Maternități și secții de pediatrie din Regiunea Vest, dotate cu sprijinul Salvați Copiii România

Foto: Salvaţi Copiii România

În urma solicitărilor primite de la medici și într-un context sanitar marcat de subfinanțare, Organizația Salvați Copiii România anunţă că a accelerat anul acesta programul de dotare a maternităților și secțiilor de pediatrie din Regiunea Vest, cu echipamente medicale în valoare totală de apropae 95.000 de euro.

 

Rata medie a mortalității infantile în Regiunea Vest, care include judeţele Arad, Timiș, Caraș-Severin și Hunedoara, este de 5,3 la mia de copii născuți vii în 2020, potrivit datelor semidefinitive oferite de Institutul Naţional de Statistică. Regiunea Vest este a doua regiune cu cea mai mică medie a mortalității infantile din țară, după București-Ilfov. În județul Arad, rata mortalității infantile a fost de 6,4, în Timiș – 4,7, la fel în Caraș-Severin, iar în Hunedoara – 5,9.

În cei 11 ani de campanie, Salvaţi Copiii România, reamintesc reprezentanţii organizaţiei, a ajuns în Regiunea Vest a ţării cu peste 116 de echipamente necesare supravieţuirii nou-născuţilor și pentru susținerea tratamentului și a intervențiilor de specialitate în diferite specializări pediatrice precum chirurgie, ORL sau ATI, în valoare de peste 775.000 de euro, la unități medicale din Arad, Reșița, Deva, Lupeni, Oravița, Moldova Nouă, Caransebeș, Petroșani, Hațeg, Hunedoara și Timișoara.

Principala cauză a mortalității infantile este prematuritatea, care înregistrează o creștere semnificativă în aproape toate țările lumii, spun oficialii organizaţiei, adăugând că nouă-născuţii prematuri au mari șanse de supraviețuire și recuperare, dacă maternitatea în care se nasc are la dispoziție aparatură medicală adecvată unei intervenții rapide.

De la debutul campaniei de reducere a mortalității infantile în România, Salvați Copiii a investit peste 6.800.000 de euro în dotarea a 102 unități medicale din toate județele țării, achiziţionând 930 de echipamente medicale, care au ajutat la supraviețuirea și tratarea a peste 130.000 de copii. O parte din aceste fonduri a fost colectată prin solidaritatea companiilor care au înțeles că sprijinirea maternităților din România este o prioritate socială.

Când am demarat programul de combatere a mortalității infantile, știam că ne așteaptă un drum lung. Am deschis centre în comunități vulnerabile și am pus bazele unui proiect ambițios de dotare a maternităților și secțiilor de Terapie Intensivă Neonatală. Ni s-au alăturat imediat medici dedicați și, treptat, susținători și parteneri sociali, pe care mizăm în continuare. Împreună am reușit să extindem programul și către spitalele de pediatrie. De aceea este atât de important acest mecanism de direcționare a 20% din impozitul pe profit: pentru că înseamnă construcție solidă”, declară Gabriela Alexandrescu, președintele executiv Salvați Copiii România.

Pentru că viața unor copii care se luptă să trăiască depinde de investiția în maternități, Salvați Copiii lansează un apel către companiile din România de a direcţiona 20% din impozitul pe profit către o cauză vitală: dotarea cu echipamente performante a unităților medicale, a maternităţilor, secţiilor de neonatologie, ATI și pediatrie.

Print Friendly, PDF & Email