Matrioska – deghizarea terorismului din Rusia

Matrioska 2În ultimii 16 ani, Rusia a fost expusă la nu mai puţin de 23 de atacuri teroriste majore, dintre care 21 au avut loc doar în ultimii şapte ani, cele mai multe în Cecenia, Inguşetia, Daghestan şi Kabardino-Balkaria.

 

Islamizarea multor rebeli     

Perioada primului război din Cecenia, între anii 1994 – 1996, a determinat islamizarea multor rebeli, care ulterior au depăşit graniţele şi s-au format la mijlocul anilor 2000 într-o mişcare armată, de origine islamistă, activă pe toată întinderea Caucazul de Nord.

În ultimii 16 ani, Rusia a fost expusă la nu mai puţin de 23 de atacuri teroriste majore, dintre care 21 doar în ultimii şapte ani, cele mai multe în Cecenia, Inguşetia, Daghestan şi Kabardino-Balkaria. Războaiele de independenţă din Cecenia au însemnat importante mişcări de rezistenţă radical islamistă, scopul principal al membrilor mişcării fiind independenţa musulmaniilor din regiune şi unirea într-un emirat.

Acţiunile dure ale Guvernului şi ale trupelor de securitate ruse au dus la o insurgenţă islamistă continuă şi o ură permanentă împotriva autorităţilor. S-au format grupări teroriste, cea mai cunoscută fiind cea a „Văduvelor Negre”, condusă de către Shamil Basayev.

Anii ‘90 debutează cu atacul asupra unei clădiri din sud-estul Moscovei, în urma căruia au murit 118 persoane. În urma atacurilor din perioada august – septembrie, numărul morţilor s-a ridicat la 293. După numai doi ani, în zilele de 23 – 26 octombrie, Teatrul Dubrovka este atacat de către un comando cecen, care ia 800 de ostatici. Din păcate încercarea forţelor de ordine de a-i salva pe ostatici, este un eşec care duce la moartea a 130 de persoane. Atentatul este revendicat de către Shamil Basayev, liderul grupării „Văduvele Negre”.

În 2003, au loc alte două atentate sinucigaşe, o dublă sinucidere teroristă comisă la Moscova în timpul unui concert, în urma căruia mor 15 oameni şi alţi 50 sunt răniţi, atentate fiind revendicate de aceeaşi grupare a „Văduvelor Negre”.

MIDEAST ISRAEL PALESTINIANSAnul 2004 debutează cu atacul terorist a două femei kamikaze care se aruncă în aer la bordul a două avioane de pasageri, atac în urma căruia mor 90 de persoane.

Cel mai grav atac din istoria atentatelor teroriste din Rusia este luare de ostatici dintr-o şcoală din Beslan, Oseţia de Nord, de către un comando de ceceni. Î în urma intervenţiei neinspirate a forţelor de ordine ruseşti, şi-au pierdut viaţa peste 330 de persoane.

În 2011 are loc atacul cu bombă din zone de sosiri a Aeroportului „Domodedovo”, din Moscova, unde 35 de persoane îşi pierd viaţa şi peste 130 sunt rănite.

Sfârşitul anului 2013 începe în forţă, cu trei atentate de proporţii. Primul are loc în luna octombrie, când o femeie kamikaze se aruncă în aer într-un autobuz plin de studenţi. Următoarele atacuri sinucigaşe au loc în Gara Volgograd, şi într-un troleibuz. Cele două atentate teroriste au avut loc la interval de o zi şi au fost revendicate de către gruparea Mujahediniilor din Daghestan, condusă de către Ansar al-Sunah. Primul atac sinucigaş s-a soldat cu decesul a 17 persoane şi rănirea altor 40. Femeia kamikaze care a stat la originea atentatului, Oksana Aslanova, era de doi ani pe lista celor mai căutate persoane din Rusia. Al doilea atentat sinucigaş a avut loc pe data de 30 decembrie, explozia, declanşată de către Naida Asiyalova având loc într-un troleibuz, la oră de vârf şi pe una dintre străzile cele mai aglomerate din oraş. Pe 16 noiembrie, soţul acesteia, Dmitry Sokolov, cunoscut şi sub numele de Abdul Jabbar, a fost ucis împreună cu alţi patru terorişti în oraşul Dagestan, Caucazul de Nord.

În luna iulie a anului trecut, liderul rebelilor ceceni, Doku Umarov, auto-intitulatul „Emirul Caucazului”, ameninţa public că va face tot ce îi stă în putere să oprească desfăşurarea normală a Jocurilor Olimpice, iar grupările de rebeli islamişti jurau că îşi vor muta campania teroristă din zona Caucazului de Nord, către zonele de interes ale Rusiei, cu scopul de a lovi principalele obiective economice şi de transport. După atacul sângeros din aeroportul Domodedovo, din 2011, şi atacul sinucigaş din gara Volgograd, din 2013, nivelul unei probabile ameninţări a crescut, în special pentru Jocurilor Olimpice de la Sochi.

În ciuda declaraţiilor Moscovei de acum câţiva ani în care confirmau că sunt victorioşi în lupta împotriva extremismului Islamic, se pare totuşi că totul merge ca pe roate în tabăra adversă. Politica anti-teroristă a Rusiei necesită o multifaţetare şi o schimbare radical a vechilor metode, astfel pentru a putea previziona un atac şi nu doar a-i număra pe cei ucişi sau răniţi.

În ciuda faptului că numărul de atacuri a scăzut cu mult în comparaţie cu anul 2009, cu aproximativ 70%, atacurile care au avut loc în următorii ani, deşi puţine la număr, au fost mult mai grave şi mai complexe. Acum, în timpul Jocurilor Olimpice de la Sochi, metodele de securitate ruse îşi vor arăta abilitatea, mai ales că ochii întregii lumi sunt aţintiţi asupra puterii Rusiei de a se lupta cu terorismul şi de a manageria desfăşurarea în linişte a jocurilor.

Atacuri teroriste în transportul din Rusia

În ultimul deceniu, aproximativ 300 de persoana au murit în atacuri teroriste care au vizat transportul public din oraşele ruseşti. Un procent mare dintre aceste atacuri au fost duse la capăt de către terorişti sinucigaşi.

Septembrie 2003: Două explozii într-un tren de pasageri în regiunea Stavropol, atac în urma căruia rezultă şapte morţi şi 80 de răniţi.

Decembrie 2003: O femeie kamikaze se aruncă în aer într-un tren care circula spre Yessentuki, regiunea Stavropol, atac în urma căruia mor 44 de personae şi sunt rănite 156.

Februarie 2004: Un atac sinucigaş cu bombă are loc în metroul din Moscova, unde 42 de persoane sunt ucise, iar 250 rănite. Metroul mergea de la staţia Avtozavodskaya către staţia Paveletskaya.

August 2004: Doi sinucigaşi declanşează dispositive explozibile în două avioane de pasageri Tu-154 şi Tu-134, ce duce la prăbuşirea acestora. 90 de persoane sunt ucise, iar responsabilitatea pentru acest atac revine liderului terrorist cecen, Shamil Basayev.

August 2004: Zece morţi şi 90 de răniţi în urma unui atac sinucigaş cu bombă în apropiere de staţia de metrou Rizhskaya din Moscova. 

August 2007: În urma unei explozii pe calea ferată, trenul express Nesky deraiază. Trenul avea ca rută Moscova – St. Petersburg. Atacul s-a soldat cu 60 de răniţi.

Octombrie 2007: Explozia unui autobuz ucide opt persoane şi răneşte aproximativ 60 în oraşul Tolyatti, Samara Oblast. 

Noiembrie 2008: O femeie kamikaze se aruncă în aer lângă un autobuz cu pasageri în Vladikavkaz, atac ce s-a soldat cu 12 morţi şi 41 de răniţi.

Noiembrie 2009: Trenul express Nesky deraiază pentru a doua oară, dar de data aceasta se soldează cu 28 de morţi şi 95 de răniţi.

Martie 2010: 41 de persoane sunt ucise şi aproximativ 85 rănite în urma a două atacuri sinucigaşe cu bombă în staţia de metrou Park Kultury and Lubyanka din Moscova. Doku Umarov, liderul cecen islamist revendică şi aceste atacuri.

Ianuarie 2011: Atacul sinucigaş din Aeroportul Internaţional „Domodedovo”, s-a soldat cu moartea a 36 de pasageri şi rănirea a încă 180. Şi de data aceasta, Doku Umarov anunţă că el este cel care a ordonat atacurile cu bombă.

Print Friendly, PDF & Email