„Monoloagele solitudinii”, în avanpremieră la Timişoara

Sursă foto. Arte Factum

Monoloagele solitudinii, cel mai nou spectacol al Companiei de teatru independent Arte- Factum, creație a regizorului Levente Kocsárdi, va fi pus în sceenă, în avanpremieră, vineri, 23 iunie.

 

Monoloagele solitudinii este o distopie teatrală despre singurătate, o „colecție de singurătăți” care, ca o lentilă concavă, expune, prin câteva fascicule de viață, fragmente de istorii personale. Spectacolul va fi jucat vineri, 23 iunie, de la ora 20, în Studioul Franciscan (din Timișoara, str. E. Ungureanu nr.1).

Creat în Laboratorul de cercetare și introspecție teatrală Arte-Factum, ca rezultat al unui minuțios proces de documentare bazat pe studii științifice relevante și actuale asupra fenomenului singurătății, spectacolul Monoloagele solitudinii s-a inspirat deopotrivă din realitatea imediată, din cazuri reale, date statistice și din universul operelor scriitorilor Ken Kesey, Franz Kafka, Michel Houellebecq și al cineastului Rainer Werner Fassbinder.

Astăzi singurătatea nu mai este doar o stare de spirit subiectivă, personală, ci o gravă maladie colectivă, care ne afectează enorm ca indivizi și ca societate, pentru că duce la moartea a milioane de oameni anual. Țări conștiente de flagelul solitudinii,  precum Japonia și Marea Britanie, au înființat primele Ministere ale Singurătății. Este crucial să admitem că actuala criză a singurătății nu a apărut din senin, ci a fost considerabil adâncită de o formă narcisistă și egoistă de capitalism, care a normalizat indiferența și a făcut o virtute din interesul de sine. Odată cu sindromul solitudinii apare sentimentul că ai pierdut ceva esential: apartenența la comunitate. Singurătatea, susțin experții, inhibă capacitatea creierului de a simți empatie. Cum să-i aducem pe oameni împreună într-o lume a disipării? În zgomotul infernal al ofertelor comerciale, cum să auzi tăcerea sufocantă a solitudinii? Cum repornim reflexul să ne pese de Celălalt? Monoloagele din care am compus acest puzzle al solitudinii reflectă deopotrivă intimitatea noastră, orașul nostru, și tabloul global al fenomenului. «Monoloagele solitudinii» compun, în fond, o distopie a unui Robinson Crusoe  pe o insulă urbană, așa cum sunt miliioane de  alți solitari pe insulele lor la Timișoara, în scara blocului tau, la New York, la Tokyo sau în orice alt loc de pe harta singurătăților.  Iar pentru că singurătatea nu mai este un fenoment izolat, rar, ca altădată, am ales să vorbesc despre ea și despre cauzele pentru care s-a răspândit ca o maladie a noului secol  nu doar în tonuri grave, ci și cu umor, ironie și sarcasm”, spune regizorul Levente Kocsárdi.

În urma castingului deschis, distribuția avanpremiereieste alcătuită din actori și muzicieni din România, Serbia și Republica Moldova: Darie Doklean, Andrei Elek, Maria Leca, Aida Olaru, Teo Cauș, Ana Andone şi Serena Voaideș. Echipa de creație a regizorului Levente Kocsárdi pentru acest proiect îi cuprinde pe Mona Donici (dramaturgie), Anca Stoica (coregrafie), M.C.Donici (decoruri), Amy Bujancă (costume, asistent scenografie), Sebastian Hamburger (video mapping), Zoltán Gidó (light design), Sebastian Bayer (sound design) şi Lilian Lupanciuc (grafică).

Proiectul face parte din Programul cultural național Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023 și este finanțat prin programul Inside Timișoara 2023, derulat de Centrul de Proiecte Timișoara, cu sume alocate de la bugetul de stat, prin buget de la Ministerul Culturii. Parteneri sunt Centrul de Cultură și Artă al Județului Timiș, Teatrul Maghiar de Stat „Csiky Gergely” Timișoara.

Rezervări la spectacol se pot face la numărul de telefon: 0752111807.

Print Friendly, PDF & Email