Primarul Timişoarei îi cere premierului să reglementeze finanţarea sportului de către autorităţile locale

Nicolae Robu (o) Foto Costi DumaÎntr-o scrisoare deschisă, primarul Timişoarei îi solicită premierului Dacian Cioloş să sprijine sportul, avertizând că nesprijinirea acestuia are consecințe mult mai grave decât lipsa de competitivitate a sportivilor români în competiţiile internaţionale.

 

Primarul liberal al Timişoarei, Nicolae Robu, atrage atenţia, într-o scrisoare deschisă adresată premierului Dacian Cioloş, asupra declinului continuu al sportului românesc şi spune că, pentru ca un popor să poată face performanță sportivă, el trebuie să aibă o cultură a sportului, o infrastructură adecvată și programe-cadru în care sportul să poată fi practicat cu succes, atât la nivel de performanță, cât și la nivel de masă.

Eilul Timişoarei admite că „toată lumea așteaptă, în toate, totul, de la Guvern, așa funcționând mentalul nostru colectiv. Și asta, deși este prea bine cunoscut că posibilitățile financiare ale Guvernului sunt mult sub ceea ce el are în sarcină”.

Acesta mai spune că despre implicarea mediului privat, nu se vorbeşte și, „se pare, degeaba am vorbi, cu excepțiile de rigoare. Pe de o parte, societățile comerciale se dovedesc prea puțin interesate de fenomenul sportiv – din nou: cu excepțiile de rigoare –, ele având ca rațiune esențială de a fi producerea de profit, iar în sport, exceptând fotbalul de top – la care este imposibil de ajuns fără investiții uriașe prealabile –, neputându-se face profit.”

În privinţa asociațiilor și fundațiilor de drept privat, ca organizații non-profit, adaugă Nicolae Robu, nu au nici ele cum să-și constitue venituri suficiente pentru a face față cheltuielilor cerute de sportul de performanță, „mai ales în sporturile costisitoare, cum sunt cele de echipă, de fapt cele mai agreate de public: fotbalul, rugby-ul, baschetul și handbalul”.

În această situație, afirmă primarul, rămâne speranţa implicării autorităților publice locale, dar care, deşi au resurse și suport, nu sunt lăsate să o facă, așa „cum o cer realitățile, cum cere performanța, cum presupune competitivitatea, de rânduiala legislativă”. Primarul Timişoarei spune că este inadmisibilă și în flagrantă contradicție cu Constituția restricționarea prin diverse legi izvorâte „evident din minți centraliste, total anacronice”, a ceea ce pot face autoritățile publice locale cu resursele proprii.

Domnule prim.ministru, sunt convins că dv. vedeți lucrurile și le înțelegeți altfel decât predecesorii dv. Schimbați, domnule prim-ministru, prin ordonanță de urgență – de la Parlamentul României nu putem avea nicio așteptare (nici) în acest sens! –, această legislație aberantă și veți descătușa România! Iar rezultatele, evident pozitive, se vor vedea imediat. Este simplu: nu trebuie decât să înlocuiți principiul «este permis doar ceea ce se spune că este permis (se spune prin legi, evident)», cu principiul «este permis tot ce nu este interzis», care și-a dovedit beneficitatea de atâtea și atâtea secole acolo unde a funcționat”, îi transmite primarul Timişoarei premierului. Adăugând că este inadmisibil ca în România „anticentralistă, antietatistă”, forurile deliberative locale, alese de cetățeni, să nu aibă posibilitatea să decidă, „în prezumpția de nevinovăție și de bună credință, dar și în totală transparență, liber și nu doar în limitele a fel și fel de enumerări – implicit în limitele minților din care aceste enumerări au izvorât! –, ce este bine, ce este oportun, pentru comunitățile care le-au emanat”.

Nesprijinirea sportului, îl atenţionează edilul pe primul-ministru, are consecințe mult mai grave decât lipsa de competitivitate a națiunii noastre în întrecerile sportive cu celelalte națiuni: „Tot mai mulți copii ai României sunt obezi, tot mai mulți tineri suferă de diverse boli străine altădată vârstei lor, tot mai mulți cetățeni de diverse vârste au o stare de sănătate precară. Și asta ar trebuie să ne alarmeze și mai mult și să ne determine să trecem urgent la măsuri remediative!”

Print Friendly, PDF & Email