fundaţiile, federaţiile asociaţiilor sau ale fundaţiilor nu şi-au obţinut statutul de utilitate publică, ele sunt persoane de drept privat fără scop lucrativ”. Concluzii care ar fi trebuit trase încă de acum trei ani, din momentul asocierii.
Conform aceluiaşi audit, angajarea cheltuielilor pentru finanţarea celor patru asociaţii fără scop patrimonial, cluburi sportive de drept privat prin aprobarea de contribuţii financiare sub formă de cotizaţie anuală, este contrară prevederilor legale în vigoare cu privire la sprijinirea finanţării structurilor sportive de către unităţile administrativ teritoriale. Auditorii estimează un prejudiciu fabulos, de peste 35 de milioane de lei, un prejudiciu fiind constatat şi în cazul finanţării oferite unor cluburi sportive de Consiliul Judeţean, în valoare de aproximativ 17 milioane de lei.
În acest moment, raportat la aceste concluzii, viitorul finanţării cluburilor sportive timişorene de către administraţia locală este pus sub semnul întrebării.
Detalii legate de această asociere contestată acum de Curtea de Conturi au fost cerute, în paralel, şi de avocatul timişorean Carmen Obîrşanu, care a contestat de mai multă vreme finanţarea din bani publici a unor activităţi sportive. „Am solicitat să mi se prezinte dispoziţia prin care s-a desemnat comisia de control a banului public în cadrul asociaţiei. Obligaţia emiterii acestei decizii era stabilită prin Hotărâre de Consiliu Local încă din iulie 2012. Deocamdată am primit de la Primărie un răspuns în care mi se spunea că, din cauza volumului mare de lucru presupus de această solicitare, voi primi răspunsul după 30 de zile. Nu ştiu le ce se referă acest volum de lucru mare, trebuia să mi se dea pur şi simplu procesul verbal aferent desemnării acelei comisii, dacă există”, ne-a declarat Carmen Obîrşanu.
Totuşi, este greu de estimat de ce Curtea de Conturi nu a depistat neregulile evidenţiate acum din momentul producerii lor, atunci când Primăria era, teoretic, condusă de reprezentanţii defunctei coaliţii USL.
Dublă măsură, acuzată în cazul finanţării fostei echipe
Şi în cazul auditurilor făcute legate de finanţarea fostei echipe Poli, Primăria Timişoara se plânge de o aşa-numită dubă măsură, respectiv concluzii diferite emise de către Curtea de Conturi la interval diferite de timp.
Municipalitatea acuză Curtea de Conturi că abia acum consideră că nu este în regulă modul prin care bani publici au ajuns la fosta Poli, deşi nu avusese obiecţii pe această temă în timpul fostei administraţii Ciuhandu. “Nu mi se pare corect ca după trei controale ale Curţii de Conturi, efectuate în acea perioadă, fără nicio obiecţie asupra legalităţii implicării Municipalităţii în finanţarea echipei de fotbal, după ce nicio hotărâre de Consiliu Local din acea perioadă nu a fost atacată de ilegalitate de către instituţia Prefectului, pare foarte ciudat să vină Curtea de Conturi, aceeaşi entitate care a făcut controale şi înainte, şi să aibă cu totul alt punct de vedere. Dacă la primul control s-ar fi făcut o sesizare că este ilegală implicarea Municipalităţii, Municipalitatea ar fi contestat, ar fi pierdut contestaţiile şi ar fi perseverat în a finanţa, atunci nu aş fi avut astăzi această poziţie”, a declarat primarul Timişoarei, Nicolae Robu. Acesta şi-a exprimat speranţa că instanţele de judecată vor stabili în final dacă a fost corect sau incorect.
Ultimele comentarii