Nicolae Robu: „Timișorenii știu să facă uz de dreptul lor democratic de a protesta”

Primarul Timişoarei, Nicolae Robu, se declară mândru de oraş şi de timişoreni, după protestele paşnice de zilele trecute: „Nu am avut deloc emoții că în Timișoara ar putea avea loc incidente la aceste proteste.”

 

Primarul Timişoarei, Nicolae Robu, spune că, deşi este în concediu, a urmărit cu atenție ce se întâmplă acasă, şi în Timișoara, și în ţară, mai ales „evenimentul verii”, protestele anti PSD-ALDE. „Nu am avut deloc emoții că în Timișoara ar putea avea loc incidente la aceste proteste. Pentru că îmi cunosc concitadinii și cunosc și forțele de ordine din Timișoara, pe liderii lor, mai precis. Timișorenii știu, de fiecare dată, să facă uz de dreptul lor democratic de a protesta, într-un mod civilizat, de-a dreptul frumos, putem, solid argumentat, spune”, scrie Nicolae Robu pe pagina sa de pe o reţea de socializare.

Primarul Timişoarei mai spune că a intuit că în București va fi altfel, „pentru că acolo, în atâtea rânduri, forțele de ordine s-au arătat inabile, inabile mai ales prin rigiditate exagerată, prin incapacitatea de a face concesii acceptabile de la consemne, pentru refularea tensiunilor în momentele în care acestea ajung critice, atitudine total inadecvată, după părerea mea, în fața mulțimilor. În fine, altfel și pentru că în București, e o tristă tradiție ca alături de 99% protestatari civilizați, să se aciueze 1% indivizi de joasă speță, care – de capul lor, pentru că atât îi duce sau orchestrat, nu putem exclude nici varianta asta, însă, mărturisesc, eu nu cred în ea –, nu fac altceva decât să ridice mingea la fileu celor în așteptare / căutare de motive de întinare a protestelor.”

Nicolae Robu declară că agresorii trebuie identificați și pedepsiți conform legii, „pentru că, nimeni, dar absolut nimeni, nu trebuie să fie mai presus de lege! Tot așa cum trebuie identificați și pedepsiți reprezentanții autorităților care au comis abuzuri, cei care au recurs la forță – și încă la forță disproporționată! – în fața unor oameni pașnici!”

Nicolae Robu mai spune că un lucru e cert, şi anume că un segment consistent al poporului român e profund nemulțumit de guvernarea PSD-ALDE, iar el se declară parte a acetui segment. „Dacă, însă, nemulțumirea va continua să se vadă doar în stradă, nu și la vot, nimic nu se va schimba. Protestele sunt foarte importante, ele au rolul de a trezi conștiințele civice, de a trage semnale de alarmă, de a-i pune pe gânduri și a-i determina să-și corecteze conduita pe cei împotriva cărora sunt îndreptate, de a coagula tabăra adversă acestora – apropo: avem, oare, înțelepciunea de a ne coagula sau vom continua să ne canibalizăm, să ne irosim pe ambiții veleitare, pe mize mărunte?! Nu trebuie să uităm că România de astăzi este membră a UE, iar în UE, puterea politică se obține numai și numai prin alegeri, prin alegeri corecte, nicidecum prin mișcări de stradă”, conchide Nicolae Robu.

Print Friendly, PDF & Email