Maia Morgenstern, în rolul Rosei Ausländer, la Timişoara

Maia Morgenstern. Foto: Teatrul Evreiesc de Stat

Muzeul Național de Artă Timișoara va găzdui un spectacol dedicat Rosei Ausländer, ultima psalmistă evreică de limbă germană, interpretate de actriţa Maia Morgenstern. Evenimentul este recomandat de Forumul Cultural Austriac.

 

Recitalul de muzică și poezie Rose Ausländer, ultima psalmistă evreică de limbă germană, de Edith Negulici, va avea loc în 5 mai, de la ora 19. Din distribuția spectacolului, regizat de Liana Ceterchi, fac parte Maia Morgenstern, Mircea Dragoman şi George Remeș, acompaniaţi de Rodica Gancea, la vioară, şi de Mihai Murariu, la pian. Intrarea la spectacol este liberă, în limita locurilor disponibile.

Spectacolul – care se va desfășura în limbile română și germană – este organizat de Teatrul Evreiesc de Stat, în parteneriat cu Centrul Cultural German Timișoara, Fundația Culturală Artmedia, Muzeul Național de Artă Timișoara și Comunitatea Evreilor din Timișoara și cu sprijinul Operei Naționale Române din Timișoara.

Rose Ausländer. Foto; Paul Celan Literaturzentrum

Contemporană cu Nelly Sachs și Paul Celan, Rose Ausländer este una dintre figurile majore ale literaturii germane din secolul XX. Opera sa poetică – 2.400 de poeme publicate din cele aproape 3.000 de poeme scrise – reflectă experiența din timpul Holocaustului și călătoriile ei prin Europa. Poezia sa este plină de imagini din anii ghetoului – sărăcie, foame, sicrie, sânge, cenușă și fum, pentru că din 1941 până în 1944, a trăit într-un ghetou evreiesc și apoi a fost forțată să se ascundă, pentru a evita deportarea. În poeziile sale, Rosa Ausländer vorbește adesea despre pierdere și dezrădăcinare, despre căutarea, timp de o viaţă, a unui nou cămin, despre identitate, limbă, legături de familie, credința evreiască. S-a simțit legată de istoria și cultura poporului evreu. Și-a caracterizat nevoia de a scrie în acea perioadă traumatizantă ca mijloc de supraviețuire.

Forțată de persecuțiile naziste, a călătorit în exil în SUA, la New York în Austria, la Viena, în Franţa, la Paris, în Olanda, la Amsterdam. În cele din urmă, a decis să se stabilească la Düsseldorf. În 1970, s-a mutat la azilul de bătrâni „Nelly Sachs” al comunității evreiești din Düsseldorf.

În aceeaşi zi, actriţa şi producătoarea austriecă Bettina Rossbacher va susţine lectura-performance Rose Ausländer. O întâlnire. Aceasta va putea fi urmărită, cu subtitrare în limba română, în întreaga ţară, pe 5 mai, între orele 10 – 23, pe pagina

Print Friendly, PDF & Email