“Aferim!” în avanpremieră naţională de gală la Timișoara

AferimSpectatorii timișoreni vor putea viziona, cu o săptămână mai devreme față de lansarea oficială, “Aferim!”, lungmetrajul proaspăt premiat la Festivalul Internațional de la Berlin cu Ursul de Argint pentru cea mai bună regie, trofeu acordat lui Radu Jude.

 

Pe 5 martie, spectatorii timișoreni, precum și cei din alte 12 orașe din țară vor putea viziona în locațiile Cinema City, cu o săptămână mai devreme față de lansarea oficială, programată pentru 13 martie, Aferim!, lungmetrajul proaspăt premiat la Festivalul Internațional de la Berlin cu Ursul de Argint pentru cea mai bună regie, trofeu acordat lui Radu Jude.

Lungmetrajul Aferim!, unul dintre cele mai de amploare proiecte cinematografice românești din ultimii ani, va rula în cinematografele din România din 13 martie fiind distribuit de Micro Film în colaborare cu Parada Film.

Avanpremiera de la Timișoara deschide seria proiecțiilor speciale Aferim! din campania de promovare națională. Evenimentul este programat joi, 5 martie, de la ora 19.30, la Cinema City, din Iulius Mall. Timișorenii vor avea parte de o proiecție specială în prezența actorilor Teodor Corban, Alexandru Dabija și a producătorilor Ada Solomon și Ovidiu Șandor, anunţă, printr-un comunicat de presă trimis redacţiei, organizatorii evenimentului de la Timişoara, Head of Communication.

Aferim! este un un film istoric a cărui acțiune are loc în Țara Românească a începutului de secol XIX. Un zapciu, interpretat de actorul Teodor Corban, însoțit de fiul său (Mihai Comănoiu) caută un rob fugar (Cuzin Toma).

Scenariul filmului este scris de Radu Jude și Florin Lăzărescu. Marius Panduru a realizat imaginea, montajul Cătălin Cristuțiu, sound design-ul este semnat de Dana Lucreția Bunescu. Costumele au fost realizate de Dana Păpăruz, iar scenografia de Augustina Stanciu, consilier istoric Constanța Vintilă-Ghițulescu, producător Ada Solomon.

Din distribuție fac parte Teodor Corban,  Mihai Comănoiu, Cuzin Toma, Alexandru Dabija, Luminița Gheorghiu, Victor Rebengiuc, Alberto Dinache, Alexandru Bindea, Mihaela Sîrbu, Adina Cristescu, Șerban Pavlu,  Gabriel Spahiu şi Dan Nicolaescu.

The Hollywood Reporter a calificat filmul lui Radu Jude drept „o lecție aspră de istorie, ușurată de umorul deocheat și de elementele western-ului clasic. Elegant turnat în alb-negru, pe peliculă de 35 de milimetri, al treilea lungmetraj al lui Radu Jude lasă impresia unui concurent puternic, grație aspectului său uimitor, subiectului actual și scenariului surprinzător de amuzant”. Revista Variety a considerat, la rândul său, că Aferim! este cel mai reușit și cel mai original dintre filmele lui Radu Jude, și a constatat că regizorul român e în continuare preocupat de jocurile de putere și de umilințele la care oamenii se supun reciproc. Aferim! este o incursiune “excepțională și extrem de inteligentă într-o perioadă crucială a istoriei, un film în egală măsură inspirat și furios”. Aferim! înseamnă „Bravo!”, continuă criticul Jay Weissberg, „un cuvînt folosit cu profundă ironie pe parcursul filmului, dar care îi poate fi adresat, fără nici o urmă de ironie, regizorului”.

Aferim! este o producție Hi Film, în coproducție cu Klas Film Bulgaria, Endorfilm Cehia, Mulberry Development România, cu participarea Nu Boyana Film Studios, U-Films, Production XMG Media, Abis Studio, Division Camera, în asociere cu EZ Films si cu participarea HBO România. Un film realizat cu sprijinul Cinema City, tocmai.ro, Timișoreana, MEDA, Dr. Oetker, Aqua Carpatica, Libra Internet Bank și Fundația pentru o Societate Deschisă. Finanțat de Centrul Național al Cinematografiei, Bulgarian National Film Center, Czech Cinematography Fund, Programul MEDIA al Uniunii Europene. Un proiect susținut de Eurimages.

Print Friendly, PDF & Email