Neutralitatea României în contextul războiului declanşat de Rusia în Ucraina, pacea negociată dintre cele două state la Bucureşti sunt teme ale propagandei de la Kremlin, promovate de voci transformate în Mega(foane) ale Moscovei, teme care ascund de fapt pe de o parte blocarea extinderii NATO, iar pe de alta dorinţa de decuplare a României de Alianţa Nord-Atlantică şi, implicit, reintrarea ţării în zona de influenţă a Rusiei. O zonă în care ne-am aflat, ştim cu ce preţ, timp de peste 40 de ani – de la instalarea comunismului, în 1946, până la prăbuşirea lui, în decembrie 1989.
Tema neutralităţii României este propagată intens, sub diferite forme, pe diferite voci, pe reţelele de socializare în grupuri de propagandă anti-occidentală, iar în spaţiul public este adusă de politicieni extremişti, anti-occidentali, din ale căror discursuri nu lipsesc subiectele referitoare la susţinerea ieşirii României din UE şi a decuplării de NATO. Una dintre aceste voci este senatoarea Diana Şoşoacă – intrată în Parlament pe listele AUR –, aleasă de curând să reprezinte România şi în Parlamentul European, din partea partidului SOS. O voce virulent anti-occidentală şi o prezenţă constantă la Ambasada Rusiei la Bucureşti, după invadarea Ucrainei.
Tema neutralităţii este acum, în preambulul alegerilor prezidenţiale, adusă în discuţie publică şi de Cozmin Guşă, navetist, de ani de zile, între statutul de politician şi cel de analist sau consultant politic, care acum se visează preşedintele „suveranist” al României. Un personaj cu un discurs pliat, de o lungă perioadă de timp, pe agenda propagandei ruse. Zilele acestea – după ce Putin a prezentat condiţiile impuse de Rusia pentru negocierile de pace în Ucraina, iar MAE a anunţat că autorităţile române nu permit participarea delegaţiilor Rusiei şi Belarusului la Adunarea Parlamentară a OSCE, ce va avea loc în România, în perioada următoare – Cozmin Guşă spune că România trebuie să se autopropună gazdă permanentă a viitoarelor negocieri de pace dintre Rusia şi Ucraina, catalogând subiectul drept „o prioritate pentru siguranţa naţională”. „Confortul de a fi în NATO şi de a ne fi asigurată pacea de către această organizaţie este plătită foarte scump, iar «asiguratorul» ne cere să apărăm ţara vecină (care nu este mebru NATO), transformându-ne în ţintă. (…) Noi trebui să jucăm urgent cartea păcii, CSAT-ul să modifice abordarea noastră referitoare la război”, mai spune Guşă.
Tema a fost dezbătută şi cu preotul-regizor Ciprian Mega, prezentat acum de Cozmin Guşă ca „analist”. Pentru reamintire, Ciprian Mega a stârnit un mare scandal public după ce în primăvară a ales să-şi lanseze filmul 21 de rubini – în care ridiculizează sistemul politic, judiciar, eclesiastic din România şi legăturile ţării cu Occidentul – la Moscova. Adică, în capitala unui stat invadator, care încalcă tratate internaţionale şi atacă un stat independent şi suveran şi comite crime de război. Un stat în care Patriarhul Kirill a subordonat Biserica Ortodoxă Rusă Kremlinului, binecuvântând, în contradicţie flagrantă cu litera Evangheliei, războiul „sfânt” dus de Putin în Ucraina, crima în masă, adică. 21 de rubini, filmul lui Ciprian Mega, a ajuns la Festivalul Internaţional de Film de la Moscova, susţinut şi finanţat de regimul de la Kremlin, nu întâmplător, ci din dorinţa personală a producătorilor care au ţinut să intre în atenţia şi graţiile Moscovei. Şi au intrat. Ciprian Mega s-a întâlnit nu doar cu Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, ci şi cu Vladimir Putin, întâlnire pe care Cozmin Guşă a catalogat-o, plin de entuziasm, drept un „eveniment excepțional” și, mai mult, o „recompensă morală” pe care regizorul „rubinilor” pentru propaganda anti-occidentală a primit-o de la Moscova. O logică strâmbă și ticăloasă, în care și Hitler, și Stalin ar fi putut da „recompense morale”… Nu ştim cu ce mesaj s-a întors preotul-regizor Ciprian Mega de la Kremlin, dar îl vedem în graţiile propagandei anti-occidentale, în graţiile lui Cozmin Guşă care l-a transformat peste noapte în „analist” de politică externă. Calitate în care Ciprian Mega se pronunţă şi pe tema ipoteticei autopropuneri a României ca gazdă permanentă a viitoarelor negocieri de pace dintre Rusia și Ucraina – o propunere asumată de Cozmin Guşă, dar care poate fi şi un mesaj cu care Ciprian Mega s-a întors de la Moscova –, preotul-regizor-„analist” considerând că acesta este un moment prielnic pentru ca ţara noastră să joace cartea neutralității. Discuţiile pe tema aceasta vin, deloc întâmplător, la câteva zile după ce Vladimir Putin a prezentat condiţiile impuse de Rusia pentru negocierile de pace în Ucraina, printre condiţii numărându-se renunţarea Ucrainei la planul de a adera la NATO.
Tema neutralităţii şi cea a păcii negociate în România se află şi pe agenda senatoarei extremiste, antioccidentale Diana Şoşoacă. În martie 2022, la scurt timp după ce Rusia declanşase războiul în Ucraina, aceasta mergea la Ambasada Rusiei să negocieze „Pacea de la Bucureşti” între Rusia şi Ucraina. Au însoţit-o la întâlnirea cu ambasadorul de atunci, Valery Kuzmin, alţi trei parlamentari ultranaţionalişti, suveranişti, susţinători ai teoriilor conspiraţioniste din timpul pandemiei de covid (Mihai Lasca, Francisc Tobă, primii doi intraţi în Parlament pe listele AUR, şi Dumitru Coarnă, exclus între timp din PSD). Cei patru cereau – fără să îi fi mandatat nimeni să trateze cu Rusia în numele poporului român sau al vreunei instituţii a statului – neutralitate, „în sensul neimplicării României în războiul dintre cele două state beligerante: Federația Rusă și Ucraina, astfel cum o solicită majoritatea românilor (o minciună flagrantă – n.r.), precum și propunerea de începere a tratativelor de pace în cadrul neutru al României”. Această invocată neutralitate a României, un subiect adus în spaţiul public în contextul invadării şi atacării Ucrainei de către Rusia, este o temă-capcană. Ea aparţine propagandei ruse şi vizează de fapt decuplarea României de NATO.
Aceasta este, aşadar, orientarea strategică pe care Cozmin Gușă (al cărui mentor a fost, potrivit propriilor afirmații, ultimul șef al Securității, generalul Iulian Vlad) și gruparea din care face parte visează să pună România, în cazul în care ar ajunge la putere. În plus, suveranismul pe care îl susține Cozmin Guşă nu e un moft, nici o simplă declaraţie politică. Cum am mai scris, nu e limpede cine l-a mobilizat pe Cozmin Guşă în această cursă electorală. Candidatura lui însă – chiar fără şanse de câştig – vine mănuşă propagandei ruse, ale cărei idei le răspândeşte şi pe care, prin participarea la cea mai importantă competiţie electorală, le aduce pe agenda publică. Printre acestea regăsindu-se şi suveranismul, o doctrină ce reprezintă o opoziţie virulentă la Uniunea Europeană, fiind promovată în mai multe state din Europa de partide şi mişcări ultranaţionaliste, extremiste, unele finanţate de Rusia, care au ca scop declarat desprinderea naţiunilor de Uniunea Europeană şi prăbuşirea edificiului comunitar.
Articol publicat şi în Puterea a Cincea.
Ultimele comentarii