Lucian Vărşăndan revine la conducerea Teatrului German de Stat din Timișoara

Foto: TGST

Fostul manager al Teatrului German de Stat din Timișoara, Lucian Vărşandan, revine, după o luptă de treei ani în justiţie, la conducerea instituţiei. Anunţul a fost făcut de primarul Timişoarei, Dominic Fritz.

 

Am semnat cu mare ușurare și speranță astăzi noul contract al lui Lucian Vărșăndan, care revine, astfel, la conducerea Teatrului German de Stat din Timișoara. A luptat trei ani în justiție împotriva unei nedreptăți comise de fosta administrație”, a anunţat, pe pagina sa de facebook, Dominic Fritz.

Lucian Vărșăndan a condus Teatrul German de Stat din Timişoara timp de zece ani, după care fosta conducere a administraţiei locale nu a încheiat un nou contract de management cu el. În septembrie 2017, Lucian Vărşăndan a depus proiectul de management, dar Primăria Timişoara nu a mai organizat etapa următoare prevăzută de lege, anume analiza noului proiect de către o comisie de specialitate. Astfel, procedurile au fost întrerupte de administraţie la finalul lunii septembrie, nefiind comunicate motivele acestui fapt, transmiteu la vremea respectivă reprezentanţii TGST. În consecință, cel de-al doilea mandat de cinci ani al lui s-a încheiat la 31 octombrie 2017. Au urmat trei ani de litigiu cu Primăria Timişoara, proces câştigat recent de Lucian Vărşăndan.

Profesionalismul lui a fost recunoscut public în 2018, după ce a fost eliminat din concurs, prin decernarea premiului pentru teatru al Radio România Cultural. Colegii săi l-au dorit înapoi, timișorenii l-au dorit înapoi, iar, în final, instanța a decis că trebuie să continue procedura de evaluare ca să se întoarcă în funcție. Mă bucur că eu sunt cel care azi a semnat această întoarcere la normalitate pentru că îl apreciez mult”, transmite primarul Dominic Fritz.

Dominic Fritz semnând noul contract al lui Lucian Vărșăndan. Sursă foto: Facebook / Dominic Fritz

Lucian Vărşăndan s-a născut la Arad. A absolvit Liceul „Nikolaus Lenau”, din Timişoara, apoi a devenit licenţiat în Litere (Secţia Germanistică-Anglistică) şi Drept la Universitatea de Vest din Timişoara.

Lucrează la TGST din 1999. În 2007, pe când avea 31 de ani, i s-a încredinţat conducerea teatrului. Ca director s-a preocupat mai ales de promovarea imaginii TGST în peisajul teatral naţional şi de consolidarea calităţii producţiilor artistice, transmitea biroul de presă al TGST. Pe perioada directoratului său, la TGST au fost invitaţi importanţi creatori din ţară şi străinătate, cum sunt regizorii Radu Afrim, László Bocsárdi, Alexandru Dabija, Alexander Hausvater, Yuri Kordonsky, Radu Alexandru Nica, Silviu Purcărete, Volker Schmidt, Gábor Tompa şi Niky Wolcz, scenografii Dragoş Buhagiar, Judit Dobre-Kóthay şi Helmut Stürmer, muzicienii Peter Oschanitzky şi Vasile Şirli, actorii Miklós Bács şi Sorin Leoveanu, coregrafii Florin Fieroiu şi Răzvan Mazilu şi mulţi alţii.

Afişul teatrului a cuprins un număr semnificativ de montări apreciate, de diverse genuri, cum ar fi: Cabaret, Cartea junglei, Cântăreaţa cheală, De fapt e frumos, derdiedans, Electra, Fetiţa din bolul peştelui auriu, Fuchsiada, Hotel PM, Incredibila poveste a Eréndirei, Moliendo café, Mountainbikerii, Neînţelegerea, Nunta micilor burghezi, Pescăruşul, Shaking Shakespeare, Sunetul muzicii, Ţinuturile joase ş.a.

TGST a fost invitat la cele mai prestigioase festivaluri din România, dar şi în Georgia, Germania, Luxemburg, Polonia şi Republica Moldova. Pentru consolidarea trupei au fost realizate ateliere şi Şcoala de vară de la Gărâna şi a fost dezvoltată activitatea de pedagogie teatrală.

A fost iniţiat şi extins Festivalul European de Teatru „Eurothalia”, reamintesc reprezentanţii TGST. Cele şapte ediţii au cuprins spectacole ale unor producători de top din Europa – ca de exemplu Teatrul „Maxim Gorki”, din Berlin, Münchner Kammerspiele, Rimini Protokoll, Odin Teatret, She She Pop, Hebbel am Ufer Berlin, Gob Squad, les Ballets C de la B, Ultima Vez, Teatrul Evreiesc din Varşovia, Teatrul „Jan Kochanowski”, din Opole, Schauspielhaus Graz, Teatrul Maghiar de Stat din Cluj, Teatrul Odeon din Bucureşti ş.a., – precum şi creaţii ale unora dintre cei mai renumiţi sau inovatori artişti europeni, precum Eugenio Barba, Oliver Frljić, Krzysztof Garbaczewski, Oskaras Koršunovas, Jan Lauwers, Alain Platel, Silviu Purcărete, Andrei Şerban, Wim Vandekeybus şi mulţi alţii.

În 2016, Lucian Vărşăndan a fost secretar de stat în Ministerul Culturii.

 

Print Friendly, PDF & Email