Nicolae Robu, despre „dosarul caselor naţionalizate”: „Am fost privat de dreptul la apărare din faza de cercetare”

Foto: Constantin Duma

Tribunalul Timiș a judecat în cameră preliminară solicitarea primarului Nicolae Robu ca aşa-numitul „dosar al caselor naționalizate” să fie retrimis la DNA, pentru mai multe motive, inclusiv acela că, spune edilul, nu i s-a luat nicio declarație la DNA, ceea ce îl privează de dreptul la apărare încă din faza de cercetare. Tribunalul Timiş a respins însă solicitarea.

 

Respingerea solicitării mele la Tribunal nu înseamnă automat trimiterea în judecată, pentru că am dreptul la contestație și abia Curtea de Apel va stabili dacă voi fi efectiv trimis în judecată sau nu”, precizează primarul Nicolae Robu.

Acesta reafirmă că numele său apare în acest dosar „numai şi numai pentru vânzarea a două maghernițe, foste magazii de lemne dintr-un fund de curte, locuințe sociale, fără terenul de sub ele sau de-alături, dintr-o zonă periferică, fără legătură cu așa-numitele «case naționalizate din zona centrală vândute unor clanuri și persoane suspuse» și implicit fără legătură cu prejudiciul de milioane de euro despre care se vorbește conex vânzării acestora. Puteți vedea cele două locuințe vândute cu semnătura mea – nu de către mine, nu la ordinul meu, ci de către o Comisie din care eu nici măcar n-am făcut parte! – în pozele atașate, și încă așa cum se prezintă ele după ce amărâții care le-au cumpărat le-au aranjat! Inițial, ele n-au avut nici apă, nici curent, nici canalizare, nici baie”, explică Nicolae Robu.

Acesta se întreabă retoric dacă este dreptate, în aceste condiții, ca el să fie, de trei ani încoace, terfelit „prin modul în care se prezintă lucrurile de către un procuror evident abuziv în raport cu mine și de către o presă mizerabilă, plătită de politicieni la fel de mizerabili, fără conștiință, fără valoare, care n-au făcut nimic bun în viața lor și care tot ce arată că știu este să-i împroaște cu noroi pe cei ce au făcut, pe cei corecți și cinstiți 100%, dedicați 100% interesului public, ca mine? Este dreptate?”

Nicolae Robu menţionează că cele două imobile din Piaţa Traian, foste magazii de lemne din curtea unui imobil din Piaţa Traian, sunt evaluate la 70.000 de euro. Iar pentru acestea DNA i-a pus sechestru pe două apartamente, unul cu trei camere şi unul cu patru camere: „Două maghernițe, puse pe picior de egalitate cu cele două apartamente ale mele! Dreptate, nu?

Iar acuza adusă de DNA, mai spune primarul Timişoarei, este de foloase necuvenite nu pentru el, „deci nu o acuzație de corupție a mea, ci de foloase necuvenite pentru acei amărâți care au cumpărat cele două locuințe.”

Cele două apartamente a căror vânzare i se impută primarului Nicolae Robu. Foto: Primăria Timișoara

Direcția Națională Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție trimis în judecată, în septembrue 2019, nouă persoane, foști și actuali funcționari de la Primăria Timișoara – Nicușor Constantin Miuț, Gheorghe Ciuhandu, Nicolae Robu, Ioan Cojocari, Martin Staia, Simona Vîrlea, Gabriela Iova, Dan Diaconu și Traian Stoia – într-un dosar ce vizează vânzarea frauduloasă și la prețuri modice a 207 imobile, majoritatea situate în centrul vechi al Timișoarei. În timp de Nicușor Miuț este acuzat de încheierea a 199 de contracte frauduloase, iar Gheorghe Ciuhandu și Ioan Cojocari, fiecare câte 61, Nicolae Robu este acuzat de încheierea a două astfel de contracte. Prejudiciul total calculat de DNA depășește nouă milioane de euro, din care prejudiciul estimat în cazul celor două locuinţe a căror vânzare i se impută lui Nicolae Robu este de 70.000 de euro.

Print Friendly, PDF & Email